12 ore de evenimente pentru toate gusturile marchează deschiderea Centrului Apollonia
12 ore de evenimente pentru toate gusturile marchează deschiderea Centrului Apollonia. Braşovenii şi turiştii sunt invitaţi să marcheze, sâmbătă, deschiderea oficială a Centrului Cultural Apollonia, prin participarea la un maraton de evenimente, pentru toate gusturile, pe parcursul a 12 ore, în centrul istoric, dar și în cartiere, de la teatru pentru copii, până la dansuri populare, folk, cinema, prezentare de carte, ateliere de creaţie, teatru, jazz&blues şi muzică simfonică.
„Centrul Cultural Apollonia este instituţia care va pune în practică viziunea pentru cultură a administraţiei Coliban. Pe 29 iulie, cu ocazia evenimentului «Culturama», este ziua de naştere, dacă putem să-i spunem aşa, a ceea ce înseamnă activitatea Centrului Cultural Apollonia. Va fi un eveniment care, pentru prima oară, va duce cultura în cartiere, în cartierele Astra, Tractorul şi Răcădău, acolo unde, împreună cu Serviciul Pieţe, organizăm târguri volante, unde vom avea un ecran care va transmite evenimentele cele mai importante din centru şi unde vom avea o fanfară care va completa această zi”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu. în conferința de presă.
Directorul Centrului, renumitul pianist brașovean Horia Mihail (foto 2, al doilea din stânga), a spus, în prima sa declaraţie dată presei în această calitate, că unul dintre obiectivele pe care le urmăreşte în mandatul său este să aducă la Braşov un „alt fel de turişti”.
„În afara faptului că vrem să aducem oameni împreună, vrem să aducem mult mai aproape comunităţile de braşoveni. De aceea vrem să mergem către oamenii cu producţii culturale care se vor desfăşura nu aici, în centru, ci la ei acasă, în cartiere. Mai mult decât atât, vrem să ne organizăm din punct de vedere logistic oraşul. Sunt, din păcate, foarte multe «conflicte», evenimente care se suprapun, în aceeaşi perioadă de timp sau evenimente care vor să se programeze în acelaşi loc, în aceeaşi perioadă. Încercăm să găsim o variantă de a concentra aceste activităţi astfel încât organizatorii de evenimente să ştie când este, de exemplu, ocupată Piaţa Sfatului, nu în ziua spectacolului, ci cu trei zile înainte, două zile după. (…) Nu în ultimul rând, încercăm să aducem alt tip de oameni în Braşov, alt tip de turişti. În momentul în care comunici la nivel naţional că se întâmplă un eveniment important aici, la Braşov, sunt convins, şi alte oraşe arată acest lucru, vor fi turişti care vor veni special pentru acel eveniment. Aduc plusvaloare economică, ei consumă resurse, mănâncă la un restaurant, stau la un hotel, cumpără de la producători locali. Investiția în cultură are beneficii enorme economice, beneficii indirecte și mă bucur că se pare că grupul politicienilor din Brașov înțelege acest lucru, așa că sper că ne așteaptă un viitor destul de bun, din acest punct de vedere”, a explicat Horia Mihail.
Centrul Cultural Apollonia este o instituţie publică de cultură, aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Braşov. Pe lângă organizarea de evenimente, centrul gestionează şi infrastructura culturală din proprietatea Municipiului Braşov: Banca de Cultură Apollonia, cinematografele Popular, Astra și Modern, 6 turnuri ale vechii cetăți, catacombele ș.a.
De la ora 11 la 23
12 ore de evenimente pentru toate gusturile marchează deschiderea Centrului Apollonia. „Culturama” are startul sâmbătă, de la ora 11.00, când cei mici sunt invitați în Piața Brassai, unde Trupa „Mascalzone” va prezenta piesa de teatru pentru copii „Signor Pantalone și Dragostea”. De la ora 12.00, începe călătoria artistică în Turnul alb, unde vizitatorii se vor putea bucura de câte o experiență artistică pe fiecare palier. La Banca de cultură Apollonia, de la 12.00 la 18.00, veți putea participa la atelierele de creație: „Povestea Arinei” – atelier de creații din lemn, DesiguArte, pictură abstractă, Atelier de pictură pe obiecte din sticlă, „Zâna din lână împâslită” atelier de creație, Atelier de croșetat.
De la 12.30, în Piața Sfântul Ioan, încep evenimentele dedicate iubitorilor de folclor, pe scenă vor urca Ansamblul Folcloric Studențesc „Junii Brașovului” și ansamblul folcloric „Junii Cetății”, din Rupea. De la 15.00, sunt programate momentele dedicate muzicii folk și cinefililor.
Astfel, în zona de lângă Banca de Cultură Apollonia va fi Folk cu Om bun, iar la Cinema Astra sunteți invitați în lumea fascinantă a filmului. De la 16.00, într-un dialog despre prietenie, tihnă și cărți, Theodor Paleologu și Carmen Gheorghe vor povesti despre „Casa Paleologu”.
De la 17.00, brașovenii și turiștii sunt așteptați în Piața Brassai pentru un spectacol de teatru alternativ, „Viața mea din Flori”, iar de la ora 18.00, în zona de la Banca de cultură, sunteți invitați la un spectacol de jazz&blues, cu Soul Serenade&Alexandru Olteanu, după care vă puteți muta în Piața Sf. Ioan, unde începe PopFolklorica, un spectacol cu Ovi&Cazanoi Brothers feat. Sorin Zlat.
Două premiere în Piața Sfatului
Serene – Rachmaninov‘s Artificial Intelligence este concertul simfonic care cu siguranță va atrage atenția, de la ora 20.30, în Piața Sfatului. Serene este o pianistă din New York și programator al Snowstorm. Ea va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Rachmaninov purtând pe cap coroana Neurosity, care îi va măsura undele cerebrale. Proiecția de pe fundalul scenei va fi realizată de Koto și va reacționa în funcție de ceea ce simte și gândește artista. Orchestra Filarmonicii Brașov va fi dirijată de Andrej Vesel, din Viena.
Seara se va încheia cu Carmina Burana, de Carl Orff, într-o punere în scenă în premieră absolută pe scena culturală brașoveană. Un spectacol muzical multidimensional, însoțit de lasere și lumini inteligente.
Interacțiunea inedită a muzicii de inspirație medievală cu show-ul live de lasere face din lucrarea vocal – simfonică renumită pe toate scenele lumii un eveniment pe care nu-l puteți rata. Spectacolul va începe la 21.45, tot în Piața Sfatului.
Și în cartiere
Într-un parteneriat cu Serviciul de Administrare Piețe, brașovenii din cartierele Astra (pietonalul de la Uranus), Valea Cetății (Parcul Trandafirilor) și Tractorul (Parcul Tractorul) se vor putea bucura de evenimentele din cadrul Culturama, care vor fi transmise pe ecrane de mari dimensiuni, de muzică de fanfară, dar și de târgurile în cadrul cărora brașovenii își vor putea cumpăra: băuturi răcoritoare, sucuri naturale, siropuri, produse de patiserie, snack-uri, fructe proaspete.
Totodată, iubitorii de cultură pot primi sâmbătă și pașaportul cultural Apollonia. Este vorba despre un concurs cu premii. Cei interesați pot să îl ridice de la Banca de Cultură, iar apoi sunt invitați să participe la un traseu cultural, unde vor primi vize culturale, după care se întorc înainte de extragerea premiilor, care va avea loc înainte de ultimul eveniment din Piața Sfatului, respectiv Carmina Burana.
Premiile sunt oferite de către noul Centrul cultural, Filarmonica Brașov și Opera Brașov. Centrul Cultural Apollonia va oferi acces gratuit pentru un an de zile pentru absolut tot ce se va întâmpla acolo, cât și în celelalte locuri pe care le administrează. Filarmonica Brașov și Opera Brașov au pus la dispoziție câte trei invitații duble la diverse evenimente.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.