Expres

800.000 de sărbătoriți astăzi, peste 20.000 de brașoveni / Ce înseamnă numele Nicolae

800.000 de sărbătoriți astăzi, peste 20.000 de brașoveni

Aproximativ 800.000 de cetăţeni români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, sărbătorit în 6 decembrie. Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui majoritatea se numesc Nicoleta. Există și românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
Cei mai mulți dintre bărbaţi care îşi sărbătoresc onomastica se numesc Nicolae și Nicușor. Alţii poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi cei care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
Din datele furnizate de directorul Direcției Județene Comunitare de Evidență a Persoanelor Brașov, Ioan Curcheriu, în județul nostru există 8.244 de femei și 12.577 de bărbați, adică un total de 20.821 braşoveni care își sărbătoresc onomastica astăzi.
Etimologii spun că Nicoară vine de la un vechi nume propriu grecesc, Nikolaos, folosit în Grecia antică, ce se încadrează într-o bogată familie de compuse al căror prim element este „nik” (de la verbul „nikao” „a învinge”, substantivul „nike”), iar „laos” – popor, fiind tradus ca „victoria poporului”, „învingătorul poporului / oamenilor sau poporul învingător / oamenii învingători”.

Sfântul Ierarh Nicolae, care a ajuns până la rangul de arhiepiscop al Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara (Patras) din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al dreptei credinţe (ortodoxiei). Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă/nuielușă în semn de avertisment, „băţul lui Moş Neculai”.
Sfântul Nicolae, însă, a rămas în memoria colectivă ca sfântul blând și milostiv, renumit printre creştini pentru bunătatea sa, cunoscut drept Moş Nicolae. Sfântul Nicolae este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, datorită multelor minuni săvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa, fiind supranumit „Făcătorul de Minuni” (Taumaturgul).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button