Sănătate

Fructe și legume bogate în antioxidanți

Nu mai este nici un secret ca alimentatia ne poate influenta starea de sanatate. O dieta saraca in nutrienti si antioxidanti poate duce la imbatranirea prematura a organismului si aparitia afectiunilor cronice.

Consumul de fructe si legume cu continut ridicat de antioxidanti, precum afine, struguri, spanac, ardei rosu, etc. te poate ajuta sa iti protejezi sanatatea. Sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si polifenoli care le confera proprietati benefice.

Ce sunt antioxidantii si de ce sunt importanti?

Antioxidantii sunt substante benefice care protejeaza organismul si starea generala de sanatate. Acestia previn degradarea celulara provocata de radicalii liberi si scad riscul de aparitie a bolilor.

Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot provoca daune celulelor din corp. Acestia pot fi produsi in mod natural in organism in urma proceselor metabolice normale.

De asemenea, radicalii liberi pot proveni in urma expunerii la factori externi, precum o alimentatie precara si nesanatoasa, fumatul, consumul excesiv de alcool, radiatiile ultraviolete si poluarea.

Atunci cand sunt prezenti in organism, radicalii liberi pot provoca degradarea celulara si pot duce la aparitia stresului oxidativ care este asociat cu imbatranirea prematura a organismului si degradarea starii de sanatate.

In plus, acestia pot provoca reactii in lant si pot provoca daune celulare extinse ceea ce poate declansa aparitia unor boli grave. Antioxidantii neutralizeaza actiunea radicalilor liberi si inhiba capacitatea acestora de a provoca deteriorarea celulara.

O dieta bogata in antioxidanti protejeaza celulele corpului si previn degradarea starii de sanatate. Aportul adecvat de antioxodanti sustine sistemul imunitar, sanatatea sistemului cardiovascular, ochilor, creierului, pielii si a intregului organism. 

Antioxidantii sunt prezenti intr-o varietate de alimente proaspete si colorate, precum fructele, legumele, cerealele integrale, nucile si semintele. De asemenea, pot fi obtinuti si prin suplimente alimentare, dar numai cu recomandarea medicului.

Fructe si legume bogate in antioxidanti

O alimentatie sanatoasa si echilibrata este cel mai bun mod prin care poti sa obtii un aport adecvat de antioxidanti. Dintr-o astfel de alimentatie ar trebui sa faca parte consumul de fructe si legume proaspete, cat mai variate si colorate.

Iata cateva exemple de legume si fructe bogate in antioxidanti:

1. Afinele

Afinele sunt fructe mici si acrisoare, dar pline de antioxidanti. Sunt o sursa excelenta de vitamina C si antociani, pigmentul care le confera culoarea intensa si care actioneaza ca antioxidanti puternici.

Consumul de afine poate preveni degradarea celulara provocata de radicalii liberi. De asemenea, sunt cunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatoare.

Consumul regulat de afine poate preveni si reduce inflamatiile, putand avea capacitatea de a sustine sanatatea ochilor, a creierului si a starii generale de sanatate.

2. Strugurii negri

Strugurii negri sunt alte fructe populare pentru continutul lor ridicat de antioxidanti. Includerea lor cat mai des intr-o alimentatie sanatoasa ar putea sa scada riscul de a dezvolta diverse boli.

Strugurii negri sunt bogati in polifenoli, cum ar fi resveratrolul. Acest compus vegetal este considerat un antioxidant puternic care actioneaza impotriva radicalilor liberi si protejeaza celulele corpului.

Consumul regulat de struguri poate influenta pozitiv starea de sanatate, fiind popular pentru mentinerea si imbunatatirea functionarii creierului.

Aceste fructe pot creste starea de spirit si pot preveni aparitia depresiei. De asemenea, pot preveni declinul cognitiv care poate sa apara odata cu inaintarea in varsta. 

In plus, strugurii negri sunt o sursa buna de vitamine si minerale, precum vitamina C, vitamina K, potasiu si mangan. Aceste fructe pot ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, putand fi benefice pentru sanatatea inimii.

3. Rodiile

Rodii sunt renunumite pentru continutul lor ridicat de antioxidanti. Aceste fructe exotice sunt o sursa buna de vitamina C si polifenoli, in special antociani.

Rodiile pot combate stresul oxidativ asociat cu procesele de imbatranire prematura a organismului. Aceste fructe pot reduce inflamatiile si pot preveni aparitia bolilor cronice.

Consumul regulat de rodii poate avea numeroase beneficii pentru sanatate. Sustin sistemul imunitar, pot ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale, imbunatatesc nivelul de colesterol si scad riscul de afectiuni cardiovasculare.

4. Ciresele

Cui nu ii plac ciresele? Aceste fructe mici si suculente sunt apreciate pentru gustul lor dulce-acrisor, dar si pentru proprietatile benefice pentru sanatate.

Negre sau rosii, ciresele sunt o sursa bogata de antioxidanti. Contin vitamina C, un antioxidant puternic care sustine sistemul imunitar si sanatatea pielii.

De asemenea, ciresele sunt bogate in antociani, pigmentii care le confera culoarea vibranta si care combat actiunea nociva a radicalilor liberi.

Ciresele pot avea proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Pot preveni stresul oxidativ, reduc inflamatiile, protejeaza inima, sanatatea articulatiilor si scad riscul de a dezvolta afectiuni grave de sanatate.

5. Ardeiul rosu

Cu o culoarea vibranta, ardeiul rosu este o leguma bogata in antioxidanti. Este o sursa excelenta de vitamina C, chiar mai buna decat citricele.

De asemenea, ardeiul rosu contine carotenoide, precum licopen. Acest fitonutrient este responsabil pentru culoarea sa rosie intensa, precum si pentru proprietatile benefice pentru sanatate.

Licopenul este considerat un antioxidant puternic. Combate stresul oxidativ, reduce inflamatiile si riscul de imbolnavire.

In plus, ardeiul rosu mai contine beta-caroten, un carotenoid care este precursor al vitaminei A. Aceasta este esentiala pentru sanatatea ochilor, contribuind la o vedere sanatoasa si protejeaza impotriva degeneratiei maculare.  

6. Broccoli

Cu totii am auzit ca broccoli este o leguma sanatoasa si ca ar trebui adaugata mai des in alimentatie. Aceasta leguma crucifera contine o varietate de substante benefice care pot sprijini sanatatea generala a organismului.

Printre principalii antioxidanti din broccoli se numara vitamina C si vitamina E. De asemenea, contine sulforan, un fitonutrient cunoscut pentru proprietatile detoxifiante si antiinflamatoare.

Pe langa antioxidanti, broccoli mai contine acid folic, vitamina K, potasiu si alti nutrientinesentiali.

Consumul regulat de broccoli poate avea numeroase beneficii pentru sanatate. Poate contribui la mentinerea sananatii ochilor, sistemului digestiv, cardiovascular si osos.  

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button