Turism

[ViDEO] BRAŞOV-VAMA BUZĂULUI. Patru zimbri au fost scoşi din rezervaţie şi duşi în munţi pentru resălbăticire

 

După o activitate de 10 ani, Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului a rămas fără patru exemplare, doi masculi și două femele, pentru că au fost eliberate în munţi, pentru resălbăticire.

La începutul acestei luni, doi zimbri au ajuns în Munţii Poiana Ruscă, lângă localitatea Densuș, județul Hunedoara, a doua zonă potrivită pentru astfel de situaţii necesare, prevăzute prin proiectul „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România”.

Astfel, comunitatea din Densuș deschide porțile pentru a sprijini formarea unei populații de zimbri liberi în sud-vestul Carpaților. Munții Poiana Ruscă sunt propice pentru crearea celui de al doilea nucleu de resălbăticire, fiind localizați de-a lungul unui coridor ecologic de migrație a speciilor sălbatice între Carpații de Vest și Carpații de Sud-Vest, precondiție esențială pentru a asigura diversitate genetică pentru urmașii zimbrilor eliberați în cele două zone.

A doua pereche de zimbri a ajuns în Munţii Ţarcu, în mediul natural din localitatea Armeniş, judeţul Caraş-Severin. Vorbim de prima zonă de resălbăticire, Măgura Zimbrilor, aflată la baza munților, care numără acum aproximativ 30 de exemplare de zimbri sălbatici, după cinci transporturi și eliberări anuale. În fiecare primăvară sau la început de vară, au avut loc noi transporturi de zimbri de la centre de reproducere, grădini zoologice și rezervații naturale din Europa, din țări precum Belgia, Germania, Italia sau Suedia.

Acţiunea de eliberare a zimbrilor a avut loc în cadrul unui proiect coordonat de WWF Romania (World Wide Fund for Nature – organizaţie internaţională independentă) în colaborare cu organizaţia Rewilding Europe, având sprijinul Comisiei Europene prin programul Life pentru natură.

Rezervaţia „Valea Zimbrilor” este administrată în prezent de o asociaţie din care face parte localitatea Vama Buzăului – care deţine şi preşedinţia având în vedere că terenul este acordat de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Vama Buzăului – comuna Prejmer şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă (ADDB) a judeţului Braşov.

Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului a fost înfiinţată în urmă cu zece ani printr-un parteneriar din care fac parte Consiliul Judeţean Braşov şi administraţia locală din Vama Buzăului.

La acest moment, aici trăiesc în captivitate 23 de zimbri, cel mai tânăr având doar două zile. La nivel naţional, fauna cuprinde peste 160 de zimbri, dintre care 35 în libertate. Nici în Europa, singurul continent unde se mai poate găsi specia pe cale de dispariţie, nu sunt foarte multe exemplare, spre 6.400. Zimbrul a dispărut din sălbaticie în România în urmă cu aproximativ 200 de ani.

Mai multe despre acest subiect, în declaraţiile video ataşate…

citiți și

BRAȘOV – VAMA BUZĂULUI. Zimbri crescuți în rezervație, trimiși în sălbăticie


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button