Părintele Dumitru Stăniloae, pomenit printr-un simpozion, la Biserica din Triaj, prezidat de Mitropolitul Ardealului
Părintele Dumitru Stăniloae, pomenit printr-un simpozion, la Biserica din Triaj, prezidat de Mitropolitul Ardealului
Marele teolog, născut lângă Brașov, unde Seminarul Teologic Ortodox îi poartă numele, va fi canonizat anul viitor.
Dumitru Stăniloae (n. 29 noiembrie 1903, Vlădeni, comitatul Brașov, Austro-Ungaria – d. 5 octombrie 1993, București, România) a fost o personalitate marcantă a Ortodoxiei – profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist şi traducător, membru titular al Academiei Române (1991)
A lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii (în douăsprezece volume).
De-a lungul celor 90 ani de viață, renumele de cel mai mare teolog al secolului al XX-lea i-a fost confirmat cu prisosință prin opera sa, prin respectul și prin recunoașterea celor mai mari instituții academice ale lumii.
Simpozionul intitulat „Teologie și Sfințenie. Chipul iconic al Sfântului Părinte Mărturisitor Dumitru Stăniloae”, a avut loc în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sf. Ier. Andrei Șaguna” din cartierul Triaj, a fiind prezidat de către Înaltpreasfințitul părinte dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Evenimentul a fost organizat de către Seminarul Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov, iar printre cei prezenți s-au numărat: pr. dr. Ion Manea, preot paroh al bisericii din Triaș și protopop de Bran–Zărnești, pr. Gelu Porumb, protopopul de Prejmer–Săcele, prof. Ovidiu Tripșa, inspectorul școlar general al județului Brașov, precum și prof. Elena Popa, inspector școlar la disciplina Religie, relatează site-ul Mitropoliei Ardealului.
În cadrul simpozionului au fost susținute mai multe prelegeri care au avut ca subiecte principale viața, teologia, mărturisirea creștină, dar și prigoana suferită în perioada comunistă de către părintele academician dr. Dumitru Stăniloae.
Gazda evenimentului, pr. Ionuț Marcel Pop, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae”, a vorbit celor prezenți despre contextul organizării acestui eveniment și a prezentat referate ale elevilor seminarului din Brașov, care au evidențiat personalitatea părintelui.
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, le-a vorbit elevilor despre emoția pe care o resimte vorbind despre părintele Dumitru Stăniloae, pe care l-a cunoscut personal și care anul viitor, la împlinirea centenarului Patriarhiei Române și la împlinirea a 1700 de ani de la primul Sinod Ecumenic, la Niceea, va fi canonizat.
„A fost pentru prima dată când s-a discutat și s-a încercat să se exprime devoțiunea noastră, a tuturor, față de o personalitate trecută în rândul sfinților, pe care am cunoscut-o și care face parte din viața noastră. Noi spunem că el este părintele nostru. Cred că este suficient dacă pomenești doar numele părintelui Stăniloae, fără a adăuga titulaturile pe care le-a câștigat de-a lungul vieții, pentru ca interlocutorul tău să își dea seama despre cine este vorba. Voi, cu toții, elevi și profesori, în seminarul „Sfântul Dumitru Stăniloae” din Brașov sunteți supuși unui examen permanent din punct de vedere deontologic. Purtați nu numai responsabilitatea de a educa și de a fi educați în școala Bisericii, aceasta fiind o școală vocațională, dar aveți și responsabilitatea de a urma întru toate celui care este acum ocrotitorul acestei școli, părintele Dumitru Stăniloae. Vă felicit așadar pentru strădania de a descoperi această mare personalitate prin referatele la care ați lucrat și pe care le-ați prezentat și vă îndemn să nu încetați să căutați să și înțelegeți mai bine și mai mult viața și învățătura sfântului mărturisitor Dumitru Stăniloae”, a spus ierarhul.
Dintre participanți, pr. dr. Bogdan Bădiță a susținut referatul cu tema „Preoţii ortodocși în detenție. Etape de urcuș duhovnicesc”, care a fost urmat de pr. prof. Paul Aranyoși, cu expunerea referatului intitulat „Persoană și comuniune în gândirea Sfântului Părinte Mărturisitor Dumitru Stăniloae”.
Prof. Ovidiu Florin Tripșa, inspector general IȘJ Brașov a sugerat organizarea unui simpozion mai amplu, anul viitor.
La final, cadrele didactice, elevii și ÎPS Laurențiu au primit diplome.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.