Timp liber

Expoziție interactivă pentru curioși, la Reduta

Expoziție interactivă pentru curioși, la Reduta

La Centrul Cultural Reduta, în foaier, sunteți invitați, până duminică, să aflaţi câteva curiozități din lumea ceramicii în cadrul unei expoziții interactive, alături de meșterul popular Drăghici Moise Theodor.
Veți afla, astfel, cum se fabrică vasele de lut, de la bulgărele de lut până la vasul ceramic și ce este lutul. Sunt prezentate publicului materii prime pentru fabricarea ceramicii: pigmenți, oxizi, glazuri și alte minerale.
Tot în cadrul expoziției puteți descoperi cum se decorează vasele. Sunt prezentate tehnica șnurului sau șuviţat – cum i se mai spune popular, decoratul la roata olarului prin angobare – o tehnică tradițională veche și veţi descoperi povestea albastrului cobalt în Transilvania.
Veți călători în lumea naturală și organică printr-o prezentare a modului cum se formează vase fără roata olarului, inspirate din lumea naturală și tot aici puteți vedea instrumente primitive din ceramică: udu drum și vas cu membrană de tip tambur.
Meşterul popular Drăghici Moise Theodor este originar din orașul Rupea, județul Brașov, este ceramist, iar obiectele care ies din mâinile sale sunt create prin diferite tehnici la roata olarului, sunt modelate sau realizate prin tehnica columbinelor (tehnica șnurului). De-a lungul timpului, a realizat în mare parte obiecte utilitare, dar și decorative, metodele de decorare și forma lor fiind inspirate din diferite epoci şi din lumea naturală, multe rezultând din experimente cu glazuri și mase ceramice.
Pentru că mi-a plăcut dintotdeauna procesul tehnologic al ceramicii, la vârsta de 28 de ani am achiziționat o roată de olărit, iar doi ani mai târziu, primul cuptor pentru arderea ceramicii. Pot spune că acesta a fost momentul formării mele ca ceramist. În perioada 2019-2022 am urmat cursurile şcolilor populare de artă din Cluj-Napoca și Brașov, iar din anul 2019 îmi desfășor activitatea la Cetatea Rupea, unde organizez ateliere și demonstrații de olărit”, spune meşterul ceramist.
Expoziția este deschisă publicului până în 29 septembrie 2024.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button