Protest impresionant al profesorilor (video)
Protest impresionant al profesorilor în Capitală. Printre ei, și dascăli brașoveni. Aproximativ 20.000 de angajați din învățământ, aflați în cea de-a douăsprezecea zi de grevă, au protestat din nou, vineri, în fața Guvernului, de unde au mers spre Palatul Cotroceni, scandând „Nu cedăm!” și „Demisia!”. Le-au fost alături studenți și grupuri de elevi și de părinți, potrivit HotNews.
Cu o zi în urmă, Executivul a adoptat o „declarație” prin care se angajează că în viitoarea lege a salarizării se va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie. Sindicatele cer însă ca această „garanție” să fie prevăzută într-un act normativv, nu într-un document fără valoare juridică, spunând că numai astfel greva va fi oprită.
Mitingul a început la ora 11.00 în Piața Victoriei, de unde manifestanții au plecat în marș spre Palatul Cotroceni, așa cum au făcut și în urmă cu o săptămână. Protestul profesorilor – aflați în grevă din 22 mai – s-a încheiat în jurul orei 16.00.
Protest impresionant al profesorilor. Protestul a lăsat o impresie profundă. Scriitorul Radu Vancu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității Lucian Blaga din Sibiu, a participat la mitingul de amploare al profesorilor în București: „Sunt kilometri de oameni. O autostradă umană. Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada asta a demnității va înconjura toată România. E singura noastră șansă”.
Redăm mai jos textul integral publicat de scriitorul Radu Vancu, pe pagina sa de Facebook:
E plină șoseaua Titulescu, plin podul Basarab & și bulevardul din față.
Câțiva kilometri de oameni. O autostradă umană. Autostrada Demnității. Sau măcar începutul ei.
O liceancă flutură de la balcon tricolorul. Lumea o aplaudă. O bătrână din stație se ridică de pe bancă și îmbrățișează câțiva protestatari. Lumea o aplaudă și pe ea.
Câțiva elevi au desfășurat o pancartă pe care scrie cu majuscule „Elevii sunt cu voi“. Alți elevi au scris pe un carton, tot cu majuscule, „6 clase“ – dar cu l-ul tăiat, încât se citește „6 case“. Lumea îi aplaudă și pe ei.
„Guvernanți, vă propunem o rotativă a salariilor“, scrie pe o pancartă purtată la gât.
„Sunt îndrăzneață”, scrie pe pancarta unei profesoare.
Mașinile claxonează în semn de susținere. Autobuzele la fel.
„Ardealul mâncă greva pe pită!“, anunță pancarta unui grup de profesori.
E cald, drumul de la Victoriei la Cotroceni e lung, dar oamenii nu par să fi obosit. Vuvuzelele sună, în orice caz, la fel de tare.
„Nu cedăm! Nu cedăm!“, E strigătul cel mai frecvent.
Coborâm un pod. Se văd parcate autocarele care i-au adus pe unii dintre profesori.
– Uite câți kilometri de autocare! îl face un profesor mai tânăr atent pe altul mai în vârstă.
O profesoară din Botoșani a venit să-mi spună că e o iubitoare anonimă de poezie.
– Nu cred că există așa ceva, i-am răspuns.
– Scuze, vă iubesc și proza, a zis descumpănită.
– Nu, eu îmi cer scuze: vreau să zic că nu există iubitori de poezie anonimi & iubitori de poezie celebri. Toți iubim poezia cu egală îndreptățire – și adesea cei care nu o scriu o iubesc mai mult decât cei care o scriu.
(Trebuie că i-am părut un megaloman sinistru )
Lângă mine merge chiar acum un grup de elevi cu o hârtie pe care au scris cu marker albastru: „Îmi susțin dascălii!“.
Cele mai multe pancarte & stickere sunt cele cu „Demnitate # Eu îndrăznesc“.
Pe un deal s-au cocoțat stegarul dac. Agită un tricolor enorm. Pe el nu-l aplaudă nimeni. Nu pare descurajat, agită steagul & râde.
E foarte cald. Unii oameni prevăzători au venit cu umbrele. Noi, ceilalți (cel mai probabil profesori umaniști), mergem prin soare & încercăm să transpirăm cât mai demn. În orice caz, nimeni nu se retrage. Sau n-am văzut eu. Coloana e la fel de consistentă & lungă.
Câțiva kilometri de demnitate. Cărora e musai să le adăugăm fiecare milimetrul nostru de demnitate.
România educată există. Nu pe foile unui președinte isterizat că realitatea nu se conformează clișeelor lui sforăitoare. Nici în memorandumul vid juridic & mincinos politic al unor guvernanți.
România educată e în acești kilometri de demnitate.
„Să scrieți, domnule scriitor, să nu ne lase singuri. Fiindcă începem să ne simțim singuri“, mi-a zis o profesoară de ciclul primar.
Să nu lăsăm România educată singură. Când am lăsat-o singură cu un președinte, aproape c-a distrus-o.
Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada asta a demnității va înconjura toată România.
E singura noastră șansă”.
De la ora 12.00, liderii sindicali au fost chemați la noi discuții la Palatul Victoria, la care a participat și liderul PSD, Marcel Ciolacu, și au primit o nouă ofertă: o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027.
Sursa foto: HotNews
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Dacă aș fi fost impresionat de calitatea actului didactic acum le-aș fi susțimut și eu protestul. Dar când tu dai rebut la muncă aproape jumătate din ceea ce faci, a cere bani și mai mulți e nesmțire curată. Ba chiar… Citeşte mai mult »
Mai bine sustine cursurile de dresaj de la tine din Rusia infecta, alea-s de tine, acolo ai fost “scolit”. Nu ai tu treaba cu invatamanul romanesc. Rolul tau e sa latri la comanda.