Roman Tolici şi Adrian Lăcătuş, artist talk pe tema speranţei la Brașov
Roman Tolici şi Adrian Lăcătuş, artist talk pe tema speranţei la Brașov
Artistul Roman Tolici și Adrian Lăcătuș, directorul Centrului Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov, vor vorbi în cadrul expoziției „New Hope” despre transformările majore ce au redefinit lumea contemporană, precum și despre momentele de incertitudine, adaptare și căutare a unui nou echilibru.
Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 16.00, la Centrul Multicultural din Brașov, B-dul Eroilor nr. 29.
„În expoziție, există un desen făcut în 2012 care se numește New Hope și care abordează exact tematica pe care am transpus-o recent în pictură – tema speranței. Speranța este proiectată nu neapărat în actualitate, ci într-un meta-viitor, într-un viitor ultra-îndepărtat, în care peste noi au trecut mai multe apocalipse”, spunea Roman Tolici.
Întâlnirea este parte din proiectul expoziției „Roman Tolici: New Hope”, care a debutat la Brașov, în parteneriat cu Centrul Multicultural.
Expoziția este deschisă publicului până la 31 ianuarie și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 14.00 și 20.00, și sâmbătă, între orele 16.00 și 20.00.
Roman Tolici s-a născut în 1974, în satul Ghetlova, Republica Moldova (fosta URSS). În 1990 ajunge în Bucureşti, grație unei burse de studii la Liceul de Artă “Nicolae Tonitza”, acordată de Statul Român. Tot în București își definitivează studiile la Universitatea de Artă. Odată cu sfârșitul anilor 1990, Tolici a experimentat deopotrivă în domeniul literaturii, al ilustrației și animației, benzii desenate și fotografiei, pentru ca, începând cu anii 2000 să se impună, prin expoziții personale și de grup, ca pictor. A expus în România, Germania, Cehia și Statele Unite ale Americii. Asociat cu un realism fotografic infuzat de lirism și un simț suprarealist al existenței cotidiene, Roman Tolici este unul dintre artiștii reprezentativi ai generației douămiiste.
Adrian Lăcătuș (n. 1975) este directorul Centrului Multicultural al Universității Transilvania, profesor de literatură comparată și teoria culturii și decanul Facultății de Litere din cadrul Universității Transilvania din Brașov. A publicat Modernitatea conservatoare: aspecte ale culturii Europei Centrale (2009), Urmuz (monografie, 2002) și a coordonat mai multe volume de specialitate precum Narratives of the Present in Post-Totalitarian Societies (2015, alături de Rodica Ilie și Dan Botezatu) și Alternative Modernities in Europe (2014, alături de Andrei Bodiu, Rodica Ilie și Georgeta Moarcăs).
Roman Tolici, unul dintre cei mai apreciați pictori contemporani din România, își expune noua serie de lucrări în expoziția New Hope – Noua Speranță, care reunește o selecție de lucrări recente, ce reprezintă o reflecție profundă asupra transformărilor majore care au redefinit lumea contemporană, atât la nivel macro, social și politic, cât și la nivel micro, al experiențelor individuale. Explorând relația dintre om și istoria Pământului, New Hope devine un spațiu concret, construit atât pe vulnerabilitatea, cât și pe reziliența umană, într-o perioadă în care limitele fizice și spirituale sunt constant provocate.
„Istoria oferă nenumărate exemple în care speranța s-a dovedit deșartă: imperii s-au prăbușit, dezastre cumplite au spulberat speranța oamenilor, iar nedreptăți teribile au rămas nepedepsite. Cu toate acestea, speranța s-a încăpățânat să reapară mereu. Această nouă serie explorează tocmai acest sentiment abstract și fragil pe care îl numim SPERANȚĂ” – Roman Tolici.
În mod obișnuit, schimbările de paradigmă socio-politică se desfășoară lent, pe falii temporale ample, permițând umanității să le absoarbă treptat. Există însă scenarii în istoria omenirii în care schimbările majore s-au produs abrupt, în urma unor evenimente neașteptate, care au făcut imposibilă integrarea lor, devenind astfel generatoare de traume colective. Ultimii patru ani au fost marcați de o serie de astfel de evenimente imprevizibile, care au generat transformări rapide, cu un impact profund asupra vieții cotidiene. În acest context, lucrările lui Roman Tolici surprind momente de incertitudine, adaptare și căutare a unui nou echilibru.
„Noua speranță pe care o invocă Roman Tolici în picturile lui poate fi un concept paradoxal, care conține din start orizontul nemărginit, dar ușor oniric, al unei planete „vindecate” și al unei umanități „adecvate”, dar și limitele indiscutabile ale unei proiecții fracturate de realitatea de pe teren – terenul imaginației contaminate de scenarii apocaliptice și de tensiuni existențiale vizibile. […] Pictura este, așadar, speranță, iar actul de a picta este activarea unui arsenal întreg de strategii de supraviețuire” – Diana Marincu, critic de artă și curator.
Foto credit: Roman Tolici, Orsolya-Balint
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.