112

Chiar dacă s-a îndreptat vremea, riscul de avalanşe rămâne însemnat în munţii Bucegi şi Făgăraş

 

Chiar dacă vremea frumoasă îmbie spre plimbare, iubitorii de drumeţii sunt sfătuiţi să evite zonele înalte ale munţilor Bucegi şi Făgăraş, deoarece riscul de avalanşe rămâne însemnat (3, pe o scară până la 5) la altitudini de peste 1.800 m.

„Vremea în încălzire din timpul zilei, dar cu temperaturi negative nocturne va favoriza formarea de noi cruste subţiri de gheaţă la suprafaţa stratului, dar se vor menţine în partea superioară a stratului plăcile de vânt (cu rezistenţă scăzută) formate în zilele precedente datorită vântului ce a spulberat zăpada. Stratul de zăpadă se va topi uşor. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă mai ales la supraîncărcări, pe pantele cele mai înclinate prin alunecarea ultimului strat proaspăt de zăpadă puţin stabilizată sau prin ruperea plăcilor de vânt şi a crustelor de sub acesta”, se explică într-un buletin nivometeorologic emis de ANM.

La altitudini sub 1.800 m, riscul de avalanşe este moderat (2). „Declanşările de avalanşe sau curgeri de topire vor fi posibile
mai ales la supraîncărcări mari, pe pantele foarte înclinate (de la altitudini mai mari), mai ales în/după orele
amiezii”, atenţionează reprezentanţii ANM.

Ieri, la orele 14.00, stratul de zăpadă măsura 148 cm la Bâlea-Lac, 52 cm la Vârfu Omu, 39 cm la Sinaia, 32 cm la Predeal şi 27 cm la Fundata.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare