112

RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 15-A. UPDATE 10. Negocieri pentru pace în Turcia! DATELE DE AZI…

  • razboi_6.png
 

UPDATE 10. Președintele rus Vladimir Putin și-a băgat, joi după-amiază, miniștrii în ședință. Asta după negocierile de pace purate de dimineață din Antalya, între miniștrii de externe din Ucraina și Rusia, nu au dus la nici un rezultat satisfăcător. „Rusia nu poate fi umilită”, le-a transmis Putin miniștrilor.

Cel puțin 71 de copii au fost uciși în Ucraina de la debutul ofensivei rușilor, pe 24 februarie, după cum a anunțat, astăzi, Liudmila Denisova, cea care se ocupă de drepturile omului în Parlamentul de la Kiev.

În orașul asediat Mariupol, zeci de civili și de soldați ucraineni uciși au fost înmormântați într-o groapă comună, fără vreo ceremonie, din cauza pericolului iminent de bombardamente. Nici un membru al familiilor decedaților n-a fost prezent.

………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 9. Tancurile rușilor s-au poziționat astăzi la marginea de nord-est a capitalei Ucrainei, Kiev, într-un demers de a o încercui. O echipă AFP a văzut nori de fum deasupra localității Skybyn, la câteva sute de metri distanță de barajul forțelor ucrainene, la nord-est de Kiev.

De la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, cel puțin un locuitor al Kievului din 2 a părăsit capitala. „Din informațiile noastre sunt mai puțin de 2 milioane de oameni în Kiev, în prezent. Acum, Kievul se transformă într-o fortăreață. Fiecare stradă, fiecare casă, fiecare punct de control se «betonează»”, a declarat primarul Vitali Klitschko.

Aleksander Lukashenko, președintele Belarusului, se va întâlni, vineri, cu Vladimir Putin, președintele Rusiei. Cei doi șefi de stat vor discuta despre situația din Ucraina și despre relațiile lor economice, după ce ambele țări sunt supuse sancțiunilor internaționale. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 8. Ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba a asigurat, astăzi, în Antalya, că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO, dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi garantează un „sistem de garanţii similar celui al NATO”.

„Ce mi-a transmis Lavrov este că Rusia îşi va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Şi această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil. Ucraina este puternică, ea luptă, dar în acelaşi timp este dispusă să caute soluţii pentru o înţelegere cu Rusia”, a asigurat Kuleba.

Ministrul de externe ucrainean a acuzat Rusia de „crime de război”, după ce în ziua precedentă un atac rusesc asupra unei maternităţi din oraşul asediat Mariupol s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi 17 răniţi (mai jos puteți citi și punctul de vedere al Rusiei pe marginea acestui subiect).

…………………………………………………………………………………………………

UPDATE 7. După întâlnirea dintre ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean Dmitri Kuleba, care a avut loc astăzi în Antalya (detalii, mai jos), Sven Biscop, profesor de politică internațională la Universitatea din Gand, a analizat: „Pare că Rusia caută o poartă de ieșire. Țara este frustrată că invazia armatei sale nu se desfășoară cum ar trebui. În plus, rușii nu pot gestiona imensele sancțiuni economice la care au fost supuși”.

„Wali”, un informatician franco-canadian, considerat cel mai bun lunetist din lume, a sosit în Ucraina, pentru a lupta contra forţelor ruse. Între 2009 şi 2011, el şi-a câştigat porecla „Wali” în timpul petrecut în Afganistan ca parte a unităţii de elită JTF-2. „Wali” a reuşit un record de ucidere de la distanţă, de la aproape 3,5 km. Sniper-ul a mai participat la operațiuni în Siria şi Irak, fiind capabil sdă ucidă chiar și 40 de persoane pe zi..

„Trebuie să ajut, pentru că oamenii de Ucraina sunt bombardaţi doar pentru că vor să fie europeni şi nu ruşi”, a spus „Wali”, a cărei indentitate este protejată.

………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 6. Rusia ar fi suferit încă o grea pierdere la nivel de comandați. Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, colonelul Andrei Zaharov a murit în timpul ostilităților din Brovari, o suburbie a Kievului, în care a fost implicat un batalion tactic al celui de-al 6-lea regiment de tancuri ce acționează în zona capitalei.

…………………………………………………………………………………………………

UPDATE 5. Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, i-a acuzat, din nou pe ucraineni: „Creează arme biologice pe care le pot folosi împotriva Rusiei. Ei trebuie să informeze corect legat de asta. Cei care trimit trupe și arme în Ucraina, trebuie să răspundă pentru acțiunile lor. În ceea ce privește maternitatea de ieri, este prima dată când auzim țipete despre atrocitățile din Ucraina, care ar fi fost comise de Rusia. La întrunirea ONU am prezentat date legate de această maternitate. Era evacuată, toate asistentele și femeile însărcinate au fost scoase de acolo, de vină ar fi batalioanele ucrainene radicale. Trageți concluzii despre cum opinia publică este manipulată în toată lumea. Am văzut reportaje emoționante”.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 4. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că negocierile cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, s-au concentrat doar pe deschiderea coridoarelor umanitare, asta pentru că Rusia așteaptă un răspuns la propunerile deja avansate.

„Suntem deschiși negocierilor pentru a pune capăt conflictului. Primul lucru pe care l-am spus încă de la începutul întâlnirii este că nu dorim să înlocuim negocierile acestea cu cele care se poartă pe teritoriul Belarusului. Întâlnirea de astăzi confirmă intenția Rusiei de a se ajunge la o soluție. Am vorbit în mare parte despre măsuri umanitare și despre măsurile luate de armata rusă pentru a ușura soarta cetățenilor, care au fost prinși în acest conflict. Oficialii noștri au venit cu mai multe informații și am confirmat intenția Rusiei de a stabili coridoare umanitare. Orele, rutele sunt stabilite de trupele din teritoriu. La ultimele negocieri din Belarus, Rusia a propus documente concrete pentru a se ajunge la un acord. Partea ucraineană a spus că vor fi analizate și așteptăm un răspuns”, a declarat Lavrov.
 
La rândul său, Dmitri Kuleba a a firmat că nu s-au făcut progrese în privința încetării focului.
…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 3. Ministerul de Interne a informat, joi, că 3.572 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la debutul conflictului armat din Ucraina, iar gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 70,5%.

„De la începerea conflictului din Ucraina, 3.572 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală”, a transmis MAI. 
…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 2. Ministerul rus al Apărării a acuzat, astăzi, Statele Unite de faptul că au finanţat un program de înarmare biologică în Ucraina.

„Obiecitvul acestor cercetări biologice fnanţate de către Pentagon în Ucraina era să creeze un mecansim de răspândire furtivă a unor patogeni ucigaşi”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

El susţine că Moscova a preluat „documente predate de către angajaţi ai unor laborartoare ucrainene” în care se vorbeşte despre „transferul unor materiale biologice umane prelevate în Ucraina către ţări străine, la cererea unor oficiali americani”. 

Konashenkov a citat, de asemenea, un „proiect american” privind transmiterea unor agenţi patogeni de către păsări sălbatice migratoare din Ucraina în Rusia şi în alte ţări vecine”.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 1. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit în această dimineață cu omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, în Antalya. Se speră că o încetare a focului poate fi intermediată în timpul discuţiilor, care au fost stabilite de ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a insistat de mult timp să organizeze contacte diplomatice între Rusia şi Ucraina. 

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, vine mâine în România pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu aliații de pe flancul estic al NATO.

Harris este cunoscută drept unul dintre cei mai proeminenți politicieni de culoare de peste Ocean. A candidat pentru nominalizarea democrată la președinție la alegerile din 2020 și a atras atenția publicului național înainte de a-și încheia campania pe 3 decembrie 2019. Și-a anunțat candidatura pentru vice-președinție, alături de Joe Biden la alegerile din 2020.
 
………………………………………………………………………………………………….

UPDATE. Ucrainenii susțin că au reușit să distrugă cinci tancuri rusești, în confruntările de la marginea Kievului. Trupele lui Vladimir Putin atacă Kievul din mai multe direcții și forțează intrările în oraș pentru a organiza o invazie terestră a capitalei.

Comandatul militar al regiunii Donețk, Edouard Basurin, le-a transmis militarilor ucraineni din Mariupol că au două variante: fie se predau, fie vor fi uciși cu toții.

Mariupol este unul dintre orașele asediate de trupele rusești, iar situația în rândul populației, se știe, este dramatică. Oamenii nu mai au căldură, mâncare sau apă de peste o săptămână și foarte mulți au părăsit orașul în momentul în care s-a deschis cordon umanitar.

Milioane de persoane în vârstă şi cu handicap, incapabile să fugă din Ucraina după invazia rusă, sunt într-un mare risc şi au nevoie să fie protejate, a transmis, astăzi, Disasters Emergency Committee (DEC), o coaliţie de asociaţii umanitare britanice.

În contextul în care peste două milioane de persoane au fugit din Ucraina de la izbucnirea războiului la sfârşitul lunii februarie, în căutare de securitate, persoanele în vârstă şi cu handicap riscă să rămână fără îngrijiri şi sprijin, susţine DEC, care estimează că peste şapte milioane de persoane din Ucraina au peste 60 de ani. În Ucraina trăiesc 2,7 milioane de persoane cu dizabilităţi.

…………………………………………………………………………………………………..

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean Dmitri Kuleba au ajuns în Turcia (Antalya), în vederea primei întâlniri la nivel înalt după invazia care s-a produs în 24 februarie. Aceasta va avea loc astăzi. Miercuri, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, declarase că poate avea loc un compromis între cele două părți, după ce Kremlinul anunțase solicitările sale pentru a încheia războiul.

Armata Ucrainei a anunțat, astăzi, că a încetinit și uneori blocat ofensiva forțelor din Rusia. Armata Moscovei se află aproape de Kiev, încercuind capitala, de asemenea presează intrarea în Nikolaiev, oraș situat în sudul țării. În această dimineață au fost consemnate atacuri ale rușilor în orașele Sumi, Harkov, Izyum și Oktyrka.

Estimarea oficială a SUA privind numărul rușilor uciși în primele două săptămâni de război este de aproximativ 5.000-6.000. Numărul răniților e estimat la aproximativ 15.000-18.000, conform CBS News.

Un oficial american care a dorit să-și păstreze anonimatul a calificat această proiecție drept „o pierdere foarte, foarte semnificativă” și a comparat rata de mortalitate cu cea a unor bătălii din al Doilea Război Mondial.

Ucraina a susținut că 12.000 de soldați ruși au murit în luptă. Săptămâna trecută, Rusia a declarat că mai puțin de 500 dintre soldații săi au decedat în Ucraina.
 
În curs de actualizare.
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare