BRAȘOV. Păsări moarte din cauza sării conținute de pufuleți… Toate „gustările” oferite de vizitatori animalelor de la ZOO au potențial toxic
Chiar dacă simt că așa socializează cu animalele sau se gândesc că le fac un bine hrănindu-le, vizitatorii Grădinii Zoologice Brașov sunt rugați să nu le ofere mâncare, întrucât le pun sănătatea în pericol.
„Pe termen mai scurt sau mai lung (în funcţie de situaţie), (n.r. produsele alimentare oferite) au efecte negative grave asupra animalelor pe care credeţi că le îngrijiţi. I-am rugat pe câţiva vizitatori (din cei cam prea mulţi, din păcate) care hrăneau animalele deoarece considerau că sunt subnutrite să ne spună care e greutatea pe care animalul ar trebui să o aibă şi pe baza căror criterii au estimat numărul de kilograme al acestuia. Nu am reuşit să obţinem răspunsuri corecte. Niciodată. Oricât de greu v-ar veni să credeţi, avem personal (biologi, medic veterinar, tehnician veterinar etc.) care este, atât teoretic, cât şi practic, mai în măsură să decidă dacă vreunul dintre animalele din colecţie necesită mai multă hrană. Sau mai puţină, de ce nu? Fiecare animal are o dietă proprie, calculată atât cantitativ, cât şi calitativ, pentru necesităţile nutriţionale ale speciei. Dezechilibrarea acestei diete – prin hrana suplimentară primită de la voi – îi dăunează uneori la extrem; ceea ce îi daţi voi să mănânce este în 90% din cazuri total inadecvat: popcorn, pufuleţi, resturi de pâine, biscuiţi, uneori ciocolată sau resturi de sandvişuri”, au explicat reprezentanții ZOO Brașov.
Chiar și „doi pufuleți” sunt prea mulți
Un prim argument pentru a nu hrăni animalele cu produsele amintite este acela că ele nu găsesc așa ceva în natură și există riscul să aibă efecte toxice, inclusiv mortale. Cei de la ZOO au comparat cu efectul negativ pe care îl are ciocolata asupra unui câine, un exemplu care le este familiar multora.
Pentru cei care se scuză că au dat doar doi pufuleți sau cu faptul că dacă nu i-ar trebui animalului, nu ar mânca, li s-a transmis că asemenea lor sunt și alți vizitatori, astfel că cei „doi pufuleți” se înmulțesc. „Și multe animale sunt asemănătoare cu oamenii, fiind în stare să mănânce aproape tot ceea ce primesc, indiferent de cantitate. E posibil să le placă gustul de popcorn şi să îl mănânce, dar au existat, de exemplu, cazuri de păsări de baltă decedate în urma intoxicaţiei cu sare, sare acumulată în cantitate prea mare din pufuleţii şi popcornul cu care le-aţi răsfăţat. Prin extensie, chiar dacă le daţi iarbă sau frunze, acestea reprezintă deja hrană suplimentară, peste cantitatea calculată pe care animalele o primesc”.
Animalele ZOO nu sunt acolo pentru a fi domesticite
Reprezentații ZOO Brașov îi roagă pe vizitatori să nu hrănească animalele și pentru a nu le domestici. „Animalele din zoo nu sunt domesticite şi nu avem intenţia să le facem «human friendly». Ele nu există aici pentru a se socializa cu ele, ci pentru a vedea şi învăţa câte ceva despre nişte animale sălbatice care pot fi urmărite în medii cât mai apropiate de cele naturale. Implicit, ne dorim ca şi comportamentul animalelor să fie cât mai natural posibil, ori faptul că, fără să vreţi, le învăţaţi să vină la garduri şi să cerşească mâncare este exact opusul intenţiei noastre”, au explicat aceștia.
Singurele situaţii în care vizitatorilor li se permite să hrănească anumite animale sunt cele în care hrănirea se face cu hrană specială, sub supravegherea unui îngrijitor, în anumite intervale orare sau o combinaţie a acestor condiţii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.