BAC 2023. Subiecte ceva mai grele la română
BAC 2023. Subiecte ceva mai grele la română.
320 de candidaţi, din judeţul Braşov, au fost prezenţi, miercuri la prima probă scrisă a examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea august 2023, Limba şi literatura română. Au absentat 56 de candidaţi. Conform metodologiei, candidații pot susţine doar probele scrise nepromovate, cerând recunoașterea celorlalte note.
Proba s-a desfăşurat în trei centre de examen, organizate la Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu” Braşov, Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Braşov şi la Colegiul Naţional „Radu Negru” Făgăraş.
La prima probă scrisă a Bacalaureatului de toamnă, în judeţul Braşov, nu a fost eliminat niciun candidat.
„Baltagul” sau „Enigma Otiliei”
Subiectele au fost similare celor de la sesiunea din vară, doar la eseu ceva mai dificile, celor de la real/tehologic cerându-li-se să prezinte în minimum 400 de cuvinte particularități ale unui text narativ studiat, în contextul în care au avut de ales un text aparținând lui Mihail Sadoveanu sau lui G. Călinescu. Adică ar fi trebuit să prezinte particularitățile din „Baltagul” sau din „Enigma Otiliei”. Cei de la umanist/vocațional – pedagogic au avut de prezentat particularități de construcție a unui personaj (caracterizare) dintr-un text narativ studiat, aparținând tot unuia dintre cei doi autori.
La subiectul al doilea, toți au primiy un fragment dintr-o poezie de Tudor Arghezi, cerința fiind: „Comentează, în minimum 50 de cuvinte, textul de mai jos, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice”.
La subiectul I.A., au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment la prima vedere din jurnalul Mariei Banuș, „Însemnările mele”, iar la B de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă emoțiile influențează sau nu comportamentul unei persoane, bazându-se pe experiența personală și pe fragmentul dat.
Subiectele complete și baremele de evaluare și de notare le găsiți mai jos.
Minimum 5 la fiecare probă, media minimă 6
Astăzi are loc proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie, în 18 august e programată proba la alegere a profilului şi specializării, iar în 21 august, cea la Limba şi literatura maternă, pentru cei care au studiat în limbile minorităţilor naţionale.
Competenţele lingvistice şi digitale au fost echivalate cu rezultatele de la clasă la fel ca în prima sesiune de bacalaureat a acestui an, înainte de probele scrise.
Rezultatele la probele scrise, înainte de contestaţii, vor fi comunicate în data de 25 august, până la ora 12:00.
Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere, indiferent de diferenţa dintre rezultatele celor două evaluări.
Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 29 august 2023.
Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii:
-recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.
Subiectele și baremele
Subiectul pentru filiera teoretică – Profilul real; Filiera tehnologică; Filiera vocaţională – Toate profilurile (cu excepţia profilului pedagogic)
Baremul pentru filiera teoretică – Profilul real; Filiera tehnologică; Filiera vocaţională – Toate profilurile (cu excepţia profilului pedagogic)
Subiectul pentru Filiera teoretică – Profilul umanist; Filiera vocațională – Profilul pedagogic
Baremul pentru Filiera teoretică – Profilul umanist; Filiera vocațională – Profilul pedagogic
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.