112

Prim-procurorul brașovean Claudiu Sandu și polițistul Marian Godină, reacții la cazul plin de ERORI FATALE de la Caracal. „Nu mai are nimeni curaj… SRI avea capacitatea tehnică să indice cu precizie de câțiva metri”

  • mgyzotvjytg2njewytzlytayzgjjztyxode3yjm3-thumb.jpg
 

„Cred că la Caracal nu a intervenit nimeni de frică, pentru a nu încălca legea și să nu fie anchetați după aceea. Acum 4-5 ani ar fi intrat în casă fără să stea pe gânduri”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, Claudiu Sandu, pentru G4Media.

Potrivit acestuia, cel mai probabil oamenii legii nu au intrat în casa unde era sechestrată adolescenta din Caracal – ucisă după ce a sunat de trei ori la 112 pentru a cere ajutor – de teamă să nu încalce Codul Penal.

„Eu cred că dacă se întâmpla o asemenea faptă acum 4-5 ani, polițiștii ar fi intrat fără să stea pe gânduri la trei dimineața, să încerce să salveze copila. Acum nu mai intră nimeni, nicăieri, dacă nu scrie în CP și CPP, pentru că nu mai are nimeni curaj. Acesta este adevărul. Nu mai are nimeni curaj. Pentru că orice măsură mai fermă pe care o iei generează o nebunie. Eu cred că dacă nu ar fi existat acele schimbări legislative care au slăbit intervenția procurorilor și au crescut libertățile infractorilor poate că în cazul Caracal s-ar fi acționat altfel, nu știu. Nu am o certitudine, este opinia mea”, a declarat Claudiu Sandu.

„Pe de o parte, mi-e foarte greu să îmi dau cu părerea despre un caz în lucru care nu este al meu, pentru că nu știm toate detaliile din anchetă, știm doar câteva informații care au venit pe surse în media. Dar esențial este că, atunci când lucram cu SRI, în cazul în care aveam un mandat, sau ceream localizarea unui număr de telefon sau unui alt dispozitiv, SRI avea capacitatea tehnică să indice cu precizie de câțiva metri unde se afla acel dispozitiv. Cei de la SRI au o capacitate tehnică mult superioară”, a adăugat procurorul Claudiu Sandu.

Încă de la începutul anului, prim-procurorul brașovean avertiza că decizia CCR, care susține că protocoalele de colaborare dintre Parchet și SRI sunt neconstituționale, va produce efecte dezastruoase în special în dosarele grave, care implică omoruri, violuri și tâlhării. La începutul anului, în argumentarea sa, procurorul Sandu dădea un exemplu similar cu episodul sinistru din Caracal:

„Ați auzit probabil de crima din Făgăraș din 2010, cu victima violată și incendiată. Criminalul a intrat în casă peste o studentă la Stomatologie ca să fure. A descoperit-o, a violat-o și a înjunghiat-o, apoi a incendiat camera cu victima în agonie. În urma incendiului, probele au fost distruse în mare parte. Doar că individul mai încercase să spargă în acea noapte și o casă vecină. I-am găsit o amprentă pe o fereastră și l-am identificat. Am mers apoi la cei de la SRI și l-am localizat imediat”, explica, în luna ianuarie, prim-procurorul de la PT Brașov.

El explica la acel moment si cum decurg anchetele criminalistice: „Acum, mai lucrăm doar cu Directia Operatiuni Speciale din Politie (DOS). Ei sunt foarte buni, dar sunt subdimensionați, nu au oameni suficienți, nu au investiții, tehnică la fel de bună precum un serviciu mare cum e SRI. Plus că acum la DOS apelează și DNA, și DIICOT, și noi, celelalte parchete”.

Sesizarea privind dispariția Alexandrei, neluată în serios?!

Conform dezvăluirilor făcute de unchiul Alexandrei Măceșanu, tatăl s-a dus miercuri seară la poliție, după câteva ore de la dispariția ei, pentru a cere ajutorul Poliției, la Caracal. „Cel care a primit plângerea, polițistul de acolo, i-a răspuns vărului meu: «Băi, dar tu nu știi cum e cu fetele astea de 15 ani? Hai, băi, că vine mâine acasă. Pe bune, o zi, două!» Asta a fost atitudinea la depunerea plângerii! A fost depusă miercuri seara, nu cum spune procuroarea, joi seara!”, a dezvăluit Alexandru Cumpănașu la Antena 3.

Marian Godină: „Lașitatea în formă pură, boala noastră, cea care dispare subit în spatele tastaturilor”

Asemenea prim-procurorului Claudiu Sandu, și polițistul brașovean Marian Godină este de părere că frica l-a împiedicat pe procurorul care se ocupa de dispariția Alexandrei să intre în locuința suspectului înainte de a avea mandat. Redăm postarea de pe blog a lui Marian Godină.

„Când am avut probleme la IPJ Brașov, niște polițiști de la IPJ Dolj au organizat un protest în fața IPJ Brașov. Dintre colegii mei, cei de la Brașov, nu a participat nimeni. Nici măcar unul. Când am avut lansarea de carte în Brașov, dintre colegii mei de la rutieră nu a venit nimeni. Nici măcar unul. Când m-am mutat de la rutieră, am eliberat fișetul unde îmi ținusem lucrurile timp de 10 ani și, fără să văd, am uitat în dulap o fotografie A4 cu mine, care era întoarsă cu fața în jos. Peste ceva timp, când probabil fișetul a fost ocupat de alt coleg, cineva mi-a trimis o poză cu respectiva fotografie. Era în coșul de gunoi. Vreunul dintre cei care au beneficiat de pe urma lucrurilor pe care le reușisem, a găsit de cuviință să o arunce la gunoi, iar probabil că ceilalți s-au amuzat. Pe grupurile de polițiști de pe FB, când apare o postare despre mine, majoritatea comentariilor sunt jignitoare la adresa mea. Mulți dintre cei care s-au bucurat când am deschis gura și am vorbit, s-au întrebat apoi, plini de invidie, cum de nu sunt dat afară și de ce nu îmi văd de treaba mea. Am făcut introducerea asta ca să înțeleagă unii cât de multe motive am să iau apărarea polițiștilor. Cam niciunul. În plus, credeți-mă că știu foarte bine cum sunt unii polițiști”, a scris polițistul.

El a mărturisit că sunt internauți care au aruncat cu noroi în el, deși nu este implicat în ancheta de la Caracal și a atras atenția că unele informații sunt făcute publice doar pentru a manipula populația.

„Intenția mea nu e să iau apărarea vreunui polițist, dar mă doare când văd cum se manipulează și cum unii sunt acuzați degeaba.
Primesc, de ieri, în continuu, mesaje legate de cazul de la Caracal. Unii mi-au spus că le e scârbă de mine, unii că ar trebui să-mi fie rușine, alții, pe un ton superior, mă întrebau ce mai am de zis acum? Cum le mai iau eu apărarea polițiștilor?
Am să le răspund acum:
Dacă eu am vreo vină în acest caz, tu, omule care te revolți trimițându-i mesaje lui Godină (un simplu agent de poliție) ești cel puțin la fel de vinovat ca mine. Așa ai simțit că ai luat atitudine? Trimițându-mi mie mesaje să mă înjuri și să mă cerți?
În cazul în care nu știai, eu nu am nicio putere de decizie în acest minister, nu eu i-am făcut polițiști pe cei implicați în caz, nu eu l-am trimis pe procurorul ăla să aștepte după mandate.
Cu toate astea, m-am simțit ieri groaznic și mi-am căutat vina. Am și găsit-o. Nu am făcut mai mult pentru a schimba ceva. Asta deși am ieșit la proteste riscând mult mai mult decât cei care îmi trimit mesaje spunându-mi să imi fie rușine. Dar da, îmi este rușine și nu am ce să spun în apărarea colegilor care au ajuns la o adresă la 19 ore de la un apel. Simt aceeași revoltă ca mulți dintre voi. Dar…există întotdeauna un dar”, a precizat polițistul brașovean.

El a amintit de cazul „Sorina”.

„După ce fuseseră epuizate toate căile amiabile de a lua fetița și a o da părinților adoptivi, un procuror intră în casă. Cu mandat, poliție, mascați etc. Deși imaginile sunt greu de privit, că ne place sau nu, acea procuroare a fost cea care a soluționat speța care trena de atâta timp, respectiv a dat copilul părinților adoptivi, copilul e acum în SUA și cântă la pian, iar dacă vreodată va avea nevoie, în loc de 112 va apela 911. Ce reacții au fost apoi? De la procuroare la polițiști, au fost făcuți praf peste tot. Să ne inchipuim că va fi un nou caz Sorina. Realizați că dacă asistentul maternal va refuza să dea copilul, nu ar exista nimeni în acest moment care să ia măsuri? S-ar mai duce cineva să intre peste el cu poliția? Și-ar mai asuma vreun procuror să ajungă cercetat și să apară non stop la tv?
Nu am date oficiale despre cazul de la Caracal, știu cam ce știți si voi, dar încerc să disting minciunile de realitate și să înțeleg ce a fost acolo.
Aș băga mâna în foc că acel procuror nu a intrat în casă, neavând certitudinea că adresa e corectă și fiind încremenit de teama răspunderii. Lașitatea în formă pură, boala noastră, cea care dispare subit în spatele tastaturilor.
Sunt sigur că și-a zis să aștepte mandatul cu ora 6, tocmai ca răspunderea să nu pice pe el. «Să fie acoperit de hârtii» cum se zice prin popor. De asemenea, exclud varianta, și orice om rațional ar trebui să facă asta, că în timp ce se auzeau țipetele fetei din casă, polițiștii așteptau la poartă să se facă ora 6. Serios acum, cât de naiv să fii să crezi așa ceva?
Mă întreba cineva ce făceam dacă eram acolo cu un procuror și îmi zicea să nu intru până la 6. Nu ar fi ușor să fac pe viteazul și să spun acum de pe margine că eu aș fi intrat oricum? Poate că i-aș fi dat și o palmă procurorului ca să se dea la o parte? Exclus”, a recunoscut Marian Godină.

„Aș fi făcut asta doar dacă s-ar fi auzit țipete din casă. Asta ar fi făcut și cei care erau acolo, nu am niciun dubiu. Oameni buni, orice polițist, cât ar fi de idiot, ar intra într-o casă din care se aud țipete în condițiile astea, mai ales că are lege care îl acoperă. Ba mai mult, ar fi intrat chiar dacă nu era o lege care să-i dea dreptul ăsta. Nu vă bucurați de demisii și demiteri. E praf în ochi, lucrurile nu se vor schimba prea curând.
Și nu uitați: societatea are exact instituțiile pe care le merită, cu oameni proveniți din rândurile ei. Tot societatea e cea care se bucură când un deștept vrea să interzică radarele, cea care a stat pasivă la măcelărirea legilor, cea care acceptă să fie condusă de agramați și cea care tace resemnată atunci când plătește bilet pentru un concert, în timp ce privilegiații se uită moca. Îmi pare rău că, din postura în care sunt, nu pot face mai mult decât să scriu, dar totuși decontez de fiecare dată incompetența Poliției Române.
Să aveți un week-end bun! P.S. Rog «influensărele» de pe net să mă scuze că am pus poza cu omul ăsta, că doar are și el dreptul la imagine”, a încheiat Godină.

DIICOT îl anchetează pe Gheorghe Dincă pentru trafic de persoane și viol

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova a preluat cazul și îl anchetează pe bărbatul suspectat că a omorât-o pe Alexandra, dar posibil și alte fete. DIICOT a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenței de soluționare a cauzei penale, în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane (dosar deschis după dispariția de acum trei luni a tinerei de 18 ani, tot din județul Olt), conform unui comunicat remis de instituție.

„La data de 27.07.2019, ora 01.00 AM, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a dispus declinarea competenței materiale și teritoriale de efectuare a urmăririi penale privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p.,în favoarea DIICOT- S.T.Craiova, cauza fiind reunită la dosarul înregistrat anterior.
Prin ordonanța din data de 27.07.2019 a DIICOT- S.T.Craiova s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului Dincă Gheorghe, sub aspectul săvârșirii în concurs, a infracțiunilor de trafic de minori și viol (…) (persoană vătămată M.A.M.).
Inculpatul urmează sa fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioada de 30 de zile.
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale, Institutului Național de Criminalistică, IPJ Olt și IPJ Dolj”, au informat reprezentanții DIICOT. În comunicat nu se menționează nimic despre omor(uri). Mai multe informații oferite de DIICOT găsiți AICI!

Gheorghe Dincă a fost arestat preventiv, dar nu pentru omor 

Gheorghe Dincă a fost arestat preventiv, sâmbătă, pentru trafic de minori și viol, dar susține că nu le cunoaște pe fetele dispărute din Caracal, pe care se presupune că le-a și omorât. Inculpatul a ieșit de la Tribunalul Olt zâmbind (FOTO 2), dar a refuzat să le dea declarații jurnaliștilor. Avocatul său, în schimb, a declarat că, deși clientul său susține că nu le cunoștea pe cele două fete dispărute după autostop, apelurile la 112 efectuate de Alexandra au fost de pe telefonul lui. 

 CITIȚI ȘI:

Primii „miei sacrificați” după ERORILE care l-au ajutat pe presupusul criminal în serie din Caracal s-o ucidă pe Alexandra

Update. Comunicatul STS după ERORILE FATALE de la Caracal! Presupus criminal în serie, lăsat să-și execute liniștit victima care sunase la 112

Update. Adolescente, victime ale unui CRIMINAL în SERIE?! Reacția președintelui, după ce s-a aflat că una dintre fete ceruse ajutor la 112!

ȘOCANT. CRIME ÎN SERIE?! Rămășițele unor tinere dispărute după autostop ar fi fost găsite în casa unui mecanic auto! (FOTO și VIDEO)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare