Brașovenii sunt invitați la marșul „Împreună pentru siguranţa femeilor!”
Brașovenii sunt invitați la marșul „Împreună pentru siguranţa femeilor!”
Marşul organizat de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor (Reţeaua V.I.F.) este la doua ediţie organizată la Braşov, dar a noua, la nivel naţional.
Marşul are loc astăzi, 22 octombrie, simultan în mai multe locuri din România: Bucureşti, Braşov, Timişoara, Baia Mare, Cluj, Giurgiu, Mizil, Valea Seacă. La Braşov, întâlnirea este la ora 14.45, iar startul se va da la ora 15.00, din faţa Aulei Sergiu Chiriacescu, braşovenii fiind invitaţi să se alăture. Traseul parcurs va fi Rectorat – Modarom – Piaţa Sfatului Braşov.
„Siguranţa fetelor şi a femeilor din toate etniile şi categoriile socio-economice este importantă! Autorităţile au obligaţia de a ne garanta dreptul la siguranţă şi integritate!” e sloganul ales pentru acest an.
În 2022, la prima ediţie a marşului de la Braşov, împotriva violenţei asupra femeilor, au participat peste 1.000 de persoane.
„Cerem autorităţilor locale din urban mic şi rural să colaboreze cu autorităţile centrale şi împreună să finanţeze servicii pentru victimele violenţei domestice şi violenţei sexuale. Ieşim în stradă pentru a cere finanţarea programelor de prevenţie şi a serviciilor adecvate pentru supravieţuitoarele violenţei de gen, finanţare obligatorie conform Legii nr. 217/2003. Vrem servicii sociale integrate, fără discriminare. Şcolile şi universităţile rămân în urmă în datoria lor de a preveni şi combate situaţiile de abuz, hărţuire sexuală şi bullying. Iar locurile de muncă şi spaţiile publice sunt spaţii nesigure pentru femei, în care actele de hărţuire sexuală şi discriminare au loc frecvent, la fel ca şi muşamalizarea acestor cazuri. Locurile publice din centrele oraşelor mici sau mari sunt periculoase, pentru că femeile rome suferă des acte de violenţă stradală, hărţuire şi umilire cu scopul de a li se interzice accesul. Cyberbullying-ul şi pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violenţă, cărora le cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autorităţile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe şi a acţiona în astfel de situaţii”, spune Iolanda Beldianu, președinta Asociaţiei Pas Alternativ, coordonatoare pe plan local.
Potrivit organizatorilor, continuă să crească cifrele ce reflectă dimensiunile violenţei de gen în România. În total, statistica IGPR arată că au fost 90.174 de intervenţii în cazuri de violenţă domestică şi s-au emis 12.972 de ordine de protecţie provizorii în anul 2022.
Ce vor manifestanții
- Fetele/femeile care devin victimele violenţei domestice să fie în siguranţă;
- Fetele şi femeile de etnie romă şi fetele şi femeile din toate categoriile socio-economice să fie crezute, tratate cu atenţie şi respect;
- Victimele violenţei domestice să îşi poată construi o viaţă aşa cum îşi doresc;
- Victimele violenţei sexuale să fie respectate, crezute şi sprijinite, iar agresorii sexuali să fie pedepsiţi de lege;
- Copiii martori la violenţa domestică să fie protejaţi cu adevărat;
- Să scadă numărul femeilor omorâte de agresorii domestici;
- Vrem ca serviciile sociale să acţioneze în colaborare inter şi intra instituţională în – intervenţia şi monitorizarea cazurilor;
- Vrem servicii sociale la nivel local în urbanul mic şi mediul rural.
- Tragem un semnal de alarmă vis-a-vis de subraportarea masivă a cazurilor de hărţuire şi violenţă sexuală, datorată stigmatului misogin, rasismului şi multiplelor obstacole şi retraumatizări cu care se confruntă victimele atunci când vor să ceară ajutor sau să facă o plângere. Accesul femeilor la servicii de suport trebuie să fie adaptat contextului traumatic şi nevoilor lor, să le facă să se simtă în siguranţă şi să fie tratate cu demnitate.
Foto: arhivă 2022
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.