112

[ViDEO] BRAȘOV. Adolescenții trebuie să conștientizeze că #POTALTFEL! atunci când consumă canabis

 

#POTALTFEL! este cea nouă campanie de prevenire a consumului de canabis, lansată de Agenția Națională Antidrog (ANA), prin Centrul Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Braşov în parteneriat cu Prefectura Brașov. 

Campania, implementată în perioada 5 septembrie 2017 – 31 iulie 2018, este fundamentată pe Studiul național în populația generală privind consumul de tutun, alcool și droguri (GPS) 2016, corelativ cu Studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani – ESPAD 2015, studii care relevă, la nivel naţional, o creştere a consumului de canabis.

De ce canabis, „doar” un drog de risc?

Studiile au arătat că „iarba” este drogul ilicit cel mai consumat la nivelul populației generale, care furnizează o cazuistică importantă în rândul urgenţelor medicale. Grupa de vârstă care înregistrează cele mai mari prevalenţe ale consumului de canabis este cuprinsă între 15 și 24 de ani, având și cea mai scăzută percepţie asupra riscului ridicat pentru consumul regulat. De regulă, în perioada adolescenței are loc debutul în consum pentru majoritatea consumatorilor de canabis, tot ei ajungând mai des la spital din această cauză.

Conform studiului GPS 2016, realizat de specialiştii ANA, o dată la trei ani, la nivelul populaţiei generale se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului de canabis de 5,8%. Prevalenţa în ultimul an a consumului de canabis este de 3,2%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună, se observă o prevalenţă de 1,4%.

Consumul de canabis este mai frecvent în rândul bărbaţilor. Peste o treime dintre respondenţi (35%) au început acest tip de consum la vârste relativ mici (sub 19 ani), în timp ce, 43% dintre cei chestionaţi au declarat debut în consumul de canabis la vârsta de 20-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani, iar media vârstei de debut este de 21,3 ani. 

Trecere facilă la cocaină, ecstasy sau heroină

Potrivit datelor rezultate, un comportament adictiv atrage după sine şi alte tipuri de comportamente de acest fel. Astfel, dintre cei care au consumat cel puţin o dată în viaţă canabis, 9,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/crack, 6,2% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 3,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

Proporţii similare de policonsum se regăsesc şi în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani, care au declarat consum de canabis cel puţin o dată: 6,9% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină/ crack, 6,1% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi ecstasy, iar 0,9% au consumat cel puţin o dată în viaţă şi heroină.

În plus, atât în populaţia generală, cât şi în categoria de vârstă 15-24 ani, există asocieri pozitive între consumul de canabis de-a lungul vieţii şi consumul de tutun, ecstasy, cocaină/crack, LSD, ciuperci halucinogene, amfetamine şi NSP.

Studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani – ESPAD 2015 reprezintă cel mai extins proiect internațional de cercetare axat pe studiul consumului de substanțe psihoactive la adolescenți în vârstă de 15-16 ani. Consumul de canabis se află pe poziţia a doua, după consumul de inhalante, în ceea ce priveşte debutul precoce. Astfel, 1,4% din cei care au declarat consum de canabis au iniţiat acest tip de consum la vârsta de 13 ani.

În ceea ce privește disponibilitatea percepută pe piața drogurilor, canabisul este menționat pe al doilea loc (după noile substanţe psihoactive – NSP) în „topul” drogurilor cel mai ușor de procurat, de aproximativ 14% dintre adolescenţii de 16 ani. Doar aproximativ o treime dintre adolescenții de 16 ani din România consideră consumul experimental (o dată/ de două ori) și ocazional (rareori) de canabis ca având un risc ridicat (37,5%, respectiv 37,2%).

Tot mai mulți adolescenți la Urgențe din cauza canabisului

În ultimii trei ani s-a observat o tendinţă de creştere a cazuisticii privind consumul de canabis. În 2015, în România au fost raportate 587 de cazuri de urgenţe medicale pe fondul consumului de canabis (consum singular sau în combinație), ceea ce înseamnă o creștere cu 29,6% a acestei problematici față de nivelul anului anterior, când au fost înregistrate 453 astfel de cazuri. În 58,3% dintre aceste cazuri, persoanele aveau vârsta sub 25 ani, iar 40% dintre acestea erau elevi sau studenţi.

Potrivit coordonatorului CRPECA Brașov Anda Samson, județul Brașov se situază între zonele cu risc mediu: „Asta înseamnă că într-adevăr trebuie să fim atenți la statistici, dar nu ne alarmăm, pentru că începem din timp cu prevenirea. Consumul de anabis este cel mai acesibil drog ilicit în rândul tinerilor, vârsta de debut a scăzut în ultimii ani”.   

Activitatea de informare prin Campania #POTALTFEL! este finanțată prin Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, aprobat prin HG nr. 684/2015.

Campania reprezintă un răspuns integrat ași complet în planul politicilor publice, cu rol emergent în dinamica consumului de droguri din România.

„#POTALTFEL” are drept scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale (15-64 de ani), cu accent pe populaţia şcolară (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat de canabis. 

În atașament, două declarații de presă: Anda Samson – coordonatorul CRPECA Brașov și prefectul Marian Rasaliu, precum și spotul campaniei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare