112

ANCHETĂ LA BRAŞOV ŞI ÎN GERMANIA! Mai mulţi indivizi ar fi obţinut peste jumătate de milion de euro pe „spatele” unor familii sărmane

  • 4_253761.jpg
  • 2_253762.jpg
  • 1_253764.jpg
 

Nu mai puţin de 27 de percheziţii au fost efectuate ieri, atât în România, cât şi în Germania, simultan, într-un caz vizând destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane (inclusiv minore) şi înşelăciuni, descinderile din ţara noastră fiind coordonate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Braşov.

În fapt, procurorii braşoveni şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au efectuat 11 percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Braşov, Arad, Buzău şi a judeţului Ialomiţa, pentru destructurarea grupului infracţional organizat specializat în trafic de persoane, trafic de minori, înşelăciune şi spălare de bani.

Ajutoare de 600.000 de euro obţinute pe „spatele” victimelor

Anchetatorii au explicat că suspecţii ar fi obţinut ilegal peste jumătate de milion de euro, ridicând ajutoarele sociale şi alocaţiile oferite de statul german altor persoane, pe care indivizii le păcăleau să meargă în Germania, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în intervalul 2013 – 2017, un grup infracţional organizat constituit în regiunea Braşov, a recrutat și transportat din România în Germania un număr de peste 50 de familii, în general cu copii mici, sub promisiunea de a le oferi locuri de muncă. În Germania, în zona Dortmund, landul Rinul de Nord, Westfalia, cei transportaţi au fost determinaţi de către membrii grupului infracţional să semneze mai multe înscrisuri redactate în limba germană, comunicându-le că fără aceste acte nu pot beneficia de ajutorul social şi alocaţia pentru creşterea şi îngrijirea copiilor oferite de statul german. Membrii familiilor transportate au fost cazaţi de către membrii grupului în locuinţe aparţinâd unor apropiaţi de cetăţenie germană şi le-au fost întocmite documente fictive de angajare la diverse locuri de muncă. La scurt timp, victimele în cauză au fost concediate şi, la solicitarea membrilor grupului, au întocmit dosare de asistenţă socială de la statul german deschizând şi conturi bancare sub controlul membrilor grupului criminal organizat”, au explicat procurorii DIICOT.

Cardurile aferente conturilor bancare nu le erau date, însă, persoanelor respective, ci rămâneau în posesia membrilor grupării. Astfel, după ce indivizii le determinau pe victime să părăsească teritoriul Germaniei, sub diverse motive, ei îşi însuşeau fără drept banii oferiţi de stat cu titlu de ajutor social şi alocaţii pentru copii. Prejudiciul produs statului german este în sumă de aproximativ 600.000 de euro.

În vederea soluţionării cauzei iniţiate de către autorităţile române, în anul 2017 s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din România şi Germania. La nivelul Eurojust, în cadrul echipei comune de anchetă, au fost organizate două întâlniri de coordonare.

„În cadrul activităţilor echipei comune, în cursul anului 2018 au fost efectuate mai multe acţiuni în care autorităţile judiciare din România şi Germania s-au deplasat reciproc în cele două state, ocazie cu care au fost realizate audieri ale victimelor şi investigaţii financiare pentru stabilirea valorii prejudiciului şi a modului în care membrii grupului criminal au utilizat folosul infracţiunilor. În cadrul acţiunii au fost puse în aplicare 4 mandate europene de arestare și 7 ordine europene de indisponibilizare a unor bunuri. Persoanele pe numele cărora au fost emise mandatele europene de arestare au fost identificate în Dortmund și preluate în custodie”, au precizat reprezentanţii DIICOT.

18 persoane conduse la audieri în urma percheziţiilor de ieri

De asemenea, în urma percheziţiilor efectuate ieri în ambele ţări, au fost conduse la audieri 18 persoane, urmând ca față de 16 dintre acestea să fie propusă instituirea unor măsuri cu caracter preventiv. De la locuințele percheziționate în România, au fost ridicate înscrisuri, 15.000 de lei și aproximativ 23.300 de euro.

„Pentru derularea în bune condiţii a acţiunii, o echipă din România şi una din Germania s-au deplasat reciproc în cele două ţări pentru a participa la percheziţii şi audieri acordând asistenţă partenerilor în cadrul echipei comune de anchetă”, au explicat anchetatorii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul structurilor de combatere a criminalității organizate din Arad, Covasna, Ialomița și Buzău și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button