[ViDEO] BRAŞOV. Un meteorit căzut pe pământ românesc, expus la Dino Parc Râşnov. GALERIE FOTO şi VIDEO
Dino Parc Râșnov (foto 1, exponat), în parteneriat cu Universitatea București, găzduiește începând de miercuri un meteorit extrem de rar, datorită dimensiunilor sale, descoperit recent pe teritoriul României, la Suceag, în județul Cluj.
„Pentru că descoperirile științifice susțin că dinozaurii au dispărut în urma impactului unui meteorit cu pământul, ne-am gândit evident că Dino Parc Râșnov este cel mai potrivit loc pentru prezentarea unui meteorit, în special unul extrem de rar, descoperit pe teritoriul României. Așa cum v-am obișnuit, această expoziție se încadrează în demersul nostru continuu de susținere a rolului educativ al parcului nostru și de promovare a descoperirilor comunității științifice din România”, a declarat Adrian Apostu, managerul Dino Parc Râșnov (foto 2).
Meteoritul prezentat în parc are o dimensiune extrem de rară pentru că majoritatea meteoriților care intră în atmosfera noastră se dezintegrează complet până la contactul cu scoarța terestră. Exponatul are amenajat un loc special de prezentare în parc, în interiorul unui crater de şase metri, care simulează momentul impactului și este de asemenea înconjurat de reproduceri virtuale ale evenimentului (foto 3, 4).
„Cel mai probabil meteoritul avea câteva tone atunci când a intrat în atmosfera noastră. Estimăm că a căzut la Suceag în 1992 și a fost mai apoi colectat în 2012. Dimensiunea sa îl face un exponat extrem de rar și un obiect neprețuit de studiu științific. Aşadar, vorbim de o bucată desprinsă dintr-un corp mai mare, un asteroid pătruns în straturile superioare ale pământului, acolo unde a luat foc, s-a dezintegrat, iar părţi mai mici au ajuns în zona Clujului. Se văd pe suprafaţa sa toate aceste forme caracteristice meteoriţilor feroşi, pentru că în compoziţia sa elementele dominante sunt fierul, nichelul şi sulful. În acest caz nu s-au făcut studii pentru a se afla greutatea meteoritului din care s-a desprins, însă ştim că cel mai mare meteorit cunoscut ca fiind căzut pe teritoriul României, la Mociu, avea circa 300 kg în momentul atingerii pământului”, a explicat profesorul Dan Grigorescu de la Universitatea București (foto 2, 6). (Vedeţi şi video ataşat)
Descoperirea geologului de la Cluj este importantă, întrucât avem încă un element care ne aratată apartenenţa acestui nesfârşit Cosmos, care ne trimite mesaje permanent şi prin tonele de meteoriţi căzuţi zilnic pe pământ, crede profesorul: „Aşadar, vorbim de un fenomen continuu. Prin pătrunderea în straturile superioare ale atmosferei, orice corp intră în procesul de ablaţie, de desprindere, ia foc iar bucăţile se sparg şi ajung pe pământ. Precizez că meteoritul pătrunde în atmosferă cu o viteză aproximativă de 40.000 km pe oră, în funcţie de dimensiunile lui. Interesant este meteoritul căzut în Mexic, la Chicxulub, care a dus la dispariţia dinozaurilor. Greutatea lui a fost calculată la circa 10 tone în momentul pătrunderii în atmosferă”, a precizat profesorul Grigorescu.
Dino Parc Râșnov este o zonă de agrement și un muzeu în aer liber situată pe Strada Cetății, în apropiere de Cetatea Râșnov. Pe lângă un traseu impresionant cu 50 de dinozauri în mărime naturală, atestați științific, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în arbori, un cinematograf 9D, traseu de aventură, labirint laser, expoziții unicat și multe alte zone interactive.
citeşte şi
BRAȘOV. Un crater cu diametrul de 6 metri după impactul cu un meteorit, la Dino Parc Râșnov
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.