BRAȘOV. Ziua Internațională a Bucătarilor este dedicată copiilor și în acest an
Ziua Internațională a Bucătarilor, organizată pentru prima dată în România, la Brașov, de către Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT), în parteneriat cu Asociația Guerrilla Cooking Brașov și American Hotel Academy Brașov, în 20 octombrie 2017, oferă bucătarilor o oportunitate unică de a se conecta, de a promova profesia viitorilor bucătari.
În acest an va fi organizată o acțiune distractiv-educativă pentru copii, la sediul American Hotel Academy, gazda evenimentului, organizatorii intenționând să-i orienteze către o alimentație sănătoasă. Și cum altcumva ar putea fi mai interesante indicațiile dacă nu în timp ce micuții își pregătesc singuri meniul? Ca urmare, ei vor fi eroii evenimentului, prin participarea la un concurs de gastronomie.
În fapt, World Association of Chefs Societes (WACS), care patronează evenimentele specifice la nivel mondial în ziua de 20 octombrie, s-a angajat să dedice Ziua internațională a bucătarilor pentru a educa copiii din întreaga lume despre importanța unei alimentații sănătoase.
În acest sens, bucătarii speră să-i îndrume pe copii spre profesii gastronomice și să-i învețe practici culinare sănătoase, pe care le pot transmite mai departe.
Super-eroi hrăniți sănătos
Concursul pentru copii se va desfășura după instrucțiunile WACS. Concurenții români sunt elevi de clasa a VII-a de la Școala Gimnazială nr. 12 Brașov, organizați în șase echipe, care vor fi coordonate de chefi renumiți pe plan național și nu numai.
„Pentru a face ca mâncarea să fie distractivă, iar pregătirea unor alimente sănătoase mai interesantă pentru copii, le vom comunica #superputerile# pe care le au alimentele sănătoase, beneficii care îi vor menține puternici, sănătoși și îi vor face să se simtă ca super-eroii pe care îi iubesc. În cadrul atelierului internațional de bucătari 2017, copiii vor descoperi o listă întreagă de alimente sănătoase și vor afla despre beneficiile unor mese combinate folosind cel puțin opt ingrediente de bază: broccoli, portocală, măr, morcov, castravete și spanac”, a precizat managerul de proiect, Adrian Neag.
„Vorbim de o meserie nobilă și este de datoria noastră, a bucătarilor, să transmitem cunoștințele și abilitățile culinare următoarei generații”, a declarat președintele ANBCT, Ștefan Bercea.
Singura Lady Chef din România la ora actuală, Cornelia Ghișoi, a subliniat necesitatea a cât mai multor acțiuni cu tematică preluată din gastronomie.
„Trebuie să-i învățăm pe copii tipurile de alimente, să le recunoască în primul rând, apoi să le combine în așa fel încât să fie benefice organismului și să-și formeze obiceiuri culinare bune. Revenind la evenimentul organizat în premieră în România, în 20 octombrie, mă bucur că acest lucru se întâmplă la Brașov, unde este polul gastronomiei și de unde au plecat mulți bucătari care ne-au făcut cinste peste hotare cu abilitățile lor culinare”, a punctat Lady Chef.
„Maeştrii români sunt veritabili ambasadori ai gustului!”, afirmă de câte ori are ocazia Dumitru Burtea, membru de onoare al WACS și președinte al Euro-Toques România.
Alături de ceilalți chefi la conferința de presă susținută astăzi cu acest prilej s-a aflat și Alexia Stan, în vârstă de 13 ani, care are deja experiență în gătit. Ea a declarat că și-a descoperit pasiunea în urmă cu trei ani, când a și participat la primul său concurs de gen. De atunci, își gătește singură mâncarea de câte ori are ocazia și își îndrumă colegii să-i preia obiceiurile.
„Doar gătind înveți să apreciezi alimentele, iar mâncarea ți se pare mai savuroasă după ce ai pregătit-o singur”, a precizat Alexia.
Din păcate, în acest an publicul nu va avea acces la concurs, dar îi poate susține pe micii concurenți urmărind transmisiunile LIVE. Organizatorii promit că de la anul, pentru că se dorește ca evenimentul să devină tradiție la Brașov, vor fi gândite și acțiuni cu participare la masă… „în masă”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.