[ViDEO] BRAŞOV-BOD. Se apropie BlumenFest – Festivalul florilor
De sute de ani, sașii din Transilvania sărbătoresc un fel de zi a îndrăgostiților, la începutul lunii mai, printr-un ritual încărcat de semnificații. Dar, odată cu plecarea lor din satele transilvănene, sașii au luat cu ei vechea tradiție, care nu a mai fost ținută decât pe alocuri în câteva localități din județul Sibiu. În Europa însă, această sărbătoare este populară și se organizează an de an, în special în Germania, Austria, Olanda și Portugalia.
De anul trecut, şi comuna Bod din judeţul Braşov a intrat pe harta localităţilor care mai sărbătoresc BlumenFest. Astfel, şi în acest an, când se va desfăşura a doua ediţie, adică duminică, 6 mai, totul va fi împodobit cu flori la Bod.
Astăzi, în Bod locuiesc trei comunități etnice, români, sași și maghiari. De aceea, prin această manifestare car a aparţinut odată saşilor, devenită între timp una a multiculturalismului, vor fi celebrate valorile culturale ale fiecărei etnii, într-un eveniment ce include o paradă, un târg de flori, un târg de meșteri populari, precum și spectacole de tradiții și obiceiuri românești, maghiare și săsești.
Parada va porni la ora 11.00, din fața Primăriei comunei Bod.
„Alaiul va fi deschis de fanfara săsească Burzenlander Blasskappelle, urmată apoi de trăsura oficială a BlumenFest. Va urma apoi parada portului popular românesc, maghiar și săsesc, marcând astfel cele trei comunități din Transilvania. Parada portului popular va fi încheiată de tineri călare, îmbrăcați în costumele tradiționale locale. Câteva care alegorice, construite din flori proaspete tăiate vor reprezenta senzația paradei. În acest an, pentru a marca Centenarul Marii Uniri, unul din carele alegorice va avea această temă de creație. De asemenea, vom avea un pian simbolic împodobit cu flori, iar carele alegorice vo fi tractate de mașini de epocă, inclusiv un camion de peste 80 de ani, încă funcţional”, ne-a prezentat, în conferinţa de presă susţinută cu această ocazie, primarul comunei Sergiu Arsene.
Un moment preluat din tradiția sașilor îl va reprezenta salutarea primului copil care împlinește un an în luna mai. El simbolizează viitorul și speranța pentru mai bine.
Alaiul va conduce publicul spre locația evenimentului, unde sunt pregătite spectacole de folclor, obiceiuri și tradiții populare, un târg de flori, un târg de meșteșuguri autentice și o zonă de ospăț cu preparate culinare săsești, românești și ungurești.
Acolo vor avea loc jocuri și concursuri cu premii, va fi amenajată o zonă de atracție pentru copii și vor putea fi admirate carele alegorice îmbodobite cu flori proaspete.
Istoria unei tradiţii de sute de ani
Pe vremuri, BlumenFest se organiza primăvara, odată cu renașterea naturii, cu abundența florilor și a iubirii. Sărbătoarea era menită să aducă belșug în recolte și să facă publice relațiile de iubire dintre tinerii din localitate.
Încă din itimpul iernii, fetele îndrăgostite, împreună cu mamele și bunicile lor confecţionau pălării decorate cu flori multicolore din mătase şi pânză, legate în buchete mari (350-400 fire). Fetele se adunau apoi la casa uneia dintre ele, cât mai aproape de capătul satului și aşteptau nerăbdătoare sosirea băieţilor. Aceștia veneau îmbrăcaţi în straie de sărbătoare şi purtând pălăriile împodobite cu flori, însoţiţi de fanfară. Își invitau alesele la marşul prin comună şi apoi la dans și astfel oficializau relația lor. La sfârşitul serbării se premia „cea mai frumoasă pereche”, „cel mai frumos buchet” şi „cel mai frumos costum”.
În seara de dinaintea evenimentului, copiii din sat deveneau un fel de “mesageri ai dragostei”. Ei aflau primii cum s-au ales perechile, deoarece duceau pălăriile cusute cu flori, de la fete la casele băieților. A doua zi, fetele se adunau la casa unei dintre ele, undeva departe de centrul satului. Acolo așteptau ceata de pețitori. Băieţii soseau acompaniați de fanfară şi le invitau pe fete la dans. Una dintre fete le răspundea şi le mulţumea, spunând că „tradiţia sărbătorii trebuie păstrată”. Băieții cântau apoi imnul sașilor, „Siebenbürgen Land des Segens” și începeau dansul. Cu toții porneau apoi în alai către centrul satului, unde continuau dansurile. După acest ritual se lăsa cu o petrecerea ce ținea până în zori. Se alegea cel mai frumos buchet, cel mai mândru costum și cele mai frumoase perechi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.