Expres

A murit Philip Zimbardo, coordonatorul „Experimentului Stanford”

A murit Philip Zimbardo, coordonatorul „Experimentului Stanford”

Philip G Zimbardo, psihologul din spatele controversatului Experiment Stanford, care urma să examineze efectele psihologice ale închisorii, a murit la vârsta de 91 de ani în casa sa din San Francisco. În 1971, Zimbardo și o echipă de studenți absolvenți au recrutat studenți pentru a petrece două săptămâni într-o închisoare simulată din subsolul unei clădiri din campusul Stanford.

Unul dintre cele mai faimoase experimente în psihologie și științe sociale

Unul dintre cele mai faimoase experimente în psihologie și științe sociale a fost efectuat în subsolul Universității Stanford din Statele Unite. În 1971, Philip Zimbardo, profesor de psihologie, a devenit interesat de efectele detenției asupra indivizilor.

Pentru a face acest lucru, el a recrutat 24 de participanți, toți studenți, pentru un experiment care se preconizase inițial să dureze două săptămâni. El a împărțit aleatoriu participanții în două grupuri a câte douăsprezece persoane. Prima grupă va juca rolul de paznici ai închisorii, în timp ce a doua grupă va juca rolul de prizonieri. Fiecare individ primeste asadar uniforma corespunzătoare rolului sau. Fiecare prizonier trebuia să poarte un fel de combinezon pe care e notat numărul său de deținut (nu mai putea fi strigat pe nume), fără lenjerie intimă și un lanț în jurul gleznelor. Paznicul, in schimb, poarta uniforma militară, ochelari cu oglindă (pentru a evita orice schimb de priviri cu prizonierii) si baston. Fiecare participant a fost în mod evident conștient de rolul său și de interzicerea utilizării violenței fizice. La sfârșitul primelor șase zile ale experimentului, Zimbardo a pus capăt acestei „piese”. În scurt timp, gardienii s-au făcut vinovați de violențe fizice și psihice grave, mergând până la tratamente sadice împotriva prizonierilor, aflați în mare suferință psihologică.

Experimentul a arătat că indivizii se comportă în conformitate cu situația pe care o trăiesc, și nu în funcție de predispozițiile lor individuale.

Cercetările lui Zimbardo au inclus, de asemenea, persuasiunea, hipnoza, cultele, timiditatea, perspectiva temporală, altruismul și compasiunea.
El a lăsat în urmă o soție, trei copii și patru nepoți.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button