112

EXCLUSIV. BRAȘOV. Asistentă socială condamnată pentru luare de mită în dosare de adopție

Sentința poate fi atacată cu apel

 

Lucica – Adriana Șimandan, femeia care este acuzată de procurori DIICOT Brașov că, în calitate de angajată a Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov și membră a echipelor de evaluare pentru procedurile de adopție, a pretins și primit de la familii interesate, direct sau indirect, bani sau alte foloase, în scopul preluării cererilor de adopție, a fost condamnată în primă instanță.

Inculpata a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 4 ani, fiind găsită vinovată de luare de mită în formă continuată și de trafic de influență.

Sentința dată ieri de Tribunalul Brașov nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În situația în care decizia va rămâne definitivă, Lucica – Adriana Șimandan va avea de prestat 60 de ore de muncă în folosul comunității tocmai în cadrul DGASPC (la Complexul de servicii Timiș – Brașov) sau la Direcția de Servicii Sociale.

Instanța a dispus și confiscarea specială de la inculpată a sumei de 5.764 lei – pe care și-ar fi însuşit-o ca urmare a săvârşirii infracţiunilor. De asemenea, magistrații o obligă la plata a 20.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. În cauză se menține poprirea asiguratorie instituită asupra conturilor femeii.

Acuzațiile aduse de procurorii DIICOT

Lucica Adriana Șimandan a fost reținută, arestată preventiv și plasată în arest la domiciliu în perioada 24 octombrie 2017 până pe 29 decembrie 2017.

„S-a reţinut că inculpata a pretins şi primit, direct sau indirect, bani sau alte foloase, având influenţă asupra modalităţii de obţinere a atestatului de potenţial adoptator ori asupra modalităţii de selecţie din cadrul listei cu adoptatorii/familiile adoptatoare atestate, prin promisiuni de urgentare a eliberării actelor menţionate/de selectare cu prioritate a anumitor persoane/familii, cu încălcarea dispoziţiilor legale.
De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpata a primit foloase necuvenite de la persoane interesate, sub pretextul că are influență asupra altor funcționari cu atribuții în procesul de adopție, în scopul urgentării procedurilor specifice.
Astfel, inculpata a determinat–o pe suspecta T. C., consilier superior la DGASPC Covasna – Serviciul Adopţii, să falsifice un raport de evaluare a capacităţii de a adopta a unei familii adoptatoare, atestând date necorespunzătoare adevărului, respectiv, menţionarea faptului că familia locuia în fapt în Sfântu Gheorghe, într-un apartament care îndeplinea condiţiile necesare pentru a creşte un copil, precum şi menţionarea faptului că pentru evaluare au fost prezente rudele familiei”, potrivit unui comunicat remis de DIICOT în luna octombrie 2017.

Amintim că, între timp, consilierul superior din cadrul DGASPC Covasna a fost condamnat la Tribunalul Brașov. Clementina T. şi-a recunoscut fapta şi a primit 1 an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de „fals intelectual”. Detalii AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare