112

BRAŞOV. Plângere penală la adresa învăţătoarei agresive

 

În timp ce unii dintre părinţii clasei a II-a de la Şcoala Gimnazială 4 – la care predă învăţătoarea E. D., ce a fost înregistrată pe ascuns folosind un limbaj agresiv şi jignitor faţă de elevi – îşi ascund cu grijă identitatea atunci când stau de vorbă cu reporterii, alţii au luat hotărât atitudine. Fără a mai aştepta finalizarea anchetei făcute de către comisia din şcoală, unul dintre părinţi a depus plângere penală împotriva cadrului didactic şi participă la cursuri împreună cu copilul său. „Am depus plângere penală la Poliţia Braşov pentru abuz în serviciu şi merg cu băieţelul meu la ore, pentru că vreau să-l protejez. În alte înregistrări decât cele difuzate am auzit vocea copilului meu de două ori şi modul în care doamna învăţătoare îi vorbea, îl jignea”, a declarat tatăl.

Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), agent-şef adjunct Gabriela Dinu, ne-a confirmat existenţa plângerii. „S-a deschis dosar penal, colegii de la Investigaţii Criminale fac cercetări pentru purtare abuzivă. Este depusă o singură sesizare, dar nu am informaţii dacă este semnată de mai mulţi sau doar de un părinte”.

Învățătoarea își continuă activitatea la clasă, dar este monitorizată de către direcțiunea școlii și de alte cadre didactice timp de 30 de zile. Sancţiunile care pot fi aplicate merg de la avertisment până la desfacerea contractului de muncă. Învățătoarea neagă acuzaţiile, deşi recunoaşte că pe o parte din înregistrare e chiar ea. Nu a spus exact însă pe care. Situaţia se va lămuri în urma anchetei aflate acum în derulare, anchetă care se face de către reprezentanții unității de învățământ. „Şcoala trebuie să constituie şi a şi constituit o comisie de cercetare disiplinară din care face parte și reprezentantul sindical”, a explicat prof. Mirela Blemovici, inspector şcolar general adjunct.
Pe timpul anchetei, părinţii vor să o supravegheze pe învăţătoare, cum de altfel le-a recomandat și conducerea Inspectoratului.
Unii părinți susțin că odraslele lor au fost întrebate în clasă, de faţă cu învăţătoarea, dacă „doamna” le vorbeşte urât sau se poartă cu ei aşa cum a fost prezentat la ştiri. Una dintre mămici asculta pe telefonul mobil tot ce se întâmplă şi a auzit cum au fost întrebaţi copiii şi cum aceştia au negat în cor.
În schimb, inspectorul şcolar adjunct Mirela Blemovici precizează că, dacă va fi nevoie ca micuţii să fie audiaţi de cei care desfăşoară ancheta, aceasta se va face doar sub forma unor jocuri, de către specialişti. „În principiu, nu se va vorbi cu copiii, dar vom stabili acest lucru, cu siguranţă, în momentul în care vom vorbi cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, care are consilierii şcolari. Oricum, dacă va fi cazul să se discute cu copiii, aceștia vor beneficia de consiliere şi totul se va petrece prin jocuri şi activităţi specifice consilierilor şcolari”, a declarat Mirela Blemovici, dând asigurări că nu se încearcă mușamalizarea cazului: „Sub nici o formă nu se va încerca acest lucru, deoarece este vorba de un caz deosebit de grav”.
Învăţătoarea refuză să discute cu presa.

Protecţia Copilului are cazul în atenție

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov s-a autosesizat în urma materialelor difuzate de RTT şi a trimis angajaţi care au evaluat situaţia. DGASPC nu poate lua însă măsuri până când ancheta deschisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) nu se va finaliza. „Colegii mei s-au deplasat la şcoală pentru a vedea care este situaţia şi a face o evaluare iniţială a ce s-a întâmplat acolo. La momentul acesta, cercetarea noastră acolo este suspendată. Întrucât există o comisie de cercetare a Inspectoratului Şcolar, am zis să nu ne suprapunem, să nu chinuim copiii, să-i lăsăm să-şi facă treaba ei, pe partea internă, apoi, în funcţie de rezultate, vom şti ce avem noi de făcut mai departe”, a declarat Radu Mailat, inspector Serviciul Relaţii Publice DGASPC Braşov.
Cazul a ieșit la iveală după ce mai mulți copii au prezentat manifestări anormale, ale căror cauze psihologii le-au pus pe seama unui mediu plin de stres: o fetiță a avut accese de somnabulism, alta leșina des din senin, iar unii băieței au devenit agresivi acasă. Câțiva părinți au decis să înregistreze pe ascuns și astfel au aflat și ceilalți.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Învățătoare înregistrată folosind un limbaj agresiv și jignitor față de elevi


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare