Povești din Șcheii Brașovului în imagini și pe smartphone
Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov implementează în parteneriat cu Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi, în perioada iunie – decembrie 2016, proiectul cultural ”TROIȚELE DIN ȘCHEII BRAȘOVULUI – PATRIMONIU PENTRU VIITOR”.
În cadrul proiectului, în perioada octombrie – decembrie 2016 vor fi organizate evenimente care au ca scop promovarea și valorificarea produselor realizate în cadrul proiectului, respectiv aplicatia IT ”Troite Brasov” și un film de scurt metraj de promovare a patrimoniului construit din Șchei.
Evenimentele ” Povești din Șchei” au debutat joi, 20 octombrie 2016, și se desfășoară la sediul Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului, din strada Prundului nr. 1. Seria de astfel de acțiuni își propune să faciliteze accesul localnicilor și turiștilor la patrimoniul cultural brașovean reprezentat de troițele din Șchei, dar și la alte monumente de interes istoric și cultural din Brașov. Prin aplicația IT&C sunt valorificate și sunt oferite informații pentru aproximativ 50 de monumente culturale și istorice (33 de troițe și 15 alte obiective). Deținătorii de telefoane inteligente, cu aplicația Troite Brasov, descărcată din Google Play sau Appstore, pot obține informații la fața locului despre fiecare monument, despre evenimentele culturale ale Uniunii Junilor Brașoveni și coordonate pentru orientare și deplasare la celelalte obiective. Caracterul inovator al proiectului a constat în utilizarea noilor tehnologii pentru promovarea monumentelor istorice in situ. Față de alte aplicații IT care au ca subiect monumentele istorice, TROITE BRASOV adaugă informații pentru orientare itinerară a vizitatorilor.
De asemenea, Agenția Metropolitană Brașov a recurs la valorificarea patrimoniului cultural din acest cartier istoric prin abordarea de imagini vizuale realizate prin tehnici speciale și moderne, care se regăsesc într-un scurt film de promovare. Produsul audio-video va fi diseminat prin canale online specializate (platforme Google, de tipul Youtube), prin rețele de socializare și prin centre de informare turistică.
Primul eveniment ”Povești din Șchei” s-a bucurat de prezența a peste 50 de brașoveni dornici să cunoască mai mult de spre istoria și patrimoniul cultural al vechiului cartier românesc. Gadza și povestitorul serii a fost istoricul dr. Alexandru Stănescu, care i-a introdus pe cei prezenți în atmosfera pitorească a ulițelor vechiului cartier brașovean, dezvăluind bogația patrimoniului cultural material existent aici, dar evidențiind și valoarea patrimoniului imaterial reprezentat de tradițiile practicate de cetele de Juni.
Intervenția culturală „Troițele din Șcheii Brașovului – patrimoniu pentru viitor” se încadrează în „Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul județean a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2016” și este finanţată de Județul Brașov, prin contractul nr. 7555 din 7 iunie 2016. Valoarea totală a proiectului este de 51.765 lei, din care finanţarea nerambursabilă de la autoritatea finanțatoare este în valoare de 40.805 lei, iar contribuția beneficiarului și a partenerilor acestuia este de 10.960 lei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.