8 Martie – ce și de ce sărbătorim?
Decretarea datei de 8 Martie ca ca Zi Internaţională a Femeilor (denumită generic Ziua femeii) a avut loc la începutul secolului trecut, iar recunoaşterea oficială a venit o dată cu proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.
De peste 100 de ani, de Ziua Internațională a Femeii – 8 Martie se sărbătoresc realizările economice, politice și sociale ale femeilor din întreaga lume și se promovează o egalitate reală între femei și bărbați, dar totodată celebrarea este un prilej de conștientizare a faptului că discriminarea și violența își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.
În multe țări au loc marșuri și manifestații.
De 8 martie, în unele culturi, cum este și cea românească, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.
Din SUA, în Rusia și Europa de Vest
Conform Wikipedia, Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 martie 1909 în urma unei decizii a Partidului Socialist American sub denumirea „Ziua națională a femeii”. La 23 martie 1909 în New York a avut loc o conferință a socialiștilor americani unde s-a discutat despre drepturile femeilor. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga, activista socialistă germană Clara Zetkin și colega ei Luise Zietz propun sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internațională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911.
Potrivit altor surse, pe data de 8 martie 1857, femeile din industria textilă şi de confecţii din New York au organizat un miting de protest împotriva condiţiilor grele de lucru şi remuneraţiei mici, dar abia în anul 1910, la Conferinţa Femeilor Socialiste din Copenhaga, 8 Martie a fost declarată zi internaţională pentru a sărbători pacea şi câştigarea dreptului la vot al femeii.
Ziua Internaţională a Femeii s-a ţinut în 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data fusese aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei. Totuşi, în anii următori, 8 Martie a ajuns să fie celebrată şi în alte ţări europene, manifestându-se pe fondul mişcării femeilor pentru libertate şi egalitate de şanse.
Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie.
În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Război Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste folosind sloganul „Pace si pâine”. Greva s-a răspândit în întregul oraș, ceea ce a dus la Revoluția din Februarie, noul guvern provizoriu garantând dreptul femeilor la vot.
După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. In 1922 sărbătoarea a fost adoptată si de către comuniștii chinezi, iar în 1949 a fost proclamată sărbătoare oficială, femeile având după-amiaza liberă.
Recunoașterea de către Națiunile Unite
Potrivit Wikipedia, data 8 martie aleasă în memoria unei greve din 1857 a muncitoarelor de îmbrăcăminte din New York este un mit, neexitând nici o sursă care sa ateste existența grevei: „Mitul a fost folosit pentru a promova solidaritate între mișcarea feministă și cele muncitorești de stânga, dar și pentru a separa sărbătoarea de originile comuniste”.
După Primul Război Mondial, sărbătoarea a fost uitată în cea mai mare parte din Occident. La sfârșitul anilor 60, a fost readusă la viață de unele grupări feministe sub numele „Ziua internațională a luptei feministe”. Noul nume semnifica resurgența radicalismului politic, ziua femeii fiind adesea sărbătorită alături de diferite organizații de stânga, dar și o moderată distanțare față de politica de partid organizată. Sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară până când a fost sărbătorită de Organizația Națiunilor Unite în 1975
Următoarea etapă în instituirea zilei dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.
În unele țări e zi liberă
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită pe 8 martie (în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă) în următoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.
Biserica Ortodoxă recomandă alte zile de sărbătorire
Ziua Internaţională a Femeilor în 8 martie a fost inclusă în sărbătorile culturale din numeroase ţări.
Deşi a debutat în primii ani ai secolului trecut ca o sărbătoare politică şi socială, ziua de 8 Martie s-a transformat treptat, pentru a fi astăzi mai ales o zi în care bărbaţii îşi exprimă dragostea şi afecţiunea pentru femei, fiind, în Occident, un amestec între Valentine’s Day şi Ziua Mamei. Bărbaţii oferă flori şi mici cadouri femeilor (mame, soţii, prietene, fete, colege de muncă). Ziua de 8 Martie este văzută în multe ţări şi drept prima sărbătoare a primăverii, dar românii au 1 Martie, Mărţişorul.
În România, s-a sărbătorit mult timp ca Ziua Mamei, cel puţin până la Revoluţie. Însă în 2009 a fost aprobată Legea pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui. Potrivit actului normativ, Ziua Mamei va fi sărbătorită în prima duminică a lunii mai, iar Ziua Tatălui se va serba în a doua duminică a aceleiaşi luni. Biserica Ortodoxă recomandă sărbătorirea zilei femeii într-una dintre cele dedicate Maicii Domnului sau în Duminica Mironosiţelor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.