112

BRAŞOV. Mii de deţinători de arme ar putea fi reevaluaţi psihologic

 

Astăzi au intrat în vigoare modificările legislative la regimul armelor și munițiilor (Legea nr. 319/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor), a anunţat Poliţia Română. 

Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației, concomitent cu sporirea protecției ordinii publice, a siguranței naționale și protejarea vieții și integrității corporale a persoanelor, a specificat sursa citată.

Legea prezintă mai multe elemente de noutate, printre care stabilirea cantității maxime de muniție pe care titularii dreptului de deținere, respectiv de port și folosire a armelor letale o pot deține. Colecționarii de arme letale sau neletale, cu destinația colecție, pot deține aceste arme fără muniția aferentă. De altfel, aceştia nu mai au voie să procure muniţie, cu excepţia cazurilor în care vor să tragă în poligon, ei putând să facă acest lucru în baza unui aviz temporar valabil trei zile. 

Conform noilor reglementări, au fost implementate atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilității permisului de armă, cât și procedura prelungirii valabilității permisului de armă, procedura dezactivării armelor si procedura de trimitere la examinarea psihologică și/sau medicală a deținătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.

Totodată, a fost instituită obligația unităților medicale și psihologice de a ține evidența și de a comunica în termen de 5 zile Inspectoratului General al Poliției Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine.

Cu alte cuvinte, oricând are motive întemeiate, Poliţia poate să ceară reexaminarea psihologică a celor care au permis de port-armă (articolul 28), chiar şi în intervalul de cinci ani, cât este valabil permisul.

Potrivit informaţiilor prezentate de purtătorul de cuvânt al IJP Braşov, comisarul şef Liviu Naghi, în baza de date a Poliţiei Judeţene Braşov sunt înregistraţi 4.150 de deţinători de arme: 4009 sunt persoane fizice, care deţin 6.756 de arme (3.580 letale, 3.176 neletale), iar 96 sunt persoane juridice, cu 1.388 de arme (856 letale, 532 neletale). 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare