112

Incendiu pe munte, de la fulgere! Recomandările salvamontiștilor brașoveni în caz de furtună

Incendiu pe munte, de la fulgere!

Trăsnetele de azi-noapte au aprins vegetația de pe Valea Bujorilor, spre Creasta Morarului, din Masivul Bucegi (vezi și: Turist lovit de fulger, în Munții Făgăraș). Fiind zonă de abrupt, intervenția terestră pentru stingerea incendiului este dificilă, de aceea a fost solicitat un elicopter pentru această operațiune.


Rugăm turiștii SĂ NU SE AVENTUREZE pe traseele alpine din zona respectivă, pentru a se putea desfășura fără incidente operațiunea aeriană de stingere a incendiului!
Până la sosirea resursei aero, ISU și Salvamont Prahova vor monitoriza zona pentru a determina evoluția incendiului”, a anunțat Salvamont Prahova.

La rândul lor, salvamontiștii brașoveni au emis o serie de recomandări.
„Având în vedere evenimentele din ultima perioadă, salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov doresc să vă ofere câteva sfaturi esențiale pentru a vă proteja pe munte în cazul în care sunteți surprinși de furtuni sau fulgere:

📌 Verificați prognoza meteo înainte de plecare:
👉 Înainte de a pleca pe traseu, verificați întotdeauna prognoza meteo din surse de încredere. Dacă sunt anunțate furtuni, luați în considerare amânarea sau schimbarea traseului. Aplicații precum Weather&Radar sau harta radar ANM vă pot oferi informații detaliate despre starea vremii.

📌 Fiți atenți la semnele naturii:
👉 Dacă observați formarea unor nori mari, cu margini bine definite (cumulonimbus), considerați acest lucru un semn clar de furtună iminentă. Retrageți-vă imediat către o zonă mai sigură, evitând expunerea pe creste sau în alte locuri deschise.

📌 Evitați zonele periculoase:
👉 În timpul furtunilor, evitați să staționați pe vârfuri, creste, lângă apă, lângă stâlpi înalți sau sub copaci solitari. Dacă vă aflați deja într-o pădure, căutați să staționați între copaci mai mici, evitând pe cât posibil arborii înalți.

📌 Găsiți un adăpost sigur:
👉 Dacă sunteți surprinși de furtună și nu aveți timp să coborâți, căutați o mică ridicătură sau platformă, care să fie dominată de un punct înalt vecin. Ghemuiește-te la o distanță de cel puțin 1 metru de acesta, evitând să te sprijini de pietre umede sau de peretele mai înalt.

📌 Dispersați-vă în cazul în care sunteți într-un grup:
👉 Dacă sunteți împreună cu alte persoane, dispersați-vă la cel puțin 15 metri distanță unul de celălalt pentru a reduce riscul de „lovire în lanț” în caz de fulger.

📌 Adoptă poziția corectă:
👉 În caz de furtună, adoptă poziția ghemuit, cu călcâiele lipite și mâinile aproape de corp. Acoperă-ți urechile cu palmele pentru a-ți proteja timpanele de tunete puternice. Sub tine, așează orice material nemetalic disponibil (izopren, sac de dormit, folie de cort) pentru a crea o izolație față de sol.

📌 Așteptați până la finalul furtunii:
👉 Rămâneți în adăpostul ales încă 30 de minute după ce ați auzit ultimul tunet, pentru a vă asigura că pericolul a trecut complet. Trăsnetele pot lovi chiar și la kilometri distanță.

📌 Nu lăsați miturile să vă influențeze:
👉 Bețele de trekking și telefoanele mobile nu atrag fulgerele. Corpul uman are mai multe șanse de a fi lovit. Totuși, nu țineți aceste obiecte ridicate în aer în timpul furtunii.

📌 Acordați ajutor în caz de necesitate:
👉 Dacă cineva din grupul vostru este lovit de fulger, nu ezitați să interveniți. Victima nu reține sarcina electrică, așa că puteți oferi primul ajutor fără riscuri suplimentare. Anunțați de urgență autoritățile prin 112 sau contactați echipele Salvamont. Totodată puteți folosi aplicația Apel 112 dezvoltată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru a putea fi mai ușor localizat de echipele de salvare!

‼️Protejați-vă întotdeauna prin prevenție, respectați regulile de siguranță și fiți mereu atenți la semnele naturii. Munții sunt frumoși, dar pot fi și imprevizibili, așa că luați toate măsurile necesare pentru a vă întoarce acasă în siguranță”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button