112

BRAȘOV. Au vrut să „taie” serpentinele, dar au rămas BLOCAȚI pe Tâmpa. Trei adulți însoțiți de patru copii și un bebeluș au cerut ajutorul salvamontiștilor (FOTO)

 

Trei adulți care erau însoțiți de patru copii și de un bebeluș au solicitat ajutorul salvamontiștilor brașoveni, astăzi, după ce au rămas blocați pe Tâmpa. Potrivit reprezentanților Serviciului Public Local de Salvamont (SPLS) Brașov, deși nu erau echipați corespunzător, oamenii s-au abătut de la traseu și au încercat să taie serpentinele, dar au rămas blocați.

„Cei trei adulți, însoțiți de patru copii și un bebeluș au decis să facă o plimbare pe Tâmpa la o oră destul de înaintată (în jurul orei 15.00). Au ales ca traseu pentru urcare Poteca Serpentinelor și crezând că vor reuși să scurteze drumul au încercat să taie două sau mai multe serpentine, luând-o de-a dreptul prin pădure pe un vâlcel înclinat. Din cauza înclinației mari a pantei, a solului alunecos și instabil, coroborat cu faptul că erau total inadecvat echipați pentru drumeție, cu încălțări care nu le asigurau aderența necesară, aceștia au rămas blocați și au fost nevoiți să sune după ajutor. Salvatorii montani care s-au deplasat la fața locului au întins balustrade de coardă și i-au asigurat pe fiecare în parte, pentru a-i scoate din nou în potecă în condiții de siguranță maximă. De acolo ei au fost însoțiți până la baza muntelui, pentru a preîntâmpina orice alt eveniment nedorit”, au informat salvamontiștii.
Dat fiind acest caz, salvatorii montani au atenționat că Muntele Tâmpa poate fi mai periculos decât se crede la prima vedere, având pante abrupte și stâncoase pe toate fețele și pietre șlefuite și extrem de alunecoase pe poteci.

„Atragem din nou atenția asupra necesității purtării unui echipament adecvat, cu încălțări specifice pentru o drumeție: ghete sau semighete specifice, cu un cramponaj special, care să asigure o aderență și o stabilitate a piciorului maxime în timpul deplasării. Totodata recomandăm turiștilor să nu se mai abată de la poteca marcată și să taie serpentinele în încercarea de a scurta traseul. Nu numai că nu câștigă timp făcând acest lucru, dar efortul depus va fi mult mai intens. De asemenea turistii care recurg la astfel de scurtături trebuie să știe că se supun unui risc mare de a se rătăci sau de a aluneca și a cădea și mai mult, riscă să accidenteze și persoanele de dedesubt prin dislocarea de pietre. În zonele în care poteca este brăzdată de scurtături, aceasta se distruge, îngustându-se semnificativ. Recomandam, de asemenea, turiștilor să nu mai plece în drumetii la ore înaintate și să aibă întotdeauna o marjă de siguranță din acest punct de vedere”, au transmis salvamontiștii din Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare