Expres

Salvamontiștii brașoveni au salvat 653 de persoane, în 2023

Salvamontiștii brașoveni au salvat 653 de persoane, în 2023

Salvatorii montani care acționează în Brașov (inclusiv Poiana Brașov și Masivul Postăvarul) și-au prezentat raportul pe anul care s-a încheiat.
Astfel, în decursul anului 2023, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 608 de cazuri, implicând 653 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau care au necesitat evacuare din mediul montan. Dintre acestea, 269 de persoane accidentate au fost predate echipajelor SAJ/ SMURD, iar 5 au fost preluate de echipajele aeromedicale (elicopter SMURD – n.r.), în vederea transportului către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare de specialitate.
Cu o incidență de 1,8 cazuri pe zi, anul 2023 aduce o ușoară creștere față de cel precedent, când s-a înregistrat o medie de 1,7 cazuri, dintr-un total de 589, însumând 615 persoane implicate.
Ca și în anii precedenți, cea mai mare pondere a numărului de intervenții a fost în perioada practicării sporturilor de iarnă, când domeniul schiabil din Poiana Brașov și Masivul Postăvarul a fost deschis. Totodată, anul 2023 a fost unul al extremelor în ceea ce privește cele două sezoane de iarnă cuprinse. Dacă sezonul 2022-2023 a avut cel mai târziu început din istorie, pornind abia pe 28 ianuarie, sezonul 2023-2024 a avut unul dintre cele mai timpurii debuturi din ultimii ani, respectiv 30 noiembrie.
În perioada practicării sporturilor de iarnă aferentă anului 2023, în sezonul 2022-2023 s-au înregistrat 380 de cazuri, care au însumat 388 de persoane, iar în sezonul actual 70 de cazuri, totalizând 78 de persoane pentru care s-a intervenit. Din totalul persoanelor implicate în aceste evenimente, 14% adică 64, nu au avut un echipament adecvat practicării activităților montane, iar februarie a rămas, în continuare, luna cu cele mai multe intervenții din an și anume 273.
Ca și până acum, principalele greșeli pe care le-au făcut cei implicați în evenimentele petrecute pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă au fost reprezentate de alegerea incorectă a nivelului de dificultate a pârtiei, reglajul necorespunzător al echipamentului, viteza prea mare raportată la condițiile meteo, de trafic și starea pârtiei.

Creștere a numărului de intervenții în sezonul cald

Dacă pe întregul an numărul intervențiilor a rămas relativ constant față de anii precedenți, diferența provenind, în principal, din numărul de zile în care domeniul schiabil a fost deschis, la nivelul sezonului cald există o creștere accentuată a numărului de cazuri.
Astfel, în 2023 s-au înregistrat 187 de persoane care au avut nevoie de ajutor, cu 36% mai multe decât în anul precedent, când au fost 120. Dintre cele 187 de persoane, 46 s-au accidentat pe traseele amenajate pentru biciclete.
Din punct de vedere al ponderii persoanelor echipate inadecvat, pe perioada de vară s-a înregistrat un procentaj mai mare decât în sezonul de iarnă, acesta fiind de 36%.
În ceea ce privește sezonul cald, greșelile care au dus la accidentările suferite de turiștii amatori de drumeții au fost lipsa unui echipament adecvat, în special a unor încălțări dedicate, precum și urcarea și coborârea pe pârtiile de schi, în detrimentul traseelor marcate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button