112

BRAŞOV. Atenţie, spărgătorii de locuinţe nu pleacă în vacanţa de vară!

 

Apropierea verii este motiv de bucurie nu doar pentru cei care plănuiesc să-şi ia concediu şi să plece în călătorii, ci şi pentru hoţii din locuinţe, a căror activitate este mult uşurată în această perioadă, mai ales dacă obţin informaţii din timp despre când pleacă proprietarii şi ce lasă în locuinţe.

„Adoptarea de către cetăţeni a unei atitudini preventive şi responsabile atât în ceea ce priveşte siguranţa proprie cât şi siguranţa bunurilor și a locuinței este o condiţie esenţială a reducerii numărului de infracţiuni şi menţinerii unui climat de siguranţă civică”, au subliniat reprezentanţii Poliţiei Judeţene Braşov.

În scopul reducerii riscului de a deveni victime ale spărgătorilor de locuinţe, braşovenii sunt sfătuiţi de poliţişti să-şi monteze la intrare în locuinţă uşi din materiale rezistente, cu sistem de închidere securizat, cu închidere în mai multe puncte, cu chei care nu pot fi multiplicate uşor, iar tocul în zona sistemelor de asigurare să fie consolidat cu o armătură metalică, şi bine ancorat în perete.

„Montaţi o încuietoare de înaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă. Încuietoarea trebuie montată corect, în aşa fel încât accesul din exterior la şuruburile de prindere să fie imposibil, iar cilindrul să fie complet acoperit de şilduri pentru a evita ruperea lui. Montaţi un sistem de alarmă antiefracţie în locuinţă. Ţineţi cont de faptul că într-o locuinţă trebuie supravegheate cu detectoare de prezenţă toate încăperile care au geamuri sau uşi care au acces direct în exterior, pe terase sau alte locuri facile escaladării din afara locuinţei”, au atenţionat reprezentanţii IJP Braşov.

Fără indicii că sunteţi plecaţi de acasă 

Poliţiştii îi mai sfătuiesc pe braşoveni să nu lase cheia sub ştergător, sub ghiveci, în cutia poştală sau în alte locuri previzibile, atunci când pleacă de acasă şi nici mesaje în uşă sau pe robotul telefonic prin care să certifice absenţa de acasă. De asemenea, ar fi bine să roage un vecin de încredere să-i ia flyerele şi revistele cu reclame din uşă, pentru a nu deveni evident că nu se află nimeni acasă de o perioadă mai lungă.

Tot pentru o mai mare siguranţă, este bine ca proprietarii locuinţelor să nu posteze pe reţelele de socializare că pleacă sau că se află deja în excursii/călătorii sau alte deplasări, întrucât infractorii s-au obişnuit să facă „anchete” inclusiv pe internet, înainte de a da spargeri. 

Pentru protejarea caselor de vacanţă sau a celor în construcţie recomandăm proprietarilor să stabilească cu vecinii o modalitate de supraveghere a casei şi să depoziteze bunurile de valoare în locuri sigure.

Revenind la măsurile de luat acasă, este de bine ca proprietarii locuinţelor să închidă ferestrele, chiar şi atunci când pleacă de acasă pentru perioade scurte, după cum atrag atenţia poliţiştii.

„Dacă locuiţi la parter, etajul 1 sau ultimul etaj, asiguraţi-vă ferestrele prin montarea unor gratii metalice sau un sistem antiefracţie. Evitaţi depozitarea la vedere, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat”, au mai transmis agenţii.

Atenţie la falşii angajaţi!

Întrucât unii infractori se folosesc de metoda „împrietenirii” pentru a pătrunde în locuinţe, braşovenii sunt sfătuiţi să nu permită accesul în casă celor care vin să prezinte diverse „promoţii” în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie şi să nu comunice date despre ei sau despre vecini în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.

„Dacă persoanele care se prezintă la ușa dumneavoastră pretind că sunt angajați ai societăților Electrica, Engie, Compania Apa Braşov, există câteva informații care trebuie verificate înainte să le permiteți accesul în locuință: că poartă uniforme cu însemne specific; că au asupra lor legitimații înseriate, cu fotografia angajatului și vizate pentru anul în curs. Pentru lucrări de reparații sau mentenanță, se deplasează cu autospeciale inscripționate cu denumirea societății respective. Nu returnează bani pentru facturi mai mari decât consumul real (nu fac regularizări pe loc)”, au mai informat poliţiştii.

În ceea ce-i priveşte pe angajaţii companiilor de telefonie şi cablu, aceştia vin doar la solicitarea clienților.

Persoanele care devin victime ale unui hoţ din locuinţe sunt îndemnate să anunţe imediat Poliţia, sunând la 112 sau la cea mai apropiată secţie de poliţie.

Puteți verifica veridicitatea datelor înscrise pe legitimații la următoarele numere de telefon:
ELECTRICA: 0800.801.929, 0268.929 sau 0268.402.050 ENGIE (GAZ): 021.928 sau 0374.676.100 COMPANIA APA BRAȘOV 0268.926


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare