Expres

Doi profesori din Brașov cu 10 pe linie la Definitivat

Doi profesori din Brașov cu 10 pe linie la Definitivat. O educatoare, o profesoară care a susţinut examen la disciplina Psihopedagogie specială și un profesor de educație fizică și sport au obţinut nota 10 la proba scrisă a Definitivatului. Este vorba despre Maria Anca Baciu, Monica Elena Săvulescu și Dragoș Alexandru Anghel. Educatoarea și profesoara obțin gradul didactic definitiv cu media maximă (foto 2 și 3). Asta înseamnă că au zece pe linie la probele examenului de Definitivat (două inspecții la clasă, evaluarea portofoliului profesional și proba scrisă).
Rezultatele au fost afişate marți în centrele de examen și pe definitivat.edu.ro, iar în judeţul Braşov avem o rată de promovare de 77,3%, înainte de contestaţii. În cifre, asta înseamnă că, din peste 260 de candidaţi care au fost prezenţi în sala de examen, 204 l-au promovat. Alţi 60 de candidaţi au fost declaraţi nepromovaţi.

Examenul include patru probe

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, medie care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului. De altfel, au putut participa la proba scrisă candidații care au efectuat un stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; dețin pentru anul şcolar în curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”; au avut minimum 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Doi profesori din Brașov cu 10 pe linie la Definitivat. Așa se face că există 10 profesori brașoveni care au note între 9.50 și 9.99 la proba scrisă, dar sunt 20 care obțin definitivatul cu medii în acest interval.
Cei nemulţumiţi pot depune contestaţii și astăzi, până la ora 12, la centrul de examen. Rezultatele finale se afișează în centrele de examen și pe site-ul anterior menționat în data de 1 august.
La nivel național, rata de promovare din sesiunea 2023 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma desfășurării probei scrise, este 76.97%, în creștere cu peste 6% față de anul anterior (70,80% ) și cu aproape 4% față de anul 2021 (72,90%).
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, rata de promovare a examenului (medii mai mari sau egale cu 8) este de 76,97% (70,8% în 2022 și 72,9% în 2021), iar 131 candidați au obținut nota 10 (187 în 2021). Au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații, 5.905 candidați cu medii între 8 și 10.


Avantaj pentru suplinitorii calificați

Definitivatul reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.
Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.
Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată (suplinitori calificați), care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button