Samsari eliminați din piețele Brașovului
Samsari eliminați din piețele Brașovului. Primăria Brașov a anunțat astăzi că patru așa-ziși producători au fost îndepărtați din piețele Astra și Dacia. Samsarii, în fiecare dimineață, plecau din apartamentele de la bloc la piața en-gros din Stupini pentru a „recolta” legumele pe care le vindeau în cele două piețe.
Serviciul de Administrare Piețe a început o campanie de documentare și verificare a tuturor celor care vând în cele cinci piețe. Această activitate de control se efectuează atât în piețe, cât și în locurile de producție a legumelor și fructelor. În urma demersurilor făcute de inspectorii acestui serviciu, încă patru așa-ziși producători au fost eliminați din piețele brașovene.
„Odată cu adoptarea noului regulament, le-am promis brașovenilor că vom face tot ce este posibil ca în piețe să găsească produse de calitate, vândute de cei care au muncit să le obțină. De la început i-am avertizat pe samsari să renunțe la activitatea lor. Unii au înțeles și au plecat, alții au crezut că ne păcălesc și au vrut să îi înșele pe brașoveni. Zilele trecute, alți 4 «producători» au fost eliminați din piețele Astra și Dacia. Brașovenii nu au nevoie de produse cumpărate din piața en-gros și vândute la tarabe, ei trebuie să aibă certitudinea că legumele și fructele pe care le cumpără sunt din gospodăria celui care le și vinde. În piețele brașovene este loc doar pentru adevărații producători, pentru că brașovenii merită produse românești, de calitate”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu, coordonatorul Serviciului Public de Administrare Piețe.
„Urmăriți” până în județele unde au terenuri
Samsari eliminați din piețele Brașovului. Serviciul de Administrare Piețe a documentat, timp de câteva săptămâni, modul în care unii așa-ziși producători obțineau produsele pe care le vindeau în piață. Au fost identificate patru persoane, din piețele Astra și Dacia, care aveau certificate de producător eliberate de autorități locale din județele Botoșani, Dolj, Prahova și Ialomița, vindeau marfă cumpărată din piața en-gros din Stupini, în loc de cea produsă pe terenul lor.
Conform reprezentanților serviciului de specialitate, o serie de aspecte au născut suspiciuni în cazul acestor persoane:
- Distanța foarte mare în care își aveau gospodăriile conform documentelor (în majoritate este vorba de județe de graniță ale țării). Aceasta presupune costuri foarte mari de transport și ar pune sub un mare semn de întrebare rentabilitatea unui proces cinstit de comercializare. Micilor producători le sunt specifice lanțurile scurte de aprovizionare.
- Cantitățile mici de produse declarate ca fiind vândute în piață au dus la concluzia că nu prea există rentabilitate.
- Deși în piețele brașovene, producătorii au posibilitatea de a plăti atât cât utilizează (putând rezerva un număr de zile din lună în care doresc să fie prezenți la tarabă) producătorii în cauză optau pentru ocupare neîntreruptă tot timpul anului. Nici acest lucru nu este specific producătorilor, deoarece ei trebuie să se împartă între producție și comercializare. Una dintre amprentele celor mai mulți producători autentici este prezența temporară la piață, nu continuă.
- Persoanele în cauză domiciliază în fapt în municipiul Brașov. Este, deci, cu atât mai puțin plauzibil că persoanele în cauză se îngrijesc în mod continuu de o gospodărie.
Din acel moment a început documentarea modului în care cei patru obțineau produsele pe care le vindeau în cele două piețe și s-a constatat că toată marfa provenea din piața en-gros din Stupini. „Certificatele de producător sunt, de multe ori, eliberate prea ușor de primăriile din localitățile de unde aceștia au teren”, a fost concluzia inspectorilor din serviciul de specialitate.
Flavia Boghiu a reamintit că, anul trecut, în luna iunie, a fost adoptat un nou regulament de funcționare a piețelor. De la intrarea în vigoare a acestuia, inspectorii de la piețe au verificat cu foarte mare atenție fiecare producător, de la documente, la proveniența produselor și au făcut controale inclusiv pe terenurile de pe care aceștia declarau că își obțin produsele, în localitățile de unde proveneau acești producători. Până acum au verificat pe teren producătorii din județele Brașov, Dolj și Buzău.
Anul trecut au mai fost eliminați din piețe alți patru așa-ziși „producători“, pe lângă cei aproximativ 15-20 care au renunțat singuri la locurile de vânzare, după demararea controalelor.
„Exemplul Brașovului a fost model de bună practică și pentru piețele din alte localități. Modul în care, prin reglementări și implicare, am reușit să readucem adevărații producători în piețe a fost prezentat inclusiv la Adunarea Generală a serviciilor publice de administrare piețe, ca model de bună practică”.
Flavia Boghiu, viceprimar al municipiului Brașov
Singurele piețe agroalimentare aflate în proprietatea municipalității brașovene sunt: Piața Dacia, Piața Astra, Piața Tractorul, Piața și Hala Star, Piața Bartolomeu. Piața en-gros de la Stupini este proprietate privată.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.