Junii Dorobanți, eveniment unic la 100 de ani
Junii Dorobanți, eveniment unic la 100 de ani. O gală aniversară, la 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Junilor Dorobanţi din Șcheii Braşovului, va avea loc astăzi, de la ora 11.00, la Centrul Cultural Reduta. Este cea mai importantă activitate organizată în Anul Centenar de acest grup şi primul mare eveniment din acest an după tradiţionala paradă din Duminica Tomii.
Înainte de gala «100 de ani Dorobanţi», în care va fi evocată istoria societăţii şi rolul ei în viaţa cotidiană a Braşovului, la ora 9:00, Junii vor fi la Biserica „Sfântul Nicolae” din Piaţa Unirii, Braşov, unde preotul paroh Vasile-Filip Prodea va oficia o slujbă de Te Deum. Ulterior, în Piaţa Unirii, va fi încinsă tradiţionala Horă a Junilor.
Junii Dorobanți, eveniment unic la 100 de ani. „La nici o sărbătoare a junilor nu poate lipsi tradiţională horă a noastră, aşa că, la ora 10, ne vom da mâinile şi vom dansa Hora Junilor în Piaţa Unirii, acompaniaţi de saxofon şi acordeon. Paşii ne vor purta pe străzile centrului istoric al Braşovului până la Centrul Cultural Reduta, unde când ceasul va bate ora 11 vom da drumul la un eveniment unic pentru tradiţia junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi: gala aniversară 100 de ani Dorobanţi, unde vor fi momente de aducere aminte a istoriei noastre, de subliniere a rolului bisericii în istoria noastră, prin cuvântarea protopopului Dănuţ Benga şi a prof. dr. preot Vasile Oltean, vom trece în revistă şi rolul în viaţa cotidiană a Braşovului, cu ajutorul autorităţilor locale, vom avea parte de un moment poetic oferit poetul Dan Despan şi vom asculta minunata voce a Betinei-Maria Schwartz. Intrarea este liberă, iar evenimentul se adresează tuturor categoriilor de vârstă!”, au detaliat reprezentanţii grupului.
Profesorul Vasile Oltean spune că Societatea Junilor Dorobanţi este unul dintre cele şapte grupuri (cete) ale Junilor Braşovului. Organizaţi împreună cu Junii Curcani începând din 1908, s-au desprins de aceştia în urmă cu 100 de ani, devenind grup distinct.
Pe actualul lor steag se păstrează astăzi imaginea unui erou de la 1877, descris şi de Vasile Alecsandri, în poezia „Dorobanţul”.
Mai multe citiți aici.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.