Turism

BRAȘOV. Un vis aproape împlinit pentru VAMA BUZĂULUI

 

Comuna brașoveană Vama Buzăului se află pe lista localităților propuse de Ministerul Turismului pentru a fi atestate ca staţiuni turistice de interes local.

Celelalte localități din țară sunt: Comunele Bîrsana şi Botiza din judeţul Maramureş, municipiul Carei şi oraşul Livada, din judeţul Satu Mare, Cisnădie, din judeţul Sibiu, oraşul Novaci şi comuna Polovragi, din judeţul Gorj, comuna Rodna, din judeţul Bistriţa Năsăud.

Ministerul a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi, ca staţiuni turistice de interes local şi pentru modificarea anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

„În conformitate cu prevederile HG nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, localităţile sau părţile din localităţi care dispun de resurse naturale şi antropice şi care îndeplinesc criteriile legale de atestare pot fi atestate ca staţiuni turistice de interes naţional şi local”, se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit sursei citate, pe termen mediu şi lung, acest proiect va crea un impact pozitiv în sensul că localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes local şi vor avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.

„Având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul
cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în localităţile atestate staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”, se spune în notă.

De asemenea, impactul pozitiv este determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism.

„Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localităţile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creştere a numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă. Diversificarea ofertei şi creşterea calităţii serviciilor turistice va crea un impact social pozitiv pentru turişti”, mai susţine autorul proiectului.  

Spunem că este un vis aproape împlinit al adminsitrației locale din Vama Buzăului întrucât, după cum ne-a spus primarul comunei, Tiberiu Chirilaș, în ultimele conferințe de presă, de ani buni se fac eforturi pentru îndeplinirea unor condiții pentru ca Vama buzăului să primească această clasificare, iar documentația a fost depusă la Ministerul Turismului cu un an în urmă. 

„La mijlocul anului 2017 am înaintat Ministerului Turismului documentația solicitată conform legii, pentru atestarea comunei ca staţiune de interes local. Este un vis al meu de când am ajuns primar. Sigur că această atestare înseamnă respectarea anumitor criterii, pe care le îndeplinim la această oră. Din câte am înţeles, undeva în luna mai, prin Hotărâre de Guvern şi în urma vizitei comisiei care se ocupă de clasificare, care va verifica în localitate dacă ce am scris în documentaţie se regăseşte în teren, vom fi atestaţi ca staţiune turistică de interes local. În momentul de faţă, în Vama Buzăului avem clasificate aproape 100 de locuri de cazare, toate cu trei margarete, dar mai sunt încă două-trei dosare în analiză la Ministerul Trusimului”, a declarat Chirilaş în luna ianuarie a acestui an. 

citiți și

BRAŞOV. Comuna VAMA BUZĂULUI va deveni staţiune turistică


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button