Expres

„Ocolitoarea mare” a municipiului Braşov ajunge în etapa exproprierilor

„Ocolitoarea mare” a municipiului Braşov ajunge în etapa exproprierilor

Consiliul Județean pregăteşte terenul pentru o amplă investiţie în infrastructura rutieră: modernizarea şi reabilitarea drumurilor care alcătuiesc „Ocolitoare mare” a municipiului Braşov.
Este vorba despre cinci tronsoane din drumurile judeţene DJ 103B, DJ 103A, DJ 112, DJ 112A, şi DJ 112B, a căror lungime totală este de 53,129 km şi care, odată modernizate, vor asigura mobilitatea populaţiei atât în proximitatea municipiului Braşov, cât şi spre şi dinspre judeţul Covasna, precum şi dezvoltarea economică a localităţilor traversate de acestea.
În cadrul unei şedinţe extraordinare convocate de îndată, aleşii judeţeni au aprobat declararea de utilitate publică de interes județean a lucrărilor aferente obiectivului „Modernizare, reabilitare DJ 103B Săcele (DN 1A)-Tărlungeni-Budila-Teliu (DN 10)-limită de județ Covasna km 0+490–15+800, DJ 103A km 11+000–12+000, DJ 112A Hărman (DN 11)-Bod-Hălchiu-Codlea-Vulcan-DN 73A km 0+000–38+980, DJ 112B Cristian DN 73-Vulcan (DJ 112A) km 2+151–5+030”.
Totodată, a fost aprobată declanșarea procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor proprietate privată situate pe amplasamentul acestui obiectiv, expropriator fiind UAT Județul Brașov prin Consiliul Județean Brașov.
În acest sens, a fost aprobată lista imobilelor (terenuri) supuse exproprierii și cea a sumelor individuale aferente despăgubirilor ce urmează a fi acordate proprietarilor, ambele fiind cuantificate în baza unei documentaţiei realizate de un expert ANEVAR.
Sumele care vor reveni proprietarilor sunt asigurate din bugetul local al UAT Județul Brașov pe anul 2023, la ultima rectificare bugetară fiind prevăzută o alocare de 1.000.000 de lei.

CJ Brașov va cere bani europeni

Planul topografic ce conține coridorul de expropriere, lista imobilelor supuse exproprierii individuale și cea a sumelor individuale aferente despăgubirilor se vor aduce la cunoștință publică prin afișare la sediul Consiliului Județean Brașov, pe pagina de internet a instituţiei și la sediul unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se află terenurile expropriate.
Pentru acest proiect investiţional a fost elaborată documentația tehnică, respectiv expertiza tehnică, SF cu elemente DALI, Studiu geotehnic, Studiu hidrotehnic, Studiu trafic, iar toate aceste documentaţii au făcut obiectul unui proiect finanţat cu fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020.
Cu doar câteva zile înainte de ședința extraordinară convocată de îndată, plenul CJ şi-a dat acordul asupra documentelor de proiectare, indicatorilor tehnico-economici şi devizului general pentru obiectivul de investiții (detalii aici).
Documentele vor sta la baza cererii de finanţare din bani europeni a implementării lucrărilor pe care Consiliul Judeţean Braşov o va depune la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, imediat ce va fi deschis apelul de proiecte destinat infrastructurii rutiere în cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027.

Urgența adoptării hotărârii de CJ – ședința fiind desfășurată în sistem hibrid, conducerea CJ și câțiva consilieri fiind într-un birou, ceilalți aleși conectați prin zoom (foto 2-4) – a fost justificată de necesitatea încadrării în termenul de finalizare a contractului de finanțare prin POAT, care este 15 decembrie 2023.

„Mă bucur că am făcut încă un pas necesar şi obligatoriu în vederea materializării acestui proiect pe care îl considerăm unul dintre cele mai importante obiective pe care le vom implementa cu fonduri europene în următorul exerciţiu financiar. Drumurile judeţene din proximitatea municipiului Braşov incluse în proiect vor fi reabilitate şi modernizate în totalitate, astfel încât să asigure necesităţile unui transport rutier modern şi în condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii la trafic”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică-Constantin.

Drumurile și traseele cuprinse în investiție

– DJ 103B – 14,183 km lungime. Tronsonul traversează localitățile Săcele (DN 1A), Tărlungeni, Budila, Teliu şi se intersectează cu DN 10 în comuna Teliu la km 15+183. Segmentul de drum cuprins între km 0+490 şi km 1+000 limită intravilan Municipiul Săcele, precum şi cel cuprins între intersecția cu DN 10, până la limita județului Covasna nu fac obiectul contractului de proiectare.

– DJ 103A – 990 metri lungime. Drumul se află pe teritoriul administrativ al comunei Tărlungeni și este cuprins între intersecțiile cu DJ 103B din localitatea Tărlungeni.

– DJ 112 – 1,491 km lungime. Tronsonul este cuprins între intersecția cu DN 11 și intersecția cu DJ 112A din localitatea Hărman.

– DJ 112A – 33,743 km lungime. Tronsonul pornește de la intersecția cu DJ 112 din localitatea Hărman și traversează localitățile Hărman (DN11), Bod, Hălchiu, Codlea, Vulcan, până la intersecția cu DN 73A. Intravilanul Municipiului Codlea (km 22+800–26+050) nu face obiectul prezentului contract.

– DJ 112B – 2,722 km lungime. Tronsonul pornește de la intersecția cu autostrada A3 până la intersecția cu DJ 112A din localitatea Vulcan și se află pe teritoriul administrativ al comunei Vulcan.

Sursa foto: CJ Brașov și capturi video


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button