Expres

Lapte ieftin și bun?

Lapte ieftin și bun? Mulţi brașoveni, mulți români chiar, aleg să cumpere lapte de la Lidl, unele sortimente fiind mai ieftine, dar puţini ştiu, poate, de unde provine produsul magazinului nemţesc. Vorbim de produs marca proprie, Pilos, cea sub care sunt comercializate toate lactatele. Care poate fi produs în România, chiar la Brașov, dar și în Polonia sau Ungaria.

Mai puțini știu însă exact ce beau, fiindcă retailerul a omis informația, și asta e îngrijorător, după cum a sesizat un cititor myTEX. Dacă e să ne luăm strict după etichetă: „lapte de consum semidegresat. Produs pasteurizat la temperatură înaltă. Conținut de grăsime: 1,5%”. De pe această etichetă minimală lipsește ceva important: ce fel de lapte e, ce animale au produs laptele procesat apoi și vândut consumatorilor.

Furnizori diferiți, aceeași problemă

Lapte ieftin și bun? Unul din cei mai importanți retaileri de pe piața europeană este, fără îndoială, Lidl, parte a grupului Schwarz, alături de Kaufland. Lidl este o rețea de magazine alimentare, în primul rând, internațională, care a fost deschis în anii 1970 în Germania.
Modelul de afaceri al Lidl se bazează pe reducerea costurilor inutile, cum ar fi designul interior și alte cheltuieli similare.
Un aspect implementat de-a lungul anilor de retailer, ca și de alte rețele similare, sunt produsele de marcă proprie, dar care erau și sunt fabricate/procesate de diverși parteneri.

Cel puțin, furnizorul de lapte s-a tot schimbat, fiind pe rând sau simultan Albalact, Carmolact, Coza Rux Suceava, Ecolact Prod Păulești. În 2020, conform unor date din piață, majoritatea produselor lactate regăsite în rafturile magazinelor Lidl din această parte de Europă proveneau din Polonia. Se găsesc însă și acum produse importate din Ungaria, sub marca proprie.
Acum, în magazinele brașovene găsim lapte Pilos, de 1,5% grăsime, în ambalaj PET de 1l, fabricat la Brașov, care este de altfel producătorul brandului Olympus, dar și în colaborare cu „Friesland Campina, producătorul brandului Napolact și Lacto Food, companie care a preluat recent producţia de iaurturi BioEF, pentru lactatele Pilos, marca privată a retailerului, conform informaţiilor de pe ambalajele produselor analizate”, arată zf.ro.
Lactatele Pilos sunt însă fabricate de Albalact.

Ce (nu) a sesizat ANPC

Lapte ieftin și bun? Totuși, uneori, informațiile despre producător lipsesc de pe ambalaje, notează Antena3, care a sesizat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). „Regulamentul (UE) 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului (privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare – n. red.) prevede ca pe ambalaj să fie scris ori «produs în România pentru compania X» şi adresa procesatorului ori «„produs de compania Y», a explicat Paul Anghel, directorul general al ANPC, pentru sursa citată.

ANPC nu a sesizat, însă, lipsa informației despre proveniența laptelui de pe ambalajul celui de la Lidl. Spre comparație, după cum puteți vedea în galeria foto, ambalajele de la Prodlacta și cel de la Monor au pe etichetă toate detaliile, inclusiv și locul de unde provine laptele, adică unde sunt crescute vacile care l-au produs.
„Pe Pilos de la Lidl scrie doar «lapte de consum», asta e insuficient. Poate să fie lapte de pisică, nu? De vreme ce nu e specificat. Milioane de oameni cumpără lapte de la Lidl, că e ieftin. Dar e și bun? Chiar să nu se spună ce bem? Nu ne pune sănătatea în pericol?”, se întreabă cititorul myTEX care ne-a sesizat.
Și ca să nu rămână o întrebare retorică, am decis să întrebăm și ANPC despre asta.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
3 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
AlinaM.
1 an în urmă

Buna ziua! Felicitari, asta da articol! Abia astept sa aflu ce au raspuns/daca au raspuns sesizarii. Si eu aveam aceasta dilema privind provenienta, salutara actiunea cititorului si implicarii Redactiei in elucidarea misterului… Speram sa nu ramanem in ceata! Indirect, tacerea… Citeşte mai mult »

Willy
1 an în urmă

Trecem peste faptul ca tanti Lili nu stie ca laptele se manaca, nu se bea. Doua randuri erau suficiente in care sa se scrie ca pe cutii nu e specificat ce lapte manaca omul. Nu era cazul sa scrie o… Citeşte mai mult »

Cristi
Răspunde la  Willy
1 an în urmă

Poate fi lapte artificial 90%,de vaca 10%,si ei sa scrie lapte de vaca,nu?

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare