Cum a ajuns Brașovul pe locul al doilea la îmbolnăviri de rujeolă
Cum a ajuns Brașovul pe locul al doilea la îmbolnăviri de rujeolă
Prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, a prezidat luni ședința Grupului de lucru mixt pentru problemele romilor. Pe ordinea de zi a ședinței a figurat prezentarea, de către reprezentantul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, dr. Marius Mărginean, a unei informări privind starea de sănătate a populației în localitățile din județ care au comunități de romi, în contextul epidemiei de rujeolă declarate de Ministerul Sănătății la nivel național. Oficialii au menționat, totuși, că nici DSP Brașov, nici unitățile sanitare nu au înregistrări legate de starea de sănătate pe baza etniei.
Conform datelor prezentate de reprezentantul DSP Brașov, județul Brașov se situează pe locul al do-iea la nivel național în ceea ce privește cazurile de rujeolă înregistrate, cu 490 de cazuri. Dintre acestea, 223 s-au înregistrat în comuna Măieruș (îndeosebi în perioada septembrie-octombrie), unde există o mare opoziție la vaccinare în rândul comunității de romi, din motive religioase.
Efectele propagandei antivacciniste
Din statistica Direcției de Sănătate Publică Brașov rezultă că 96,81% dintre cazurile de rujeolă înregistrate în județul Brașov sunt ale persoanelor nevaccinate și doar 0,35% ale persoanelor cărora li s-au administrat două doze de vaccin.
Reprezentantul DSP a menționat că, în ultimii ani, pe fondul propagandei antivacciniste, numărul de vaccinări ROR (care protejează împotriva a trei boli infecțioase: rujeola, oreionul si rubeola) a scăzut continuu, de la 12.136, în anul 2019, la 7.367 în anul 2023 (dintre care doar 905 în trimestrul al IV-lea).
„Din păcate, îndeosebi în comunitățile cele mai expuse riscului de contagiune ne lovim de împotrivirea sau reticența la vaccinare, în pofida campaniilor de informare care s-au desfășurat și a întâlnirilor cu autoritățile locale. Împreună cu Filiala Brașov a Crucii Roșii, am făcut un efort logistic semnificativ și am organizat o campanie de vaccinare, însă rezultatele au fost foarte departe de așteptări: în trei localități părinții au acceptat să fie vaccinați șase copii, iar în alte două localități au fost zero vaccinări. Nu dezarmăm, însă. Împreună cu specialiștii vom elabora o foaie de parcurs pe termen scurt și mediu, pentru a încerca să creștem rata de vaccinare ROR, atât prin intensificarea campaniei de informare, cât și prin identificarea și folosirea unor mijloace mai eficiente de comunicare și accentuarea colaborării cu liderii de opinie din aceste comunități, cu medicii de familie și cu personalul instituțiilor publice locale”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.
Ce a dus la decesul bebelușului
Din păcate, în județul Brașov s-a înregistrat și un deces, al unui sugar de 7 luni, nevaccinat (neeligibil, din cauza vârstei) și neînscris la medic de familie (detalii aici). Mama acestuia este minoră și mai are un copil în vârstă de 3 ani, nevaccinat. Sugarul locuia cu mama la domiciliul concubinului acesteia: cinci adulți și șapte copii într-o cameră de 16 mp. În data de 25 noiembrie 2023, mama s-a prezentat cu sugarul la Camera de gardă a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov. Sugarul a fost diagnosticat clinic cu rujeolă. Starea generală a acestuia fiind precară, s-a recomandat internarea. Mama a refuzat categoric internarea și a plecat la domiciliu cu mijloace proprii. În data de 28 noiembrie 2023 s-a prezentat cu sugarul la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, sugarul fiind diagnosticat cu sepsis și, în ciuda eforturilor medicilor, după două săptămâni de chin nu a mai putut fi salvat.
Rujeola dă frecvent complicații grave
Rujeola este o boală foarte contagioasă, care se transmite rapid dacă nu există imunitate colectivă. Cei mai expuși sunt în special copiii sub 5 ani și adulții, dar rujeola prezintă un risc deosebit și pentru adolescenți, deoarece în cazul acestora apar mai frecvent complicații (detalii aici). În 1 din 5 cazuri poate prezenta forme grave sau poate complicații care pot duce chiar la deces. Durează aproximativ două săptămâni și este însoțită de febră mare, tuse, conjunctivită și o erupție cutanată tipică (exantem). Adesea apar complicații ca pneumonia și infecții ale urechii medii. La aproximativ 1 din 1.000 până la 2.000 de bolnavi, se dezvoltă o inflamație a creierului (encefalită) care, în aproximativ 30% din cazuri, poate fi fatală sau poate cauza dizabilități psihice și fizice. Cei mai expuși sunt în special copiii sub 5 ani și adulții, dar rujeola prezintă un risc deosebit și pentru adolescenți, deoarece în cazul acestora apar mai frecvent complicații. Dacă rujeola apare în copilărie la vârstă timpurie, există un risc crescut de dezvoltare a bolii rare cerebrale PEES, întotdeauna fatală.
Nu are tratament, doar vaccinarea o poate preveni
Rujeola nu are tratament specific, dar se previne prin vaccinare, iar începând din anul 2000 peste 20 de milioane de decese au fost prevenite astfel la nivel mondial.
Se recomandă vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei începând cu vârsta de 12 luni. În cazul epidemiilor, vaccinarea poate fi efectuată începând cu vârsta de 9 luni. În acest caz, al doilea vaccin trebuie administrat după un interval de cel puțin 30 de zile, sau până la vârsta de 15 luni. Conform calendarului național de vaccinare, a doua doză de vaccin ROR se face la 5 ani.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.