112

Un băiat aflat în plasament s-a sinucis. Precizările Ministerului Familiei…

Un băiat de 16 ani, aflat în plasament, în județul Covasna, s-a sinucis la începutul acestei luni. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a remis doar astăzi comunicat despre caz. Iată ce au transmis reprezentanții ministerului:

Având în vedere articolele de presă apărute în ultimele zile, referitoare la cazul adolescentului de 16 ani, aflat în plasament într-o casă de tip familial din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, care s-a sinucis la începutul lunii februarie, facem următoarele precizări:


Băiatul de 16 ani era elev în clasa a zecea și, pe 1 februarie 2023, a dispărut din casa de tip familial din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, unde locuia. Personalul centrului a sesizat imediat poliția, care a declanșat căutările, însă copilul a fost găsit decedat, a doua zi. Expertizele medico-legale au condus la concluzia că acesta s-a sinucis. În prezent, este deschisă o anchetă penală în acest caz.


De asemenea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna a dispus efectuarea unei cercetări disciplinare interne.
Menționăm că, potrivit informațiilor primite de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, adolescentul a avut ultima întâlnire cu psihologul în cursul lunii ianuarie 2023, cazul său fiind reevaluat recent de managerul de caz și de echipa multidisciplinară.


Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse:


„Este un caz șocant și deosebit de trist, pentru că nici nu ne putem imagina prin ce chinuri interioare a trecut acest copil de 16 ani, care a ales să-și ia viața. Înțeleg că era un băiat liniștit, iubit și apreciat de cei din jurul lui, așa că este cu atât mai greu de înțeles gestul lui. Din păcate, uneori, oricât de bine pregătiți ar fi specialiștii noștri și oricât de bine intenționați, de dornici să-i ajute pe acești copii care realmente au probleme și traume multiple, ne găsim în fața unui asemenea caz în care rămânem fără cuvinte.

Sigur, sunt în curs verificări interne, pentru că și noi vrem să înțelegem pe de-a-ntregul ce s-a petrecut acolo, iar Poliția a deschis deja o anchetă penală și va stabili ce s-a întâmplat. Dar ce trebuie să reținem înainte de toate este că avem datoria de a le fi alături acestor copii de care avem grijă în sistemul de protecție specială”.


Având în vedere insinuările potrivit cărora motivul sinuciderii ar fi fost orientarea sexuală a băiatului, DGASPC Covasna a informat ANPDCA că:  „conform declarațiilor personalului din casă și ale specialiștilor, S. nu s-a declarat ca făcând parte din această comunitate. Niciodată nu a fost etichetat în sens negativ. Comunitatea din casa familială manifestă o atitudine de acceptare pentru toți copiii și tinerii de care se îngrijește, asigurând un mediu familial”.

Precizăm că, în baza informațiilor primite de la DGASPC Covasna, atât ceilalți copii care sunt îngrijiți în casa de tip familial din Sfântu Gheorghe, cât și personalul de acolo au parte de consiliere psihologică suportivă din partea specialiștilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button