112

BRAŞOV. Avocatul Poporului a aflat că la Centrul de plasament Azur Victoria sunt copii care suflă frecvent în punga cu prenadez

 

În urma articolelor de presă cu privire la unele posibile abuzuri comise asupra minorilor din Centrul de plasament „Azur” din orașul Victoria, Instituția Avocatul Poporului (AvP) s-a sesizat din oficiu și a efectuat o anchetă, începând cu data de 13 martie. Amintim că centrul este implicat şi într-un scandal de natură sexuală, în urma unei relaţii nepotrivite între unul dintre asistaţi, în vârstă de nici 17 ani, şi o fostă educatoare care ar fi putut să-i fie mamă, având peste 40 de ani.

Astfel, din documentele puse la dispoziție și în urma discuțiilor purtate cu directorul interimat al Centrului, Szekeres Janos, și singurul psiholog de la această oră de acolo, Szekeres Luminița, s-au evidenţiat aspecte neplăcute, ce fac obiectul de investigaţie şi al altor instituţii, precum Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori.

La data anchetei, în centru erau instituționalizați 59 de copii, precizează experţii AvP Braşov în raportul întocmit la final.

În 11 ianuarie, minorul în cauză s-a prezentat în biroul directorului şi a povestit despre relaţiile sexuale le care le avea de anul trecut cu educatoarea lui, de regulă în bucătăria centrului. La câteva ore, însă, băiatul şi-a retas afirmaţiile, spunând că a spus acele lucruri la nervi şi a cerut plângerea pentru a o distruge. Era însă prea târziu, întrucât se convocase o comisie pluridisciplinară, fiind invitată să-şi spună punctul de vedere şi cea arătată cu degetul, în faţa soţului ei, tot un angajat al Centrului de plasament „Azur”, al minorului şi al unui asistent social, alături de psiholog.

„Legat de aceste acuzații de abuz sexual asupra minorului, șeful centrului susține că a informat DGASPC Brașov în data de 16 ianuarie 2017, când a transmis pe mail situația săptămânală de la Centrul de plasament, care nu a ajuns la conducerea DGASPC Brașov, fiind transmisă pe o adresă de mail personală a unei angajate, care susține că nu l-a primit. În fișa de semnalare obligatorie cu nr. 172 din data de 6 februarie 2017 este menționată suspiciunea de abuz sexual asupra minorului”, au menţionat experţii AvP în raportul final.

Astfel, după cum precizează AvP, „în 2 februarie, Szekeres Janos înregistrează la DGASPC Braşov adresa cu număr de intrare 7157/3.02.2017, având cu număr de ieșire din centru 153/02.02.2017 (care nu se regăsește în cadrul DGASPC Brașov). Coroborând informațiile primite de la ambele instituţii în cauză constatăm că există două adrese identice ca și conținut, însă una are numărul de ieșire din Centrul de plasament ‘Azur’ și un număr de înregistrare la DGASPC Brașov şi o alta doar cu număr de intrare în DGASPC Brașov, respectiv 7897/7.02.2017. Acest ultim document este considerat de către directorul adjunct al DGASPC, Daniela Luca, actul prin care șeful centrului de plasament a adus la cunoștința direcției abuzul reclamat de minor”.

Mai mult, subliniază sursa oficială citată, în data de 9 februarie, prin Dispoziția directorului DGASPC Braşov cu nr. 45, se constituie Comisia pentru cercetarea și verificarea faptelor sesizate în presă din data de 3 februarie 2017, în baza referatului cu nr. 7145/03.02.2017, ceea ce confirmă faptul că Direcția luase la cunoștință din presă despre situația de la Centrul de plasament „Azur” și nu de la șeful centrului din Victoria.

Grav este că directorul unităţii din Victoria nu a anunţat imediat cum a aflat de problemă organele de urmărire penală, aşa cum ar fi trebuit, un echipaj coordonat de comandantul Poliţiei Victoria demarând cercetări tot în urma informaţiilor apărute în presă, ocazie cu care, în 2 februarie, a făcut o vizită la Centru.

„Or, potrivit art. 102 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, în cazul în care abuzul, neglijarea, exploatarea şi orice formă de violenţă asupra copilului a fost săvârşită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflaţi în grija sa (…) Din declarații putem deduce că s-a încercat acoperirea situației neplăcute, intenția de a lăsa cumva lucrurile să se liniștească pentru ca apoi nimeni să nu fie tras la răspundere, în condițiile în care educatoarea în cauză a ales să-și prezinte imediat demisia (în data de 13 ianuarie 2017), demisie care a și fost aprobată”, este un alt fragment relevant al felului în care a fost gestionată situaţia de la ‘Azur’.

Ameninţări 

Experţii AvP au vrut să stea de vorbă şi cu băiatul de 17 ani, confidenţial, dar nu li s-a permis decât în prezenţa unui asistent social.

Episodul a fost prezentat în raport astfel: „Discutând cu minorul în aceste condiţii, acesta a declarat că inițial a dorit să-și retragă plângerea pentru că a fost amenințat de soțul doamnei, care este educator în același centru, și din sentimentul de milă pe care îl simțea față de doamna în cauză. Minorul susține că nu a fost prima oară când a primit de la acest domn ameninţări de genul: «lasă că te rezolv eu!». De asemenea, minorul susține că zvonuri au fost în centru despre comportamentul doamnei, băieții vorbeau între ei, se cunoștea că, în trecut, această educatoare întreținuse relații sexuale cu un alt minor, însă cei din conducerea Centrului de plasament ‘Azur’ au acoperit faptele pentru a apăra «imaginea căminului». Consideră că și soțul dânsei cunoștea această situație. Susține că mulți educatori îl privesc acum cu ură pentru că a avut curajul să susțină această plângere și să prezinte dovezile sale în fața organelor de anchetă. Și actualul iubit al doamnei l-a amenințat pe minor, acesta din urmă depunând o plângere penală pentru amenințare la Poliție. Iar pentru protecția sa s-a luat măsura de a merge doar însoțit la școală sau în oraș. Se simte închis, însă înțelege că pentru siguranța sa au fost luate aceste măsuri”.

Cu toate acestea, minorul în cauză nu dorește să fie mutat în alt centru, întrucât vrea să-și continue școala, are prieteni de care nu vrea să se îndepărteze, deși simte că se dorește înlăturarea lui din acest centru.

„De asemenea, minorul susține că are nevoie de consiliere psihologică, însă nu i s-a propus aceasta, și că mai mult a fost ajutat de sora lui decât de psihologi în toată această perioadă. Își amintește că în cursul anului 2016 a fost chemat o singură dată la cabinetul psihologului, ocazie cu care i s-a dat să facă un test. Acum după aceste evenimente, consideră că psihologul Szekeres Luminița îi acordă mai multă atenție decât înainte”, au mai scris reprezentanţii

Li se fură hainele!

Şi, dacă tot a avut ocazia, băiatul a povestit şi alte aspecte care-l deranjau în Centrul ‘Azur’, precum faptul că este nemulțumit de condițiile de cazare, că activitățile din centru lipsesc cu desăvârșire, iar sala de sport are aparate însă sunt stricate.

„Minorul susţine că înainte de incident frecventa sala de sport din orașul Victoria, însă acum nu mai poate merge la această sală întrucât cel care l-a amenințat merge în aceeași loc pentru a face sport. Apoi, a menţionat că mâncarea este de proastă calitate, fără gust, având momente în care nu a mâncat nimic două zile. I s-au furat hainele, a făcut plângere la șeful de centru, dar nu s-a rezolvat nimic, acesta neraportând la poliție incidentul. Educatorii nu intervin în conflictele dintre minori, le este frică. Mulți minori inhalează prenadez, nimeni nu intervine în a le confisca substanța sau punga. El personal a confiscat 10 sticluțe cu prenadez și le-a predat conducerii centrului”, sunt alte acuzaţii grave aduse celor care ar trebui să-i educe pe orfanii de la Victoria.

Însă o sancţiune pentru şeful Centrului

Am relatat ieri că şeful centrului, Szekeres Janos, a fost sancţionat disciplinar pentru neregulile identificate la nivel administrativ. Pentru că nu a anunțat Poliția cu privire la faptele de furt reclamate de minor, decât la distanţă de o lună, el a mai primit o sancţiune de tip disciplinar.

De precizat este că, în cadrul DGASPC Brașov există o comisie de cercetare a faptelor petrecute la Centrul de plasament ‘Azur’, Dispoziție nr. 45 din 3 februarie 2017, care cercetează în prezent toate aspectele publicate de presă.

„Problemele privind curățenia deficitară, calitatea proastă a mâncării servite beneficiarilor centrului, mobilierul vechi alternează cu cel nou, ușile deteriorate, lipsa activităților, furturile între minori, sunt cunoscute de către DGASPC Brașov, motiv pentru care Szekeres Janos, șef centru de plasament, a fost sancționat disciplinar cu avertisment în data de 7 martie 2017. Totodată, a fost sancționat disciplinar și pentru faptul că nu a anunțat poliția cu privire la faptele de furt reclamate de doi minori, ci a întocmit, la distanță de o lună, un raport fără concluzii clare în care informa direcția despre declarațiile minorilor”, spun experţii AvP Braşov. 

Aceştia au continuat: „De asemenea, educatorul care a lovit un minor din centru a fost sancționat disciplinar cu reducerea salariului de bază pe o durată de 1 lună cu 5% (fiind singurul susținător al familie, după demisia soției, și având un copil încadrat în grad de handicap în întreținere); îndepărtarea din funcția de referent educație pentru o perioadă de 6 luni, pentru a nu avea contact direct cu beneficiarii și atribuirea de noi sarcini (exemplu: administrative, arhivă, etc.); participarea obligatorie la ședințe de consiliere psihologică și un curs de specialitate privind controlul comportamentului în vederea inserției socio-profesionale continue, ținând cont că dânsul a fost beneficiarul Centrului de plasament Victoria”

„Şi situația minorilor care inhalează prenadez este cunoscută, aceștia fiind cuprinși într-un program al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov, fiind monitorizați și consiliați de mai bine de un an (2015-2016). Ni se pun la dispoziție adrese din care rezultă că și în anul 2017 se solicită sprijinul Centrului Antidrog Brașov în reluarea activităților de consiliere specifice în cazul beneficiarilor Centrului de plasament ‘Azur’, întrucât aceasta activitate a fost întreruptă în cursul anului 2016, existând încheiate contracte de colaborare în acest sens”, se mai menţionează în raportul citat.

Recomandări

Ca urmare, Avocatul Poporului, reprezentat la nivel naţional de Victor Ciorbea, recomandă în situaţia prezentată:

1.Directorul general al DGASPC Brașov va dispune și va aprecia dacă o schimbare de management este necesară, fie prin scoaterea la concurs a postului temporar vacant de șef complex, fie prin numirea unei alte persoane ca interimar, astfel Szekeres Janos își poate relua atribuțiile de coordonator al personalului de specialitate.

2. Directorul general al DGASPC Brașov va dispune măsurile legale pentruîmbunătățirea condițiilor de găzduire, îngrijire, formare și educație a minorilor din Centrul de plasament ‘Azur’, prin:

» verificarea și monitorizarea atentă a acestui centru de către DGASPC Brașov, până la îmbunătățirea condițiilor;

» organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul Complexului de servicii Victoria, inclusiv în privința posturilor de psiholog, în prezent fiind ocupat un singur post din cele trei;

» personalul centrului trebuie să creeze o atmosferă caldă, securizată, cu reguli cărora tinerii să se conformeze, unde angajații centrului trebuie să-și manifeste autoritatea într-un mod echilibrat, astfel încât faptele și comportamentul lor să aibă rezonanțe pozitive în formarea personalității beneficiarilor;  

» verificarea și monitorizarea atentă a activității desfășurate de referenții de educație;

» personalul Centrului de plasament ‘Azur’ trebuie să se implice în supravegherea mai atentă a beneficiarilor pentru a se evita inhalarea de substanțe halucinogene în cadrul centrului (acești consumatori inițiind și alți tineri), plecarea minorilor fără bilet de voie din centru, distrugerea mobilierului, instalațiilor, zidăriei, ușilor, etc. 

» personalul Centrului de plasament ‘Azur’ trebuie să se implice și să dispună măsurile necesare în vederea confiscării substanței – prenadez – găsită asupra beneficiarilor centrului; 

» personalul Centrului de plasament trebuie să se implice și să desfășoare activități distractive și educative zilnice cu minorii centrului. Să se procedeze la o planificare a activităților educative, distractive, sportive, de dezvoltare a deprinderilor de viață, de socializare pe fiecare modul, a căror efectuare să fie verificată de coordonatorul personalului de specialitate și de către șeful de centru;

» personalizarea camerelor copiilor și tinerilor din centru, asigurarea în dormitoarele beneficiarilor a unei surse individuale de lumină, crearea unui mediu plăcut, confortabil, cât mai apropiat de ambianța familială;

» asigurarea unui program de întreținere și reparații, curățenie și igienă corespunzător în Centrul de plasament “Azur”;

» implicarea continuă a psihologului centrului în realizarea activității de consiliere individuală și de grup, având în vedere existența comportamentelor neadecvate la beneficiarii centrului (furturi, consum de substanțe halucinogene).

3. Directorul general al DGASPC Brașov va informa instituţia Avocatul Poporului cu privire la măsurile dispuse.          

citiţi şi

BRAŞOV. Şi Avocatul Poporului a descoperit multe nereguli la Centrul de plasament „Azur” Victoria                        


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare