Lemn și cherestea din România, nu din Ucraina și Austria
Lemn și cherestea din România, nu din Ucraina și Austria
Au fost proteste ale reprezentanților industriei lemnului, în mai multe orașe din țară, printre care și Brașov. Aceștia cer prețuri corecte pentru lemn și eliminarea blocajelor legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.
La Brașov, de exemplu, în jur de 10 angajați s-au adunat în fața Prefecturii cu pancarte, cerând lemn și cherestea din România. Protestatarii prezenți la Brașov au fost delegați reprezentând fabricile din județele Regiunii Centru.
Oamenii spun că sunt nemulțumiți de faptul că lemnul din Ucraina și prefabricate din alte țări, precum Austria, fac o concurență la care industria autohtonă nu are cum să-i facă față.
„Fabricile de lemn sunt fabrici de pâine”, „Lemn din România, nu din străinătate”, „Cherestea din România, nu din străinătate”, au fost doar câteva dintre mesajele afișate pe pancartele celor prezenți.
De asemenea, protestatarii sunt nemulțumiți și de lipsa de reacție a statului român, care nu-i protejează. Ei au intrat pe rând la prefectul Brașovului, Mihai Cătălin Văsii, să-și prezinte în scris nemulțumirile, pentru ca acestea să fie transmise Guvernului.
Motivele pentru care lucrătorii din industria lemnului au ieșit în stradă la Brașov, dar și în alte orașe din țară, sunt explicate pe site-ul Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.
„Asociația Industriei Lemnului – Prolemn a participat la o consultare organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe temele supuse atenției în data de 31 ianurie, care vizează criza extrem de gravă în care se află sectorul pădure-industrii bazate pe lemn din România și măsurile necesare pentru depășirea acestei crize. La întâlnire au participat oficiali la nivel înalt din MMAP și RNP – Romsilva. Întâlnirea nu s-a concretizat cu un acord pe măsurile care vor fi implementate de autorități. Prin urmare, AIL – Prolemn anunță declanșarea protestelor-semnal pe data de 8 februarie în mai multe orașe din țară simultan, unde manifestațiile au fost avizate favorabil, conform Legii 60 din 1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice”.
Este vorba despre Baia Mare, Bistrița, Brașov, și Lugoj.
Revendicările industriei
Potrivit aceleiași surse, revendicările, pe scurt, ale protestatarilor sunt:
Lemn legal, la prețuri corecte în piață!
Eliminarea blocajelor legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.
Lemnul de valoare să ajungă în industrie, nu în lemn de foc. Promovarea unui nou regulament de valorificare a masei lemnoase.
Lemn în piață, recoltat legal, pentru industrie și populație, nu să putrezească în pădure !
Industria lemnului este un cumpărător de lemn deja pus în piață. Pădurea se păzește la cioată, nu în fabricile de mobilă!
Vrem produse din lemn, prietenoase cu natura, nu produse din plastic!
Pentru oprirea protestelor, industria lemnului solicită măsuri concrete din partea Guvernului României și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor: lemn legal la prețuri corecte pentru industrie, promovarea OUG care să elimine blocajele legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.
Reprezentanții companiilor din industria lemnului spun că vor participa la toate acțiunile care vor avea loc până ce revendicările lor vor fi soluționate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Pînă acum au tăcut din gură când se exporta materie lemnoasă în netire, când se defrișa „la ras” iar acum, când se folosește lemn din import, nu mai e bine? Lemnul austriac este doar cu numele austriac sau cum? Că… Citeşte mai mult »
Iar s-a activat prostul internetului?