Expres

Spitalul Județean Brașov își sărbătorește semicentenarul / Protecție și medicină de război

Spitalul Județean Brașov își sărbătorește semicentenarul

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov împlinește în această lună 50 de ani de existenţă.
„O jumătate de secol de la înfiinţarea celei mai importante instituţii medicale din judeţul Braşov înseamnă milioane de pacienţi trataţi, vindecaţi, salvaţi. Înseamnă o muncă neîntreruptă, realizată cu dăruire şi abnegaţie de colectivele de medici, asistenţi, farmacişti, infirmieri, brancardieri, îngrijitori, cu sprijinul angajaţilor TESA şi sub conducerea echipelor manageriale care au avut responsabilitatea coordonării activităţii celui mai mare şi mai important spital al judeţului Braşov”, spun reprezentanții Consiliului Județean, care administrează cele cinci spitale din municipiul Brașov.

Personalităţi ale vieţii publice naţionale şi locale au fost prezente la momentul aniversar organizat luni, 11 decembrie. Adrian-Ioan Veştea – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, dr. Cristina Vecerdi – deputat în Parlamentul României, dr. Cătălin Vişean – secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Călin Alexandru – director general la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, alături de Todorică-Constantin Şerban – preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, vicepreşedinţii CJ Ciprian Sterpu şi Zoltan Szenner, prefectul Mihai Cătălin Văsii, subprefecţii Lucian Pătraşcu şi Izabella Ambrus, viceprimarul Braşovului Sebastian Rusu, administratorul public al judeţului Braşov, Daniel Gligoraş, conducători de instituţii publice judeţene şi reprezentanţi ai domeniului sanitar au ţinut să felicite colectivul SCJU Braşov reprezentat prin managerul interimar Emil Mailat şi dr. Florin Orţan, director medical, pentru întreaga activitate pusă în slujba sănătăţii publice a judeţului Braşov.

Spital regional, chiar dacă nerecunoscut ca atare

Foști și actuali angajați, dar și oficiali care s-au implicat în dezvoltarea celei mai mari unități sanitare din județ au primit diplome de excelenţă. În alocuțiunile lor, aceștia au vorbit despre importanţa acestui spital, dar şi despre viitorul sistemului sanitar braşovean.
„Investițiile și fondurile atrase în perioada 2016-2023 pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov sunt dovada faptului că am avut mereu o preocupare pentru ca oamenii de calitate, aşa cum sunteţi dumneavoastră, să beneficieze de toate condițiile pentru a-și putea face meseria așa cum trebuie. Sunteți cel mai important spital regional, fără să fiți în mod formal un «spital regional». Sunt onorat că am putut deschide un eveniment aniversar atât de important și vă asigur că și în anii ce urmează voi fi alături de dumneavoastră pentru dezvoltarea și modernizarea a tot ceea ce înseamnă infrastructură și tehnologie indispensabile, care să vă fie puse la dispoziție pentru a face în continuare performanță”, a fost mesajul transmis colectivului SCJU Braşov de către ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea, fost președinte al CJ Brașov.

„Spitalul Județean este al nostru”

În cuvântul său, preşedintele CJ Todorică-Constantin Şerban a menţionat că „prioritatea mea și a Consiliului Județean Brașov este viața și sănătatea oamenilor, a semenilor noștri. Pentru aceasta facem toate eforturile să investim în sănătate, să modernizăm calitatea serviciilor medicale, să continuăm să fim soluția cea mai competentă, accesibilă și viabilă pentru toți cei aflați în suferință. În lupta cu boala, câștigător trebuie să fie pacientul și serviciul public de sănătate. Spitalul Clinic Județean de Urgență este al nostru și deși nu dorim acest lucru, la un moment sau altul al vieții noastre dobândim calitatea de pacient. Așadar, să susținem cu toții eficientizarea, modernizarea și dezvoltarea serviciilor medicale, astfel încât Spitalul Județean, dar și celelalte spitale să facă față optim la cazurile și provocările de astăzi și din viitor”.


„A adunat amintirile orașului”

„În jumătate de veac de existență a trecut prin transformări uriașe si a adunat amintirile orașului și ale brașovenilor. A plâns lângă rudele îndoliate după explozia de la Uzina Tractorul (nota red. – explozia din 1 septembrie 1979, din secția de Turnătorie; 47 de muncitori au murit, 46 au scăpat cu viaţă, dar mutilaţi de flăcări – cel mai mare accident colectiv de muncă din România) a oferit protecție și medicină de război la Revoluția din Decembrie, a fost primitor cu cei marcați de boală, a răzbit în pandemie, a oferit a doua casă pentru mulți dintre noi cei care lucrăm acolo.
A reușit să treacă prin toate și, mai mult, a vrut să arate că poate să țină pas cu medicina modernă.
(…)
Astăzi am auzit vorbe frumoase, am auzit povești adevărate vechi și noi, am simțit ca ne apropiem de normalitate. Pentru ca spitalul este un organism viu care luptă pentru viață în fiecare secundă a existenței sale.
Medici, asistenți, infirmiere, asistenți sociali, terapeuți, brancardieri, personal de suport. Abilitatea de a răspunde la provocări, puterea de a ne învinge temerile, de a ne depăși limitele și de a ne uni în momente grele sunt ceea ce oferim zilnic comunității.
Și mai mult ca oricând, privim cu speranță spre viitorul în care noile generații care pășesc pe urmele noastre vor duce mai departe tradiția și vor păstra valorile acestui spital în noua eră digitală
”, a scris pe Facebook dr. Cristina Vecerdi, fosta coordonatoare a UPU SMURD din Județean, acum deputat PNL.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button