Se anunță un concert memorabil la Patria
Se anunță un concert memorabil la Patria
Filarmonica Brașov propune în această seară un concert memorabil pentru publicul iubitor de muzică. Maestrul Ilarion Ionescu-Galați va dirija orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov într-un concert care îi va avea ca soliști pe fiul său, violonistul Florin Ionescu-Galați, și pe pianistul Horia Mihail. De la ora 19.00, la Sala Patria, în program fiind Uvertura operei „Die Meistersinger von Nürnberg” de R. Wagner, Dublu Concert pentru vioară, pian și orchestră de J. Haydn și Simfonia nr. 1, op. 68 de J. Brahms.
„Prințul baghetei”
Ilarion Ionescu-Galați reprezintă unul dintre cele mai cunoscute nume ale muzicii clasice românești, și în special ale culturii brașovene. Cariera sa se întinde pe 55 de ani, timp în care a fost dirijor permanent al orchestrei filarmonice din Brașov și director artistic între anii 1973 și 1997. De-a lungul anilor, a condus și orchestre simfonice din Italia, Statele Unite ale Americii, Elveția, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Mongolia, Franța, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și altele.
Aflat acum la venerabila vârstă de 86 de ani, maestrul Ilarion Ionescu-Galați este o figură marcantă în cadrul școlii interpretative românești și este cunoscut și sub numele de „dirijorul pictor” sau „omul-orchestră”, iar capacitatea sa auditivă excepțională este binecunoscută. Învățătura sa muzicală a început la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, unde a studiat vioara. A beneficiat de o bursă la École Normale Supérieure, unde a explorat tehnica și arta dirijatului orchestrelor simfonice sub îndrumarea lui Pierre Dervaux și Charles Munch. Experiența sa în domeniu s-a extins și în Statele Unite, unde s-a perfecționat alături de marii dirijori Eugene Ormandy și Leopold Stokowski.
A fost atât director, cât și dirijor permanent al orchestrei filarmonice din Istanbul, precum și dirijor permanent al orchestrei din Ankara. De asemenea, a deținut funcția de dirijor permanent al orchestrelor simfonice din Gävle și Uppsala din Suedia.
În anul 2008, pianista Ioana Maria Lupașcu a publicat cartea intitulată „Prințul baghetei”, avându-l pe Ilarion Ionescu-Galați ca personaj principal.
Ilarion Ionescu-Galați a realizat înregistrări la casele de discuri Electrecord, Casa Radio și Sipario Dischi și a fost declarat cetățean de onoare al orașelor Ploiești, Târgu Mureș și Brașov. Totodată, el este Membru de Onoare al Academiei Suzuki din Japonia.
În anul 1992, a primit Diploma de Onoare din partea Ministerului Culturii din Turcia, iar în 2002 a fost distins cu Marele Premiu al Criticii Muzicale Române. În 2004, i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de „Mare Ofițer“””.
Ilarion Ionescu-Galați a realizat numeroase înregistrări la posturile naționale de radio și televiziune din Suedia, Spania și Grecia, fiind frecvent invitat în calitate de membru în juriile unor competiții internaționale prestigioase de dirijat. În luna martie a anului 2010, maestrul a primit distincția onorifică acordată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, în semn de apreciere pentru contribuția sa remarcabilă în domeniul dirijoral.
Biletele la acest concert sunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.
Foto: Iosif Trif – Filarmonica Brașov
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.