Expres

Allen Coliban: A venit momentul să recuperăm și să reconstruim Hanul de la Pietrele lui Solomon

Allen Coliban: A venit momentul să recuperăm și să reconstruim Hanul de la Pietrele lui Solomon. Primarul Brașovului a făcut acest anunț pe pagina oficială de Facebook, însoțindu-l de un clip video făcut chiar în fața clădirii.


Nu e monument istoric, valoarea lui e memorială

Clădire din care a rămas doar fresca, o pictură înfățișând legenda Regelui Solomon, care se regăsește și pe stema Brașovului. Spre stupoarea multora, Hanul „Pietrele lui Solomon”, una dintre clădirile-simbol ale Șcheiului și ale Braşovului, ar putea fi doar un monument istoric categoria B. Nu are o valoare arhitecturală sau artistică deosebită, doar se află (se afla) în „Zona de rezervație de arhitectură Şcheii Brașovului”. Ceea ce nu l-a salvat.
Valoarea lui este însă una memorială: era un han pe care îl foloseau Junii din Șcheii Brașovului, când se duceau la sărbătoare în Duminica Tomii. De asemenea, clădirea, așezată strategic, era punctul de reper al brașovenilor și turiștilor care urcau în Poiana Brașov. Mai ales că, timp de decenii, toate drumurile turistice, înainte de a exista DN1 E, spre Poiana Brașov treceau prin Șchei, astfel, clădirea care poartă pictura Regelui Solomon era singurul han aflat în calea drumeților.
Tocmai aceasta este valoarea lui: este un loc de notorietate și un loc al memoriei.
Brașovenii care sunt trecuți de prima tinerețe au trecut adeseori pe acolo și nu o dată, s-au oprit la o cafea, la un mic, la o bere, la un „Fruco”, cei care erau copii în anii 80. Foarte multă lume are amintiri, era un loc pitoresc. O astfel de mărturie este aici.

Sunt aproape 15 ani de când imobilul a fost lăsat de izbeliște, degradându-se din cauza intemperiilor şi fiind vandalizat și folosit ca WC public. Asta, după ce, în 2005 a fost cumpărat de un cetățean străin, stabilit la Brașov. În acești ani, a fost mai mult subiect de dispută între fosta conducere a Primăriei Brașov și proprietar. Acesta ar fi vrut să-l refacă și să mențină cât de cât fațada și acea frescă, dar s-a plâns că nu a primit niciodată autorizațiile de la Primărie.

Acum, de refacere s-ar putea ocupa municipalitatea, dacă clădirea și terenul vor intra în proprietatea orașului. Allen Coliban a declarat că intenționează să solicite consilierilor locali să aprobe cumpărarea a ceea ce a mai rămas din han și a terenului din jurul său, cuprinzând parcarea și giratoriul (ambele private, pentru care Primăria s-a judecat și a pierdut) de la Pietrele lui Solomon, precum și fondul forestier aferent zonei.

„E datoria noastră să reamintim și să redescoperim trecutul. Să îl punem în valoare și să ne conservăm patrimoniul. Le voi cere consilierilor locali votul pentru cumpărarea a ceea ce a rămas din Han și a terenului din jur (parcarea și giratoriul de la Pietrele lui Solomon + fondul forestier din jur)”, a scris pe Facebook primarul Allen Coliban. Mai multe argumente, în declarația video.

Postarea este printre puținele, din ultima perioadă, care a stârnit exclusiv „like-uri” și comentarii laudative, semn că brașovenii chiar își doresc recuperarea vechiului han de la Pietrele lui Solomon.

,


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
5 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
cotet de iasov
1 an în urmă

Asta e adevarata valoare a iasovului, o imagine care reprezinta acesta infectie pestrita de mahala ! Mai lasa-l it-stule, lasa-l asa pana cade de tot, ca reprezinta ghetoul pe care-l carmuiesti si calitatea oamenilor aciuati aici in goana dupa parvenire… Citeşte mai mult »

Willy
1 an în urmă

Fa curatenie Colibane! Cand ploua e noroi pe strazi.

Zaharia
1 an în urmă

Ar fi o investiție foarte benefică locului, așa DA!!

Back to top button