Turism

[ViDEO] BRAŞOV. Cetatea Râşnov va intra într-un amplu proces de restaurare

  • PIC_1765_238259.JPG
 

Am cum am menţionat AICI, Partea vestică a Cetăţii Râşnov va intra într-un amplu proces de restaurare.

Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov Adrian Veştea (fost primar al Râşnovului), împreună cu primarul din Râşnov, Liviu Butnariu şi directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene (foto 2), s-a discutat despre importanţa acestor lucrări de reabilitare ce vor fi realizare cu fonduri nerambursabile, proiectul fiind finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa 5.1, cu o valoarea totală de aproximativ 16 milioane de lei.

Cetatea Râşnov se înscrie cu succes în rândul obiectivelor care întregesc patrimoniul construit al Transilvaniei de Sud, reunind calităţile de reprezentare pentru ansamblurile fortificate cu evoluţie spectaculoasă în timp caracteristice zonei, atât din punct de vedere constructiv cât şi funcţional. De asemenea, în cadrul comunităţii locale, prezenţa Cetăţii s-a tradus în viaţa cotidiană prin crearea unei identităţi bazate pe istoria militară, a obiceiurilor şi meşteşugurilor transmise de-a lungul generaţiilor şi elementelor culturale care au însoţit toate aceste componente în timp. Deloc de neglijat în evaluarea potenţialului de valorificare durabilă a Cetăţii Râşnov, este amplasarea geografică favorabilă, în imediata apropiere a oraţului Râşnov, alături de Cheile Râşnoavei şi Peştera Valea Cetăţii”, a argumentat Pepene oportunitatea investiţiei.  

Prin proiectul de faţă se propun intervenţii asupra construcţiilor care alcătuiesc cea de-a doua incintă a Cetăţii, Incinta de Vest şi cele mai multe dintre vestigiile ansamblului fortificat. 

Cetate veche cu faţă nouă 

Astfel, sunt prevăzute lucrările de intervenţie, adică se vor desfiinţa construcţiile ilegale din perioada în care cetatea se afla în administrarea unor afacerişti italieni. Apoi vor fi lucrări de consolidare/restaurare/conservare a fundaţiilor, subzidiri, reconstituirea integrală a Turnului Principal – de Nord („Gotic”) şi a Turnului Adosat, reconstituirea unor căsute din grupul de „Turnul Armelor”, refacerea parţială a Turnului prăbuşit, refacerea şarpantei la Turnul triunghiular, eliminarea umidităţii din spaţiile interioare ale ansamblului arhitectural, lucrări de amenajare/ modernizare/ ambient, confecţionarea şi montarea jgheaburilor şi burlanelor/ sistemelor de scurgere a apelor pluviale, amenajări peisagistice, sistematizarea verticală a Incintei de Vest astfel încât să se creeze traseul de vizitare coerent, cu spaţii de parcurs, observare, repaus, amenajare interioară şi exterioară – instalaţii şi echipamente pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie, etc.

Soluţia oferită de experţi asigură, din punct de vedere structural, consolidarea corectă a fundaţiilor şi zidarilor degradate în toate zonele cu probleme, precum şi înlocuirea integrală a pieselor din lemn degradate de la nivelul şarpantelor, planşeelor, cu rol structural sau nu. Din punct de vedere architectural se realizează, la nivelul spaţiilor construite şi neconstruite, aducerea ansamblului într-o formă apropiată de forma pe care a cunoscut-o în perioada de maximă ocupare a terenului, respectând adevărul istoric confirmat de cercetări arheologice, mărturii scrise, fotografice, gravuri, arhive de documente”, a adăugat istoricul Nicolae Pepene.

De asemenea, prin înlocuirea instalaţiilor necorespunzătoare se au în vedere atât respectarea traşeelor permise în incinta monumentului istoric, cît şi pozarea corectă din punct de vedere al impactului vizual-estetic asupra clădirii monument istoric. Din punct de vedere al exploatării, se face posibil accesul corect al persoanelor cu mobilitate redusă în Incinta de Vest şi în unele din spaţiile propuse spre amenajare în ineriorul acesteia. Amenajările şi instalaţiile propuse în spaţiile interioare şi exterioare permit atât asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc şi antiefracţie, cât şi expunerea ulterioară şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil în spaţiile rezultate în urma lucrărilor de intervenţii propuse.

Lucrările se vor întinde pe o perioadă de 38 de luni, timp în care doar grădina Cetăţii va putea fi vizitată. 

Respectând funcțiunile cetății, elaborate de managerul Direcției de Cultură Râșnov, încă din 8 august 2008, proiectul „Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a cetății Râșnov – Incinta de Vest – și crearea infrastructurii conexe” impune Cetatea Râșnov între cele mai complexe și mai dinamice monumente istorice naționale. Astfel, în mod concret, infrastructura culturală şi oferta locală de turism se îmbogățește cu următoarele spații / funcționalități: 

            – 6 spații pentru expoziții; 

            – 1 spațiu pentru expoziții în aer liber;

            – 1 spațiu pentru evenimente culturale tip spectacol;

            – 1 spațiu pentru centru de informare turistică și de patrimoniu;

            – 5 spații cu destinație comercială și pentru ateliere meșteșugărești.

La final, buticarii nu vor mai avea voie să vândă suveniruri şi dulceţuri în incinta cetăţii, în schimb vor putea fi organizate diferite spectacole. 

Cetatea Râşnov, de când a intrat în circuitul turistic, a fost vizitată anual de sute de mii de turişti, doar în acest an trecându-i deja pragul aproape 200.000 de turişti. 

citiţi şi

BRAȘOV. A fost semnat contractul de finanțare, cu fonduri nerambursabile, pentru lucrări de restaurare la Cetatea Râșnov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button