Expres

Și la Brașov, flacăra Revoluției s-a aprins în 21 decembrie / Comemorarea continuă astăzi

Și la Brașov, flacăra Revoluției s-a aprins în 21 decembrie / Comemorarea continuă astăzi

În 21 decembrie 1989, când era departe de a se întrevedea victoria, de la ICA (IAR) Ghimbav porneau spre Braşov, pe jos, pentru dreptul la libertate și la un trai demn, aproximativ 1.000 de angajaţi ai acestei uzine. Au fost întâmpinaţi pe drum de militari înarmaţi, dar şi-au continuat, cu un curaj nebun, marşul. Mulţi au rămas peste noapte în jurul Comitetului Judeţean PCR (acum, clădirea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean) şi puțini li s-au alăturat, abia a doua zi zeci de mii de braşoveni înconjurau clădirea.
Coloana de protestatari a fost condusă spre Brașov de Ioan Demi, timișorean de origine, pe atunci dispecer în secţia de reparaţii avioane, acum preşedinte al Asociaţiei Revoluţia 21 Decembrie Braşov.

Și, așa cum fac de ani buni, Demi și câțiva membri ai asociației au depus ieri coroane, au aprins lumânări și s-au recules la Troiţa din faţa Prefecturii, unul dintre punctele sângeroase de la Brașov, însă din noaptea de 22/23 decembrie 1989.
Au fost două ceremonii de depunere de coroane, pentru că în ultimul an a apărut altă asociație, al cărei președinte e Valentin Paiu – Asociația Brașovenilor Anticomuniști din 21 Decembrie 1989. Unde vicepreședinte e Gigi Neghină, care a avut aceeași funcție în asociația condusă de Ioan Demi.

Mișcarea revoluționară brașoveană e scindată de multă vreme, în orașul nostru existând și Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor și Urmaşii Eroilor (ALRUE) „Braşov – Decembrie 1989”, condusă inițial de Dorin Lazăr Maior, iar acum de Vasile Mardare.

În plus, există, fără se a se fi organizat în vreo asociație, angajaţi și foşti salariaţi ai IAR Ghimbav, care se intitulează cu mândrie „revoluționari fără certificat”. Și ei depun în 21 decembrie o coroană de flori, aprind lumânări și se reculeg la Troiță. Aceștia nu participă la comemorările oficiale, acuzându-i pe cei din asociațiile de revoluționari cu patalama că tolerează prea mulți impostori și profitori printre ei.
Ei consideră, pe bună dreptate, că 21 decembrie este data care, nu doar la Brașov, trebuie celebrată pentru declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989. „Un eveniment istoric se celebrează în momentul declanșării lui, adică 21 decembrie la Brașov și la București”, reiterează an de an Suba Arpad, liderul sindical de la IAR Ghimbav.

Și politicieni au participat

Potrivit Radio România Brașov FM, consilierii locali au întrerupt ședința de plen și au participat la momentul comemorativ prin depunerea unei coroane de flori.

„Cred că este normal și un semn de recunoștință față de memoria celor care au pierit atunci, în 22 decembrie, în 23 decembrie, la Brașov. Și totodată față de curajul tuturor celor care s-au ridicat împotriva regimului dictatorial. Gestul de normalitate, acela de a veni în mod simbolic, astăzi, la ora 16:00 (nota red. – 21 decembrie, când muncitorii de la ICA ajunseseră la Județeana PCR), când se împlinesc 34 de ani de când Brașovul s-a ridicat împotriva dictaturii Ceaușescu, în decembrie 1989”, a declarat primarul Allen Coliban, conform sursei citate.

Edilul-șef al Brașovului spune că în primăvara anului viitor va începe construcția unui monument dedicat revoluționarilor, iar Parcul Eroilor de lângă Teatrul Sică Alexandrescu va fi reamenajat.

Separat, prefectul Mihai Cătălin Văsii, împreună cu președintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, și cu vicepreședintele acestui for, Ciprian Sterpu, au depus o coroană de flori la troița din fața Palatului Administrativ al județului, ridicată spre pomenirea jertfei martirilor din Decembrie ’89.

„Onorăm memoria acestor martiri, a căror jertfă a dat semnalul redeșteptării naționale. Nu trebuie să uităm niciodată cât de mult le datorăm”, a spus prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății

Comemorarea continuă astăzi, 22 decembrie. Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov îi invită pe brașoveni la ceremonia militară și religioasă prilejuită de comemorarea eroilor martiri căzuți pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 – Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății.
Evenimentul va avea loc de la ora 10:15, la Cimitirul Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, din municipiul Brașov.
Ceremonia se va încheia cu depunerea de coroane și jerbe de flori.

Sursa foto: Iolanda Beldianu, Adrian Aliman, Prefectura Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button