Noul Plan de Amenajare a Teritoriului Județean, aproape gata
Noul Plan de Amenajare a Teritoriului Județean, aproape gata
Consiliul Județean Brașov actualizează Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) Brașov şi a finalizat cea de-a treia etapă, respectiv elaborarea formei preliminare a acestei documentații care are un caracter director şi va asigura cadrul de dezvoltare spaţială a judeţului Braşov în perioada 2025-2035.
Practic, după realizarea studiilor de fundamentare cu caracter analitico-prospectiv şi după analiza situaţiei existente la nivelul judeţului Braşov sub aspect teritorial, cea de-a treia etapă a actualizării PATJ a însemnat elaborarea următoarelor documente: Strategia de dezvoltare teritorială a județului Braşov și programul de măsuri cu stabilirea responsabilităților de realizare, respectiv Planul de acțiune pentru implementarea prevederilor PATJ – Politici publice teritoriale, Programe și proiecte.
Cu prilejul finalizării acestei etape de lucru, Consiliul Judeţean Braşov, în colaborare cu specialiştii asocierii Eco Maps SRL – IHS Romania SRL care implementează contractul privind actualizarea PATJ, a organizat astăzi o dezbatere publică la care au participat arhitecţi-şefi din judeţ, reprezentanţi ai autorităţilor administrative locale şi ai instituţiilor publice braşovene, specialişti în urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul executivului judeţean şi braşoveni interesaţi.
Conducerea Consiliului Judeţean Braşov a fost reprezentată de vicepreşedintele CJ Ciprian Sterpu şi de arhitectul-şef al judeţului Braşov, Adrian Ibănescu.
Participanţii au analizat Planul de acţiune inclus în PATJ, care însumează acele proiecte investiţionale din toate domeniile care impactează terenuri şi construcţii, pe care administrațiile şi instituţiile publice locale şi judeţene le-au comunicat realizatorilor documentaţiei, precum și obiective propuse de autorităţile centrale în scopul înlăturării disparităților teritoriale existente și al atingerii coeziunii teritoriale.
„Scopul documentației PATJ este acela de a oferi judeţului Braşov un instrument director de planificare cu caracter spațial privind posibilitățile de dezvoltare a județului nostru în context zonal, național și european, cuprinzând elemente definitorii pentru amenajarea integrată a unităților administrativ-teritoriale componente: municipii, orașe, comune. În conformitate cu principiile planificării spațiale, PATJ cuprinde pe de o parte identificarea problematicii, a disfuncționalităților și disparităților teritoriale în ansamblul judeţului Braşov și pe de altă parte localizarea la nivel de UAT-uri a propunerilor de dezvoltare integrată a teritoriului judeţean, care vor contribui la diminuarea problemelor identificate. Prevederile cuprinse în Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean Braşov sunt elaborate în coordonare cu planurile ierarhic superioare și se vor regăsi ca obligativităţi în documentele urbanistice de rang inferior, de tipul planurilor urbanistice generale şi zonale ale unităţilor administrativ-teritoriale”, a explicat Adrian Ibănescu, arhitectul-şef al judeţului Braşov.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică-Constantin Şerban, a menţionat că „Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean Braşov este unul dintre documentele strategice care stau la baza investițiilor derulate în aria administrativă a judeţului nostru. El transpune din punct de vedere spaţial strategia de dezvoltare economico-socială, culturală şi instituţională a judeţului Braşov, de care suntem mândri că este cel mai dezvoltat judeţ al Regiunii Centru. Documentaţia pe care o actualizăm în prezent asigură elementele definitorii pentru propunerile de dezvoltare spaţială a localităţilor, precum şi un cadru global şi unitar privind posibilităţile de dezvoltare sustenabilă a teritoriului judeţean în context regional şi naţional. Toate proiectele investiţionale pe care le avem în implementare atât la nivel de proiectare, cât şi de execuţie, precum şi obiectivele derivate din priorităţile de dezvoltare pe care ni le-am asumat prin Strategia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov – 2021-2030 se vor regăsi în noul PATJ, alături de toate modificările legate de infrastructura de transport, cea tehnico-edilitară şi de gospodărie comunală”.
Faza actuală a PATJ va rămâne în consultare publică până în 25 aprilie 2024, pe site-ul Consiliului Judeţean Braşov, perioadă în care părţile interesate pot transmite propuneri și observații.
Ulterior, documentaţia va intra în avizarea instituţiilor publice cu atribuţii în domeniu (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Transelectrica, SRI, STS etc.), urmând să fie redactată forma finală a documentaţiei cu introducerea tuturor observaţiilor din avizele şi acordurile obţinute.
Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean Braşov va fi integrat într-un sistem informatic geografic (GIS) şi, pentru a deveni aplicabil, va fi supus dezbaterii şi aprobării în plenul forului deliberativ judeţean.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.