Școala începe luni „în condițiile epidemiologice actuale”
Școala începe luni „în condițiile epidemiologice actuale”. Copiii și elevii din învățământul preuniversitar revin de luni, 9 ianuarie, la programul normal al activităților școlare, în cel de-al treilea modul. Totul, cu respectarea unor măsuri igienico-sanitare sporite, impuse de starea de alertă epidemiologică pentru gripă. Astfel, este recomandată purtarea măștii de către elevi și cadrele didactice. La începutul cursurilor profesorii trebuie să facă un „triaj observațional” al elevilor, astfel încât cei care sunt bolnavi să fie trimiși acasă.
Ministrul Educației, Ligia Deca, spunea că „în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile” și că insistă pentru rolul de prevenție pe care școala îl poate avea în această perioadă epidemică.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat de ce nu a fost declarată epidemie de gripă, cum era de așteptat.
„Declararea epidemiei prin ordin de ministru declanșează automat anumite restricții, or, abordarea noastră este să menținem școli deschise, nu să introducem măsuri restrictive”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
De la recomandări la obligații
Ministerul Educației a transmis vineri o serie de obligații către inspectoratele școlare, dar și către conducerile școlilor, în contextul începerii școlii luni, 9 ianuarie, pe fondul evoluției cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute. De remarcat este că dacă, joi, ministrul Educației, Ligia Deca, vorbea despre recomandări, vineri, în nota transmisă public după videoconferința cu inspectorii școlari generali, ministerul menționează „obligațiile” inspectoratelor și conducerilor unităților școlare.
Joi, în cadrul conferinței comune a ministrului Sănătății și Educației, privind evoluția cazurilor de gripă din România, se vorbea despre recomandări pentru școli. Ligia Deca spunea că triajul zilnic se face și acasă și la școală, observațional, de către profesori și educatori. Ministerul Educației a organizat apoi o videoconferință cu inspectorii școlari generali în cadrul căreia Ligia Deca le-a comunicat participanților concluziile discuțiilor desfășurate la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară.
Suspendarea temporară a cursurilor, în situații excepționale
Școala începe luni „în condițiile epidemiologice actuale”. Ulterior, a transmis instrucțiuni către inspectoratele școlare, sub formă de obligații. „Ministerul Educației și inspectoratele școlare vor sprijini unitățile școlare pentru a continua procesul educațional în condiții normale punând accent pe prevenție și pe respectarea cu strictețe a măsurilor igienico-sanitare impuse de condițiile epidemiologice actuale”, se arată în nota care a fost transmisă și IȘJ Brașov.
În situații excepționale, conducerile unităților de învățământ pot solicita suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.
Amintim că, în prezent, autoritățile au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.
Obligațiile ce le revin inspectoratelor școlare:
a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;
b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;
c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.
Ce obligații au directorii de școli și grădinițe
Ministerul educației și cel al sănătății au elaborat și materiale informative (vezi galeria foto) cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii , în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate. Inspectoratul școlar, prin intermediul directorilor și al profesorilor, le vor distribui părinților și elevilor.
Principalele obligații care revin conducerilor unităților școlare în această perioadă sunt:
realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor destinate activităților școlare;
aerisirea periodică a încăperilor;
instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;
informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.
Modulul al treilea va avea la Brașov șase săptămâni, următoarea vacanță fiind programată (diferit, de la județ la județ) în perioada 20-26 februarie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Care alta in afara de jighira putea posta o poza cu copii batjocoriti? Iar astia vor sa reia cretinitatea cu purtatul scutecelor de muiana. Nu trebuie sa uitam cine a fost Mengele cu fusta, moldovan, aia care voia sa-i forteze… Citeşte mai mult »