Piețele Brașovului, model pentru toată țara
Piețele Brașovului, model pentru toată țara. Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) a organizat, la Cristian, Adunarea Generală a membrilor AAPR. Au fost abordate mai multe subiecte din sfera comerțului cu produse agroalimentare în piețele publice, de la fluctuația mare a producătorilor, la modernizarea acestui tip de comerț.
„Am reușit să-i eliminăm, într-o măsură semnificativă, pe intermediari”
Un subiect aparte a fost aplicarea noului Regulament privind organizarea comerțului în piețele publice ale municipiului Brașov, adoptat în luna iunie. Mai ales că acest a început să producă efecte pozitive, prin eliminarea intermediarilor și creșterea calității produselor. Viceprimarul Flavia Boghiu a fost invitată în cadrul acestei adunări generale pentru a prezenta experiența Brașovului.
„Mă bucur că Brașovul a ajuns exemplu de bună practică în ceea ce privește accesul în piețe a adevăraților producători, iar produsele comercializate de aceștia sunt de calitate. Majoritatea celor prezenți și-au arătat interesul de a replica modelul Brașovului și în piețele din orașele lor. Au fost și directori de piețe care și-au arătat reținerea față de introducerea unor astfel de măsuri, teama lor fiind că se va reduce semnificativ numărul celor care vând în acele localități.
Viceprimarul Flavia Boghiu
La Brașov am reușit să îi eliminăm, într-o măsură semnificativă, pe intermediari, să creștem procentul producătorilor agricoli, dar și să verificăm, la fața locului, suprafețele de teren pe care se cultivă legumele și fructele, cantitățile obținute, iar în cazul produselor lactate, numărul de animale pe care le dețin cei care vând în piețele din Brașov. Aceasta este cea mai bună dovadă că autoritățile pot și au datoria să se asigure că cetățenii care își cumpără legumele, fructele și produsele lactate din piețe sunt cei care au parte de cele mai bune produse”.
La Adunarea Generală a membrilor AAPR au fost invitați directorii serviciilor de piețe publice din mai multe orașe, cum ar fi: București, Cluj, Sibiu, Buzău, Galați, Târgu Mureș, Iași, Satu Mare, Ploiești, Tulcea, Vaslui.
Controalele i-au speriat pe falșii producători
După intrarea în vigoare a regulamentului privind organizarea comerțului în piețele publice din municipiul Brașov, în luna iunie, inspectorii Serviciului de Administrare Piețe au verificat producătorii din trei județe – Brașov, Dolj și Buzău. Au fost verificate suprafețele de teren pe care se cultivă legumele și fructele, cantitățile care pot fi obținute, precum și care sunt plantele cultivate pe acele terenuri. Totodată, reprezentanții municipalității au verificat și documentele existente la primăriile de care aparțineau respectivele exploatații agricole.
Au fost și opt situații în care, în momentul declanșării controalelor, cei care pretindeau că sunt producători au renunțat să mai vândă în piețele din Brașov.
În cazul a alți trei producători, inspectorii SAP au constatat încălcări grave ale regulamentului, inclusiv fals în declarații, astfel că li s-a retras autorizația pentru vânzarea pe produse agroalimentare în piețele brașovene. Toți cei trei așa-ziși producători aveau exploatațiile agricole în județul Buzău. Inspectorii au constatat următoarele: cantitățile vândute erau mult mai mari decât cele care puteau fi produse pe terenurile pe care le dețineau, iar completarea carnetului de producător cu privire la cantitățile vândute s-a făcut în fals, ei declarând mult mai puțin decât vindeau zilnic, astfel încât să corespundă cu cantitatea de legume și fructe pe care o puteau produce pe terenurile proprii.
Cinci piețe în administrarea Primăriei
Următorul județ în care inspectorii Serviciului de Administrare Piețe vor face verificări este Dâmbovița, al doilea județ ca pondere a numărului de producători din piețele brașovene, după cei din județul Brașov.
Singurele piețe agroalimentare aflate în proprietatea municipalității sunt: Piața Dacia, Piața Astra, Piața Tractorul, Piața și Hala Star, Piața Bartolomeu. Piața en-gros de la Stupini este proprietate privată.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Si sa va creada lumea ca ati voi la producatori acasa si ati verificat la fiecare cam ce cultiva, cat si suprafetele, sau animalele din gospodarie?! ,,Asta da initiativa”! Chiar ne credeti idioti?! In oameni ca voi si in laudele… Citeşte mai mult »