Turism

[ViDEO] BRAȘOV: Discuții aprinse cu ministrul Mircea Titus Dobre pe marginea Legii Turismului

  • DSCN5382_240809.JPG
 

A doua dezbatere publică pe tema proiectului Legii Turismului a avut loc astăzi, la Prefectura Braşov. Prezent la discuțiile care au durat aproximativ cinci ore, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a răspuns întrebărilor adresate de participanţi, majoritatea operatori economici şi organizaţii cu activitate în aria de resort. Cu toţii au fost de acord că este foarte necesară o lege care să reglementeze activitatea în turismul românesc, neactualizată de 10 ani, însă multe puncte ale proiectului de lege au fost comentate şi criticate.   

De la început, oficialul a declarat că proiectul Legii Turismului lansat în dezbatere publică a fost conceput în urma consultărilor cu entităţi profesionale din teritoriu, rezultând un produs „dinamic”.

„Adoptarea unei legi a turismului este un pas important și va fi mult mai bine față de ceea ce de fapt nu avem acum. La ora actuală, activitatea de turism în România este reglementată de o Ordonanță din anul 1998. De atunci s-au mai făcut mici modificări și avem la ora actuală 75 de acte normative care reglementează activitatea în turism, în România. Cred că trebuie să reducem această birocrație din ce în ce mai mult în ceea ce privește reglementarea unui domeniu de activitate și chiar vreau să începem cu turismul”, a declarat Dobre.

 

Evidența din turism, supravegheată de STS

Așadar, proiectul de lege aduce noutăți în ceea ce privește organizarea, coordonarea, finanțarea, autorizarea și controlul activităților din domeniul turismului, promovarea și dezvoltarea turismului, precum și managementul resurselor turistice.

Între altele, ceea ce a dus şi la îngrijorare în rândul agenţiilor de turism, noua Lege a Turismului prevede înființarea Sistemului Informatic de Evidență a Activității de Turism din România (SIEATR), ce va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și va cuprinde date despre toți turiștii din România, inclusiv scopul călătoriei, date privind plata şi adresa de facturare, date din profilul „client fidel”, dacă există, agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul. Pentru a fi posibilă această cerinţă, toate structurile de primire turistică vor fi obligate să implementeze un sistem informatic care să permită evaluarea veniturilor reale din turism și care va înregistra toate datele privind activitatea turistică și turiștii

În urma implementării acestui sistem informatic vom avea o acuratețe mai bună în ceea ce privește numărul real al turiștilor străini și români cazați în structurile de primire turistică de pe teritoriul României. De asemenea, putem să ne dăm seama cum și unde prioritizăm investițiile în turism, deoarece vom observa mult mai bine care sunt destinațiile preferate ale turiștilor și vom putea asigura o fiscalizare mai bună a acestui domeniu de activitate”, a precizat ministrul Turismului.

Șeful Asociaţiei Bran-Moeciu-Fundata, Laurenţiu Drăgan, a obiectat: „Din punctul de vedere al turismului rural, cred că prima problemă care o să apară este referitoare la acest sistem de înregistrare a turiştilor. Nu ne interesează componenta de securitate, care este pentru alte instituţii ale statului şi este normală, dar va dura foarte mult implementarea ei în cadrul operatorilor din turismul rural, pentru că nu toţi au aparatura necesară, nu toţi au infrastructura necesară şi nici chiar cunoştinţele necesare să opereze cu ea”.  

Ministrul a combătut această temere: „La ora actuală orice pensiune şi orice unitate de cazare din România are un calculator, un telefon sau un fax, un scanner. Dacă plecăm de la premisa de fiecare dată că nu se poate, cred că trebuie să plecăm şi de la cea că se poate”. (vezi video)

 

Ministerul Turismului, cu ochii pe consiliile județene la clasificarea unităților de cazare

Pentru că în proiectul de lege aflat în discuție se vorbește despre descentralizarea serviciilor de autorizare şi clasificare a unităţilor de cazare din România, ministrul Turismului a declarat că, pentru început, aceste servicii vor fi efectuate în paralel cu Ministerul Turismului: „Nu putem să lăsăm consiliile judeţene să desfăşoare o activitate pe care nu au mai făcut-o sau au făcut-o acum 12-13 ani, deci trebuie să-i ajutăm şi timp de 12 luni vor lucra în paralel cu ministerul pentru tot ce înseamnă clasificare. Doar printr-o colaborare între instituțiile locale și instituțiile publice centrale se poate ajunge la o dezvoltare mult mai eficientă a activității turistice în România”. 

La acest punct, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Adrian Gabor a comentat: „Am salutat iniţiativa. Trebuie ținut cont că la Braşov sunt 12 luni de turism, nu numai trei luni, ca la Constanţa. Noi avem deja un punct de vedere pe marginea Legii turismului, care va fi transmis ministerului până în data de 15 septembrie. Ca şi toate descentralizările care s-au făcut de-a lungul timpului, sper că şi de data asta să nu facă la fel ca ceilalţi. Să ne dea şi resursa necesară, astfel încât să angajăm personal. Se spune că în 180 de zile legea va fi publicată, asta înseamnă că în 30 de zile consiliile judeţene trebuie să ia măsuri pentru a crea structurile care se vor ocupa de clasificarea şi autorizarea unităţilor de cazare”.

 

Lipsa personalului calificat

Reprezentanții patronatelor l-au rugat pe ministrul Dobre să ia măsuri și împotriva celor care oferă cazare „la negru”, oferind condiții îndoielnice uneori, dar atractivă ca preț și care nu garantează securitatea turiștilor, totodată făcând o concurență neloială operatorilor de turism care funcționează după toate regulile. 

Nefiind clasificate și autorizate, nu pot fi nici verificate. Pe de altă parte, investitorii din turism trebuie ajutați cu forța de muncă, în sensul în care este nevoie de crearea acelor centre de perfecționare, a școlilor de turism, care să fie ca niște pepinere de forță de muncă. Nu putem crește nivelul în Turism bazându-ne doar pe investiții, fără forță de muncă la nivel calificat”, a declarat Ruxandra Popa Thorel, hotelier. 

La finalul sesiunii de dezbatere de la Brașov, ministrul Mircea Titus Dobre s-a declarat mulțumit: „Foarte constructivă întâlnirea. Întotdeauna sunt deschis la astfel de dezbateri. Nu a venit nimeni cu ceva neagumentat. Am văzut oameni și operatori economici cu niște lucruri extraordinar de pertinente și câteodată trebuie să ne pună și semne de întrebare, pentru că nu ajung la conducătorii instituțiilor centrale”.

Prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, prezent pe tot parcursul dezabaterilor, a concluzionat: „Subiectul interesează foarte mult, fiind legat de turism. Modificările aduse legislației pe acest domeniu au fost atacate în mod frontal de ministru. Au fost discuții interactive, cu intervenții din partea celor direct interesați, cu răspunsuri din partea Executivului, respectiv a ministrului Turismului. A fost o întâlnire foarte interesantă, din punctul meu de vedere”. 

După finalizarea dezbaterilor publice, programate în mai multe zone din țară până la finalul lunii septembrie. Se va merge apoi pentru aprobarea legii în Guvern, respectiv în Parlament, în cele două Camere (Senat și Camera Deputaților), timp în care Ministerul Turismului va lucra la normele de aplicare ale legii, astfel încât imediat ce va fi promulgată de președintele României, să se poată aplica.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button