În Săptămâna Patimilor, cu trăsura pe urmele românilor de azi în căutarea folclorului de ieri. GALERIE FOTO
Un jurnal al folclorului românesc, în Săptămâna Patimilor, despre smerenie şi oameni simpli, despre unitate, spiritualitate autentică şi poveşti ale tradiţiei de mult uitate.
Asta și-a dorit să surprindă echipa Antenei 1 Group zilele trecute, adunând „mărturii” de la stațiile locale. Prima oprire a fost în inima țării, primul luat în trăsura încărcată cu bunătăți tradiționale (drob de miel, ouă roşii, pită cu slană şi ceapă verde, pălincă din Ardeal şi un vin nobil din Dobrogea) fiind moderatorul Alexandru Bica, de la Antena 1 Brașov, cunoscut brașovenilor pentru diminețile petrecute cu Fan Matinal.
Astfel, a început aventura satului românesc în zi de sărbătoare. Trebuie să amintim că anul acesta românii creştini sunt mai mult ca niciodată împreună, sărbătoarea pascală aducându-i pe toţi acasă în aceeaşi zi.
După o călătorie nu prea lungă, trăsura a poposit la Dumbrava Sibiului (Muzeu în aer liber), fiind vizitate patru mari gospodării.
„O experienţă frumoasă şi unică. Mulţumesc celor care au avut încredere să-mi pună în mână un rol atât de important. Am aflat atât de multe lucruri frumoase despre tradiţia şi obiceiurile acestei ţări şi am cunoscut oameni care duc datina străveche mai departe din dragoste pentru neam şi locurile natale”, a transmis Alexandru.
Dobrogea, colț de rai
A urmat Dobrogea –Colţul nostru de Asie, cum îi spunea Iorga. „Colţul nostru de rai, cum îi putem spune noi gândindu-ne, fireşte, la mirifica Deltă – unică şi de nepreţuit, la minunatele plaje dar şi la marea bogăţie viticolă care se naşte pe aceste meleaguri şi îşi răspândeşte aromele în lumea întreagă. Am întâlnit aici români, turci, bulgari, lipoveni, greci, macedoneni, armeni, de fapt, nu mai puţin de optsprezece naţii convieţuiesc în cea mai bună înţelegere şi împrumută unii de la alţii obiceiuri, tradiţii, expresii lingvistice şi bucate tradiţionale iar, de secole, copiii tuturor se joacă împreună”, a completat antenista Sabina Lelcu de la Cluj.
În această zonă, gazdă a fost moderatorul emisiunii Cântec pentru fiecare – Antena 1 Constanţa, Elena Plătică. Alături de ea, au reprezentat cu drag și mândrie zona, printre alții: Costel Atanasof, Marian Cozma, Cătălina Alexa și Ansamblurile Astras, Vanghilizmo și Galuboe More.
„Dobrogea este locul unde m-am născut și trăiesc alături de cei dragi. Am încercat să o aducem aici, într-o ediţie specială de Paşte. Am trăit momente pline de emoție și bucurie, având în jur atâția oameni care au trudit și și-au pus sufletul pentru ca totul să se desfășoare impecabil. Fiecare artist din fiecare zonă a țării a scos în evidență o mică parte din tot ceea ce înseamnă cântec, joc, obiceiuri și tradiți”, a spus Elena.
Spre Oltenia și Muntenia
Trăsura a plecat mai departe, spre postul ce acoperă Oltenia țși Muntenia, unde i-a ieșit în cale Elena Picu, moderator al emisiunii Cântec pentru fiecare (Antena 1 Piteşti). Este important să specificăm că de pe mesele românilor de aici nu lipsesc produsele tradiționale, iar zona Topoloveniului și Mozăcenilor este vestită. Expoziția de artă culinară țărănească a fost gospodăria muntenească, de la mămăligă la ouă vopsite cu ceapă, drob în țest sau sărmăluțe din rață și merișoare, vițel înnăbuțit ori ciorbă „zăpăcită” de miel!
Privighetoarea cântecului popular muntenesc: Cristina Turcu Preda, dar şi rapsodul Ion Creţeanu care cântă păsărilor, cerului şi oricui îl ascultă, au dat startul cântecului popular. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este zicerea din bătrâni pe care o personifică, exact ca-n basmele populare, jocul viu și iute al dansatorilor feciori și fete din Ansamblul Dorul. Alături de ei, Grupul Vocal Doruri Muscelene dar şi mulţi alţii.
„Trebuie să ne amintim cu nostalgie de autenticitatea trăirilor țărănești! Mulțumesc și rapsozilor, și colegilor și producătorilor pentru ceea ce numesc experieneța profesională a vieții mele”, a spus Elena.
Provocările Devei
Trăsura a plecat mai departe, ajungând în Ţara Haţegului (spre Banat), despre care Ion Pop Reteganu spunea că întruneşte în sine tot ce are Ardealul mai bun şi mai frumos. Una dintre cele mai importante regiuni din România din punct de vedere istoric, aduce aici oameni care vin dintr-un oraş în care tronează statuia lui Decebal şi a Nadiei Comăneci şi în care Casa de Cultură poartă numele lui Drăgan Muntean. Alături de ei artişti precum: Ciprian Roman, Bogdan Toma din Hunedoara, Adrian Stanca şi fetele Ralucăi şi Oanei.
„A fost un adevărat maraton de imagine. O provocare pentru toţi. Pentru noi, cei de la Deva, a fost o experienţă minunată. O experienţă care, trăită chiar înaintea Sfintelor sărbători ale Paştelui, ne-a determinat sa dăruim tot ce avem noi mai bun. Şi să facem asta cu multă dragoste, pentru meserie, pentru colegi şi prieteni, pentru toţi oamenii care ne urmăresc. Paşte fericit!”,a transmis și Ovidiu Katona, moderatorul emisiunii Dor de folclor (Antena 1 Deva).
Ecouri din Tansilvania
Surugiul opreşte trăsura aventurii folclorice în ultima staţie, unde este întâmpinată de Crina Praţa din partea emisiunii Weekend în familie (Antena 1 Transilvania).
„Aud un clopot sus pe-o cruce/ Bătând cu limba-n ideal/ Ca-ntr-o Duminică a ţării/ Vin la Biserică-n Ardeal”. Nimeni nu putea sintetiza mai bine decât Marin Sorescu o chemare la rugăciune a românilor trăitori pe teritoriul de dincolo de pădure. E Transilvania noastră, a cărei capitală de principat independent de altădată, Clujul, este astăzi al doilea oraş al ţării ca număr de locuitori. Acelaşi oraş al primei Opere Naţionale din România, iar asta spune totul despre cultură.
„Timpul petrecut aici, a fost pentru mine cea mai frumoasă experienţă, mai ales că a coincis şi cu debutul meu în televiziune. Am fost cinci echipe, ne-am unit într-un proiect de aploare şi, spun eu, fără falsă modestie că am reuşit să facem ceva cu totul şi cu totul inedit. Am lucrat ca şi cum am fi fost colegi de-o viaţă, le mulţumesc pentru felul în care m-au primit şi m-au susţinut”, a declarat Crina.
Iar alături de ea, în hora tradiţiei s-au adunat: Maria şi Mihai Nemeş, Adina Popovici, Georgiana Lobonţ şi Ansamblul Izvoraşul Tureniului. Cei care au încheiat povestea în cele câteva zile de căutări ale folclorului au fost Daniel Rosalim, gazda de la Sibiu şi Adriana Irimieş, cea care reprezintă Antena 1 Cluj.
Cîutătorii de tradiții din Antena 1 s-au oprit iar „acasă” la Alexandru Bica, de la Antena 1 Brașov.
La final de călătorie folclorică
Legat de acest proiect, Liliana Enache, producător general Antena 1 Constanţa, a apreciat: „A fost interesant! Proiectul s-a concretizat rapid datorită unei echipe care a înţeles că trebuie să ducă treaba până la capăt indiferent de condiţiile tehnice şi meteorologice. Toţi au fost gata să înveţe lucruri noi unii de la alţii, pentru ca experienţa lor să le ofere românilor care urmăresc Antena 1, un Paşte de neuitat”
Cristina Munteanu, director Antena 1 Piteşti, a adăugat: „Suntem profesioniști, cu ani sau zeci de ani de producții și emisiuni de televiziune, niciodată, parcă, nu am trăit o bucurie și o vibrație mai adâncă, așa cum mi s-a întâmplat în Dumbrava Sibiului! Acolo am simțit cum se cristalizează splendoarea și unicitatatea tradițiilor din vatra românească, de dincoace și dincolo de munți!
„A fost cel mai greu dar şi cel mai frumos lucru ce mi s-a întâmplat în ultimii aproape cinci ani pe care i-am dedicat cu totul Antenei 1 Cluj şi apoi Transilvania. Iubesc producţia mai mult decât să apar pe sticlă şi le mulţumesc pentru dăruire, oamenilor care au parcurs sute de kilometri ca să ne fie aproape. O astfel de echipă te face să vrei să fii mereu mai bun”, a spus Ruxandra Colhon, producător general Antena 1 Transilvania.
„Un volum de muncă enorm, alături de colegi din toată ţara. În general, când Antenele au un proiect, îmi place să mă implic total. Au fost trei zile pline, cu multă muncă, tensiune, situaţii dificile şi cu acel final frumos pentru care îţi dai sufletul. Am tras linie şi am descoperit că sunt mult, mult mai bogat”, este părerea lui Călin Cazan, regizor de emisie şi producător Antena 1 Deva.
Adriana Petruş, manager operaţiuni teritoriu Antena 1: „Se spune că prietenii adevăraţi sunt acei oameni care te vor susţine în tot ceea ce vrei să faci indiferent de cât de nebunesc li s-ar părea. Fără a-mi îmbrăca ideile în cuvinte exuberante, pot spune că aceşti oameni îmi sunt mai presus de colegi – prieteni. S-au alăturat pe această scenă a tradiţiei şi spiritualităţii româneşti şi au jucat pe acordurile unui dans al staţiilor de teritoriu. Ţinându-se de mână în pragul sărbătorilor pascale, am simţit puterea unei prietenii ce s-a consolidat pe stâlpul staţiei-mamă şi, care, încearcă să o facă mândră în fiecare colţ al ţării.
Cristian Ionescu, director operațional Antena Group: „Inițiativa colegilor noștri de la Cluj, Deva, Pitești, Constanța și Brașov, de a transforma prestigiosul Muzeu al Satului din Dumbrava Sibiului într-un loc miraculos, de confluență a tradițiilor fiecărui loc, nu poate decât să ne facă mândri! Și să îi încurajăm că acest fel de a lucra și de a fi puternici împreună, să devină…o tradiție în sine! Sărbători cu liniște, cu spor și bucurii!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.