Junii au coborât iar în Cetate, aplaudați de mii de brașoveni și turiști (galerie foto-video)
Junii au coborât iar în Cetate, aplaudați de mii de brașoveni și turiști
În Duminica Tomii are loc unul dintre cele mai importante evenimente ale Brașovului: Parada Junilor sau „Ziua de Călări”. Zeci de mii de brașoveni și turiști i-au întâmpinat pe străzile din centrul vechi, în ciuda vremii neprietenoase, și le-au răspuns la salutul „Hristos a Înviat!” cu „Adevărat a înviat”.
Junii au coborât, astăzi, în vechea cetate a Brașovului, unul dintre cele mai importante evenimente ale municipiului, care definesc istoria și tradiția brașovenilor. Ca de fiecare dată, sărbătoarea junilor are loc la o săptămână după Sfintele Paști, în Duminica Tomii. Cele 7 grupuri de juni au coborât călare din Șchei în centrul istoric al orașului, pentru a sublinia importanța comunității românești în Brașov, din cele mai vechi timpuri, dar și a creștinismului pentru oraș.
Cele 7 grupuri de juni (șase din cartierul Șchei și unul din Brașovul Vechi) s-au adunat, de dimineață, în Piața Prundului (Unirii), fiecare venind pe un alt traseu, reprezentativ pentru zona în care își are nucleul gruparea de juni din care face parte.
Cele şapte grupuri de juni s-au adunat, rând pe rând, în jurul Troiţei Căpitanului Ilie Birț, unde s-au descoperit şi au cântat „Hristos a înviat”, pe o melodie diferită, cu sonorităţi aspre, marţiale.
Defilarea fost deschisă de Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Braşovecheni, Curcani, Dorobanţi, Roşiori, alaiul fiind încheiat de Junii Albiori (Junii Naţionali Albi). Fiecare grup i-a avut în frunte pe vătaful mare, vătaful mic, armaşul şi stegarul.
Ei au urmat itinerariul binecunoscut: Constantin Brâncoveanu, Şirul Gheorghe Dima, George Bariţiu, Mureşenilor, B-dul Eroilor. Aici, Junii au fost întâmpinaţi şi aplaudaţi, în dreptul Primăriei Brașov, şi de oficiali locali şi judeţeni, dar și de delegația orașului Nürnberg, condusă de primarul Marcus Köning, și primarul Jacques J.P. Martin, localitatea Nogent sur Marne, care face parte din zona metropolitană a Parisului.
Au continuat pe Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. Apollonia Hirscher – Str. Poarta Șchei. Aici au fost întâmpinați, în fața Casei Junilor, de Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, de fostul primar George Scripcaru și de alți fruntași PNL.
Junii Tineri l-au onorat pe Andrei Mureșanu
Așa cum fac de câteva decenii, Junii Tineri au urcat până la biserica din Groaveri (Biserica Sf. Cuvioasa Paraschiva), împreună cu fanfara Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, aflată în fruntea alaiului pe tot traseul. Aici au cântat Imnul Național, onorându-l astfel pe Andrei Mureșanu, autorul poeziei „Deșteaptă-te, române!” („Un răsunet”), al cărui monument funerar se află în cimitirul bisericii.
Tradiţia aceasta a fost instituită de Petre Istrate, cel care din 1968, timp de 30 de ani, s-a preocupat de reînnodarea şi organizarea obiceiului, fiind ulterior pe nedrept dat deoparte.
Ceilalți juni i-au așteptat, apoi au continuat defilarea Str. Prundului – Str. Pe Tocile – Str. Căpitan Ilie Birţ – Str. Podul Creţului – Pietrele lui Solomon (Între Chetri).
Petrecere la Pietrele lui Solomon
După obicei, pe tot traseul, junii au salutat lumea cu „Hristos a înviat!”, vătafii şi armaşii ridicând şi buzduganul în semn de cinstire. Spectatorii, în număr impresionant, în ciuda vremii neprietenoase, le-au răspuns cum se cuvine, i-au aplaudat, i-au fotografiat şi filmat.
„Este cea mai mare sărbătoare a Brașovului de peste an, cea mai mare. Zeci de mii de oameni prezenți, ține și vremea cu noi. Acum mergem în urma călăreților, la Pietrele lui Solomon sau «Între Chetri», cum se spunea la noi în Șchei, unde va fi o sărbătoare câmpenească. Așa, ca în fiecare an, mergem cu toții să-i sărbătorim pe juni, să-i vedem la horă. Fiecare grup va avea propria masă, propria horă și foarte mulți brașoveni merg tradițional în această plimbare la pas în urma călăreților. O zi minunată pentru Brașov. Tuturor, Hristos a înviat!”, a spus primarul Allen Coliban, care, după trecerea junilor, i-a însoțit, pe jos, spre Pietrele lui Solomon.
Ajunşi în minunatul amfiteatru natural, fiecare grup s-a aşezat la masa sa, în apropierea căreia străjuiește steagul propriu. Apoi au aruncat din nou buzduganul, ritual care este întotdeauna însoţit de celebra lor horă neîncheiată. Vătafii şi armaşii au repetat, printre ai lor, salutul pascal şi în varianta grecească: „Hristos aneste!” şi slavă: „Hristos văscris!”, la care ceilalţi juni au răspuns: „Adevărat că este!”, respectiv „Adevărat a scris!”.
La această oră este în plină desfășurare petrecerea tradițională, unde Junii, împreună cu familiile, se înfruptă din bucatele aduse de acasă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.